Український криптостартап Kolibrio підняв $2 млн, щоб будувати web3-сервіс

Читати на RU

Український стартап Kolibrio отримав $2 млн від фонду Jump Crypto, за участі Delta Blockchain Fund, Everstake Capital та ангельських інвесторів. Про це AIN.UA повідомили співзасновники стартапу, Алекс Старіков та Анатолій Паденко.

Засновники стартапу Алекс (ліворуч) та Анатолій (праворуч), фото надане Kolibrio

Деталі угоди

Стартап, який робить автоматизовану систему для ончейн-аукціонів (тобто, аукціонів на блокчейні), підняв seed-раунд $2 млн, умови і капіталізацію проекту не розкривають. Лід-інвестором виступив фонд Jump Crypto, також в раунді брали участь Delta Blockchain Fund, Everstake Capital та ангельські інвестори.

Команда стартапу почала пошук інвестора ще на початку 2022 року і закрила раунд в грудні того ж року. Як розповідає співзасновник проекту Анатолій Паденко, у команди були десятки колів з інвесторами, але хотілося знайти релевантні фонди, які розбираються у цій галузі та зможуть допомагати експертизою.

«Ми ніколи не рейзили гроші, були в цьому питанні «зелені». Але ми багато спілкувалися, серйозно поставилися до питання і підготувалися, плюс нам допомагало багато едвайзерів, один фонд рекомендував інший, і так, за допомогою сарафанного радіо, ми й вийшли на своїх чинних інвесторів», — розповідає Анатолій.

У команді стартапа зараз працює восьмеро людей, основна частина розробників сидить у Києві, тож питання воєнних ризиків було не оминути на перемовинах з фондами. Але, за словами співзасновників, інвестори хоч і звертали увагу на цей ризик, він не ставав підґрунтям для рішення: більше дивились на команду, її експертизу, технології. Чинні інвестори взагалі не брали цей фактор до уваги.

Що це за стартап

Засновники стартапу Алекс Старіков та Анатолій Паденко разом працювали в Peanut Trade, українському криптостартапі, який будує блокчейн-трейдингові рішення для B2B. Анатолій відповідав там за технічні питання в ролі CTO, Алекс займався бізнес-девелопментом та продажами. Там вони познайомились і разом придумали ідею для власного бізнесу.

Перша версія робочого продукту Kolibrio з’явилась у травні 2022 року, друга — у вересні того ж року, компанію зареєстрували в грудні.

Команда працює над автоматизованою системою ончейн-аукціонів, яка може монетизувати процес розміщення замовлень на покупку-продаж криптовалюти (on-chain order flow auction system або ж OFA). Засновники стартапу порівнюють це із механізмом Payment-for-order-flow (PFOF) з традиційних фінансових ринків, коли брокер віддає замовлення маркет-мейкеру для виконання запиту клієнта. 

Ідею сервісу Анатолій Паденко пояснив AIN.UA таким чином:

«Візьмемо, для прикладу, процес продажу або купівлі криптовалюти на децентралізованій біржі. Якщо трейдер, він же користувач, здійснює замовлення на протоколі типу Uniswap, то певні типи транзакцій можуть створювати можливості для додаткового трейдингу — арбітраж, ліквідації, кроссдоменні кейси.

Якщо така можливість заробити під час транзакції є, наш сервіс передає транзакцію сьорчерам (searchers), тобто людям або командам, які використовують алгоритмічні стратегії для трейдингу та дозволяють виконати запит користувача, отримавши при цьому дохід від маржі».

Через збільшення конкуренції між сьорчерами команда планує досягти поверненню більшої частини трейдинг-профітів компаніям-провайдерам транзакцій та їхнім користувачам. На певних стратегіях ця доля може досягати 90%. 

Стартап планує заробляти на моделі підписки або ж на комісії з кожної транзакції: на даному етапі модель монетизації поки що обговорюють.

Плани

Залучені кошти команда планує витратити на розробку, технологію та підвищення впізнаваності бренду.

«У нас дуже технічний продукт, тому класичного маркетингу поки не робитимемо. Головна наша ставка: зробити круту технологію та розбудувати B2B-бренд», — говорить Старіков.

Першу версію продукту запустили у травні 2022 на блокчейні Ethereum, а у вересні та жовтні того самого року додали підтримку Aurora та Avalanche. 2023 року за допомогою інвестицій команда планує додати більше блокчейнів та розширити кількість партнерів.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук