ПДВ для IT-компаній з 2023 року — як зберегти бізнес

З 1 січня 2023 року українські IT-компанії, які продають свій продукт примірниками, можуть стикатися з необхідністю сплачувати податок на додану вартість (далі ПДВ). Закінчився термін дії пільги, яку вони мали попередні 10 років. Для бізнесу це означає, що потрібно або підвищити вартість продукції, або погодитися на зменшення доходів. Яке значення це матиме для української економіки, та чи є способи зберегти свій бізнес для таких підприємців — поговорили з Максимом Носаревим, IT-адвокатом, співзасновником юридичної компанії Tretten Lawyers.

Максим Носарев, фото надано автором

Як ПДВ для IT вплине на бюджет країни і на окремі бізнеси

Минуло трохи більше місяця як закінчилася дія пільги для IT компаній щодо сплати ПДВ, і ми в Tretten Lawyers вже маємо перші звернення від нових платників цього податку. Узагальнено їхні питання можна об’єднати в одне – «Як працювати далі, не втрачаючи помітну частку доходів?»

Зауважу, що українські IT-компанії не сплачували ПДВ, відповідно до перехідних положень Податкового кодексу України. Вони передбачали, що «тимчасово, з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року, звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання програмної продукції, а також операції з програмною продукцією, плата за які не вважається роялті». 

Тобто з 1 січня цього року певні IT-компанії стають платниками ПДВ. Важливо розуміти, що зміни, про які ми говоримо, стосуються тільки компаній, які:

  • перебувають на загальній системі оподаткування,
  • продають свій продукт (примірники програм) поштучно,
  • продають свій продукт в Україні,
  • мають річний обіг більше 1 млн грн.

При цьому часто бізнес, який розробляє і продає примірники програмного забезпечення (ПЗ) в Україні (а не розробляє щось унікальне на замовлення), не є високоприбутковим. Тому що, з одного боку, в нас цей ринок в цілому не такий потужний, як закордонний. А з іншого — багато хто з їхніх клієнтів обирає українські продукти саме через нижчу вартість.

Тепер же такі компанії змушені додати до вартості своїх продуктів 20% (розмір ПДВ). Через що їхні продукти і аналогічні закордонні починають коштувати майже однаково. В частині випадків клієнти точно надаватимуть перевагу закордонним. Що, зрозуміло, призведе до зниження доходів українських компаній.

Та і в цілому, коли вітчизняний ринок починає обирати іноземні продукти замість своїх — це не дуже добре. Так економіка України стає менш самодостатньою, більш залежною від ситуації в інших країнах.

Чи збільшаться суттєво доходи в бюджет, завдяки ПДВ для IT? Навряд. Адже великі компанії, щоб запобігти зниженню власних доходів, почнуть переструктуровуватися і повертатися до співпраці з розробниками-ФОПами або дробитися на менші юрособи — і перестають відповідати критеріям платників ПДВ.

І такі рішення будуть цілком зрозумілими. Адже сплата ПДВ розробниками ПЗ не є достатньо обґрунтованою. В інших галузях (агрофуд, виробництво будматеріалів, торгівля) додана вартість формується багатьма виробниками, і податкове навантаження в 20% ПДВ ділиться між ними всіма. А в IT значну частину вартості продукту складає оплата праці розробників — і ПДВ просто нема між ким ділити. Тобто податкове навантаження конкретної IT-компанії буде чи не найбільшим в порівнянні з підприємствами інших галузей.

Ми з колегами прискіпливо вивчили українське законодавство в цій частині. І знайшли максимально ефективне на даний момент рішення для українських компаній-розробників ПЗ.

Як IT-платникам ПДВ зберегти свій бізнес в 2023

На нашу думку, платникам ПДВ з IT-галузі є сенс дещо переформатувати свою діяльність: в подальшому продавати свій продукт кінцевим споживачам не самостійно, а через реселерів, які не є платниками ПДВ. При чому важливо продавати їм не певну кількість примірників ПЗ, а саме право на виготовлення цих примірників і їх продаж кінцевому споживачу.

Таким чином компанія-розробник ПЗ буде отримувати від реселера роялті — винагороду за користування або за надання права на користування авторським та суміжним правами на ПЗ. А роялті в Україні не передбачає сплату ПДВ.

Щоб почати працювати «по-новому», бізнесу, можливо, доведеться дещо змінити структуру компанії та розробити нові контракти про сплату/отримання роялті — щоб вони відповідали вашому баченню взаємодії з реселлерами. Але це дозволить компанії працювати і розвиватися, не задихаючись від податкового наднавантаження. Бізнес залишиться повністю в рамках українського законодавства, а ваші справи будуть в порядку.

Автор: Максим Носарев, IT-адвокат, співзасновник юридичної компанії Tretten Lawyers

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук