IT-бізнес про обшуки в MacPaw: «Поки відбувається така діч — забудьте про інвестпривабливість»

15 лютого 2023 року в офіс української продуктової компанії MacPaw та додому до її засновника Олександра Косована прийшли з обшуком. Як повідомив Олександр, справа повʼязана з земельними ділянками, які MacPaw придбала у період з 2016 по 2021 роки.

Цікаво, що MacPaw є резидентом «Дія City», спеціального правового режиму, однією з переваг якого декларувалася, зокрема, захищеність компаній від обшуків силовими та правоохоронними структурами.

Представники українського бізнесу відреагували на ситуацію хвилею обурення. AIN.UA зібрав їх дописи.

Олександр Конотопський, CEO Ajax Systems:

«Сьогодні у компанії MacPaw відбуваються обшуки. Одна з найкращих продуктових компаній країни. Чемпіон світу у своїй ніші. Олександр Косован збудував під Києвом базу відпочинку для співробітників. Вклав туди десятки мільйонів доларів. Здобув до*бки від якихось місцевих царків. Вирішувати нічого не став. Отримав обшук. Під час війни.

Я спілкуюсь із десятками підприємців за межами України. Ніхто з них не знає, що таке обшук. А у нас обшуки — це вид бізнесу. Ну як там ІТ-бізнес, аграрний бізнес, бізнес на тиску на бізнес. Поки така дичина відбувається — забудьте про інвестпривабливість. Про промислові парки, «Дія City», інвестнянь. Маски шоу мають піти у минуле. Це обов’язкові умови для побудови адекватної юрисдикції.

P.S. На фото співробітник правоохоронців проводить відеорозвідку маку».

Юрій Филюк, СЕО Promprylad.Renovacion

«Той випадок, коли просто не можна стояти осторонь. MacPaw — одна із небагатьох українських прозорих глобальних компаній, які залишаються в Україні і активно інвестують в її розвиток. Розумію, що для гідри старої системи це нічого не значить, але прийшов час остаточно змінювати правила гри. Перемоги всередині не менш важливі, ніж на фронті».

Олег Гороховський, співзасновник monobank

«Сьогодні у компанії MacPaw відбуваються обшуки. Олександра Косована в образу не дамо! Один із найпорядніших і найдостойніших людей, яких я знаю. Меценат, візіонер, патріот! Я думаю, у когось у аркуші бажань на цей рік просто опинилися записані його земельні ділянки.

Це нікуди не годиться — MacPaw міжнародна компанія, гордість країни. Відзначена безліччю міжнародних нагород.

Резидент «Дiя City» — якраз на річницю юрисдикції «Дія City». Обшуки! Дуже мило! Немає слів!!!»

Іван Приймаченко, СЕО Prometheus

Сказати, що це скандал – не сказати нічого. MacPaw одна з найвідоміших продуктових українських компаній, що досягнула великого успіху на міжнародних ринках. Знакова компанія українського IT, що завжди працювала «по білому». Зразок для наслідування.

Більше того, її засновник Олександр Косован не просто і далі живе в Україні, але й надзвичайно активно займається благодійністю, вкладаючи мільйони доларів в різноманітні проєкти: від підтримки армії до освіти. Все це робиться без гучного піару, але відомо всім, хто дотичний до теми.

В останньому рейтингу Forbes найбагатших людей країни вперше фігурують засновники IT компаній. З роками їх має ставати все більше – новий високотехнологічний капітал витіснятиме з лідерів старий олігархічний. Фундаментальне питання для країни полягає в тому, де саме будуть жити і платити податки успішні українські IT підприємці – в Україні чи в умовних США. І не останню роль у відповіді на це питання зіграє те, якою зараз буде реакція суспільства і держави на абсурдні обшуки MacPaw.

Костянтин Магалецький, екс-партнер Horizon Capital

Знаю Олександра Косована багато років. Не маю з ним бізнесу. Але знаю його як дуже порядного бізнесмена і людину, великого патріота. Одне з провідних облич українського ІТ в світі

Обшуки у нього – це повернення до дуже поганих часів до яких ми не маємо повертатися.

Микола Палієнко, співзасновник та СЕО EVO

Обшуки в MacPaw через якісь ділянки в країні, де все, що стосується землі, є відтінками сірого, і додовбатись можна практично до будь-кого просто по факту володіння, це один з симптомів того, що система хвора.

Сподіваюсь ініціаторам швидко надають по шапці зверху (а це єдиний спосіб нажаль боротися з такими симптомами) і Олександр Косован з командою повернуться до звичайної роботи, а роблять вони для країни набагато більше корисного, ніж ті, хто по них прийшли.

Реакції в Twitter

Обшук в MacPaw також сколихнув Twitter. Ми зібрали декілька реакцій.

Раніше ми писали велику історію компанії MacPaw.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук