Інформація про злам Prometheus — фейк

Днями в українському інформаційному просторі почала ширить інформація, начебто проєкт масових відкритих онлайн-курсів Prometheus було зламано, а росіяни отримали доступ до бази даних слухачів, які навчалися на курсі Prometheus «Застосування технологій в умовах війни».

Проте, як повідомив співзасновник Prometheus Іван Примаченко, це неправда. На фейковість таких повідомлень вказують і неправильно оформлені таблиці у нібито «злитій» базі, так і наявність в ній інформації про військові звання та посади слухачів — дані, які Prometheus ніколи не збирав.

Історія російського фейку про Prometheus

За словами Примаченка, фейк про злам баз даних Prometheus і отримання росіянами даних слухачів поширювався в три етапи:

  • Крок перший — російський пропагандистський канал публікує в Telegram скріншоти таблиці з особистими даними начебто українських військовослужбовців.
  • Крок другий – неназваний український волонтер підхоплює вкид і навіщось додає вигадку, що злита база даних слухачів, які навчалися на курсі Prometheus «Застосування технологій в умовах війни», створеному в межах проєкту Victory Drones.
  • Крок третій — паніка з посиланням на «інформацію від СБУ» несеться анонімними та не дуже каналами й чатами.

«Якщо перевірити цю інформацію за допомогою критичного мислення, відразу стає зрозумілим, що це фейк. Prometheus при реєстрації на сайті ніколи не збирав і не збирає інформацію про військові звання та посади наших слухачів, що містяться в опублікованій пропагандистами таблиці. Нікнейми, що зустрічаються в фейковій таблиці, інколи написані кирилицею та містять пробіли – хоча при реєстрації на Prometheus сайт вимагає вказувати ім’я користувача виключно латиницею без пробілів. Перевірити все це можна за 30 секунд, просто зайшовши на сторінку реєстрації платформи», — зазначив Іван Примаченко.

Крім того, як зазначив співзасновник, в Prometheus пішли далі й перевірили випадкову вибірку телефонів, що містяться в першому вкиді – і не змогли знайти жодного з них серед зареєстрованих слухачів. Як не змогли знайти й слідів зламу в логах системи.

«Найсмішніше, що перший російський вкид не містив жодної згадки про Prometheus – цю частину вигадали та почали поширювати вже в Україні. Цей випадок ще раз нагадує про важливість суворого дотримання інформаційної гігієни в воєнний час», — додав Примаченко.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук