Надихає дітей навчатися: як працює платформа Prosvita, яка отримала $35 000 від USF

Під час пандемії українські школи кілька разів йшли на карантин. За пару років, через вторгнення росії більше мільйона українських школярів змушені були з родинами покинути домівки. Усе це створило нагальний запит на освітні IT-сервіси, що допомагають дітям вчитися дистанційно. Один із таких сервісів, український стартап Prosvita, за пару років зумів підключити сотні шкіл, за 2022 рік виріс на 200%, а на початку 2023 отримав грант від Українського фонду стартапів USF. 

AIN.UA поговорив із командою Prosvita та розповідає деталі про проект. 

Що це за проект

Стартап у 2020 році запустили двоє співзасновників — Денис Панаскін та Руслан Соболь. Це були часи карантинів, локдаунів, онлайн-уроків. Обидва співзасновники як багатодітні батьки на власному досвіді бачили, що саме потрібне дітям та вчителям, щоб онлайн-освіта працювала ефективно. І вирішили втілити своє бачення в онлайн-платформі. 

Власним коштом вони запустили освітній сервіс Prosvita, яка дозволяє школі організувати повноцінне віддалене навчання, дітям — вчитися через гру, а батькам — без проблем контролювати процес. Через пандемію, а згодом через війну школам були потрібні саме такі сервіси, щоб організовувати навчання. А для засновників первинною була місія допомогти дітям вчитися, адже усі державні школи підключаються до платформі безкоштовно, і мають доступ до усіх її функцій. 

2022 рік для всієї України та для багатьох компаній видався непростим. Але команда Prosvita ні на день не полишала роботи над сервісом. У блекаути та під час обстрілів платформу продовжували оновлювати, підключати нові функції та користувачів. А навесні 2022 року керівники за власний кошт запустили благодійний проект «Волонтерська школа»: з березня по травень вчителі читали уроки охочим дітям. Хтось слухав їх з підвалів, хтось із бомбосховищ, але учням все подобалося, вони сумували, коли проект завершився.  

За 2022 рік проект виріс на 25% по кількості шкіл, і на 200% по користувачах, зараз ним користуються сотні державних шкіл та тисячі учнів. Також у Prosvita з’являються комерційні клієнти, як в Україні, так і за кордоном, адже платформа підтримує чотири мови: українську, англійську, польську та німецьку. 

Щоб розвивати проект і надалі, команда почала шукали можливості залучити кошти і подалась на кілька грантів. 

Як отримували грант

У червні 2022 року USF за підтримки профільних міністерств запустив грантову програму для стартапів. Мета програми була підтримати проекти по критичних для країни напрямках. Ті проекти, що працюють на перемогу, а також допоможуть відновити країну після війни: оборонні, кібербезпекові, інфраструктурні та освітні. Стартапам обіцяли грант — $35 000 та допомогу в розвитку, менторство та експертизу, які допоможуть проектам зростати. 

Команда Prosvita якраз шукала грантову підтримку, але профільну, тому подалася на грант USF. AIN.UA розповіли у компанії, що підготовка до гранту була дуже серйозна та складна: лише на підготовку документів пішло кілька місяців. Але ця робота себе окупила: на початку 2023 року стартап отримав грант від USF. 

Також на початку року компанія стала партнерами проекту «Цифрові послуги для освіти України» за підтримки Міністерства освіти та науки. І навіть встигла запітчити свій продукт міністру цифрової трансформації Михайлу Федорову. Це — проект «Кабінет Стартапів України», де українським стартапам випадає шанс розповісти про свій продукт очільнику Мінцифри та запрошеним експертам за 1 хвилину, поки кабмінівський ліфт піднімається на 10-й поверх. Стартап міністру пітчила СОО проекту — Людмила Новицька, презентація пройшла вдало: за підсумками пітчів освітніх стартапів Prosvita стала переможцем у своїй групі. 

Як працює платформа Prosvita

Від початку існування платформи ідея була в тому, щоб максимально диджиталізувати навчання для усіх учасників процесу: дітей, вчителів та батьків. Адже батьки в освітньому процесі часто випадають, обмежуючись перевіркою домашки (і то не завжди). Платформа Prosvita надає батькам можливість контролювати навчання. А дітям — вчитися із натхненням та задоволенням. 

Як це працює? 

На єдиній платформі зібрані по максимуму всі функції, які можуть знадобитися при організації віддаленого навчання:

  • можливість вести відеоуроки;
  • прямі чати для батьків з учителями;
  • онлайн-журнали та щоденники;
  • бібліотека підручників та посібників;
  • нещодавно додана функція онлайн-тестів;
  • для учнів — доступ до розкладу та домашнього завдання, можливість спілкуватися з учителями та однокласниками, та інше. 

У кожного учасника процесу є доступ до свого онлайн-кабінету. А дітям дають можливість не лише вчитися, але й робити це із задоволенням, завдяки гейміфікації. 

Наприклад, у Prosvita на блокчейні працює система рейтингів та «поінтів» — віртуальної валюти, яку учні заробляють за гарні оцінки. Заробляючи «поінти», учні водночас беруть участь у рейтингах по класах та по школі (як змагання між факультетами у Гоґвортсі). А витратити її можна в онлайн-магазині на стікери, віртуальні подарунки та інші веселі речі. Команда презентувала свою систему гейміфікації влітку на Web Summit в Лісабоні, і отримала купу схвальних відгуків.

Усе це разом працює: вчителі отримують усі інструменти для онлайн-уроків та оцінок, батьки моніторять процес, а діти вчаться із задоволенням. Ось кілька відгуків про платформу:  

Що проект планує робити далі

Залучені кошти дадуть команді змогу прискорити розробку нових корисних функцій, автоматизувати оцінки в журналі, додати аналітичний блок для вчителів та батьків зі статистикою по навчанню. Також Prosvita планує оновити UX сервісу. 

Команда розглядає і плани з розширення географії для свого сервісу. Вже зараз ним користуються школи та люди у Європі та США. Зокрема, сервіс став у пригоді тим українцям, які вивезли дітей за кордон після початку війни. За допомогою Prosvita діти у Польщі, Німеччині, Британії та інших країнах можуть продовжувати вчитися в українській школі. 

У компанії — великі плани з розвитку. Адже технології для дистанційної освіти якраз і надають ту критичну інфраструктуру, яка дозволяє навчати нові покоління громадян, навіть у пандемію та війну. Онлайн-школи, онлайн-курси, онлайн-університети — це майбутнє освіти, і добре, що українські проекти беруть участь у формуванні цього майбутнього вже зараз. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук