Як говорити з розробниками однією мовою: 6 років говоримо про технічне для нетехнічних

5
Читати на RU

Сьогодні день народження курсу TechMind від IAMPM, йому стукнуло цілих 6 років. Чому це важливо? Бо це перша в Україні освітня програма для нетехнічних IT-фахівців, яка пояснила процес розробки простою мовою. Цей курс відповів на два вічні питання: «Чи можна працювати в IT, але не вміти писати код?» та «Чи може менеджер керувати тим, чого не розуміє?».

Зараз на курсі навчаються не тільки PM-ми, а й керівники продуктів, бізнес-аналітики, IT-рекрутери, власники компаній і, звичайно ж, ті, хто хоче потрапити до IT. Ми вирішили поговорити з CEO компанії Мері Ротар та командою IAMPM про те, як курс став таким популярним і які плани у проекту на майбутнє.

Як фахівцям без бекграунду в IT розуміти команду розробників

Одна з проблем менеджера в IT-компанії — нестача технічного бекграунду. Програмістів, які можуть і хочуть стати ефективними менеджерами на всі проєкти не вистачає, а нетехнарі вивчають процес розробки на власних помилках, витрачаючи час і нервуючи клієнтів. Курс TechMind був створений для вирішення цієї проблеми.

Він складається з живих лекцій, домашніх завдань та роботи з менторами. У результаті нетехнарі розбирають процес розробки від А до Я. Вони навчаються розуміти, яку архітектуру, фреймворки та технології вибрати для проєкту. Як сформувати команду, проаналізувати вимоги, написати специфікації та проконтролювати якість продукту.

На Techmind розбираються особливості Frontend, Backend та Mobile розробки, робота з Git та DevOps, системами тестування. Спікери пояснюють складні терміни та процеси простою мовою, використовуючи метафори, пояснюючи на яблучках та героях зоряних воєн.

Зародження першого в Україні технічного курсу для менеджерів: розповідає CEO IAMPM Мері Ротар

6 років тому засновники IAMPM Ярослав та Мері Ротар працювали менеджерами в IT-компаніях. Ярослав обіймав посаду Project Manager Officer, а Мері – Product Manager. Обидва прийшли до ІТ з інших сфер. CEO компанії IAMPM Мері поділилася історією, як ідея курсу Techmind пов’язана з досвідом фаундерів.

Хочеш зрозуміти програмістів – думай як програміст

Ми з чоловіком Ярославом зіткнулися з однією проблемою. Коли доводилося обговорювати з програмістами деталі проєкту, оцінювати завдання, визначати дедлайн та проєктувати нові фічі, далеко не завжди вдавалося поставити правильні питання і тим більше зрозуміти відповіді розробників. Чому щось робити довго чи взагалі неможливо реалізувати, чому з’їжджають терміни, в чому проблема впровадити якусь зміну. Усе це потрібно було з’ясувати, потім переконати стейкхолдерів почекати чи виділити додатковий бюджет, а далі разом із командою знайти вихід із ситуації.

Без глибокого розуміння процесу розробки такі завдання вирішувати непросто. Програмісти чимось схожі на лікарів. Пояснюючи складну технічну річ вони не до кінця розуміють, що людина, яка менш занурена в контекст і не знає низки термінів, не знає того, що їм здається очевидним. Сам розробник у процесі розмови впевнений, що пояснює елементарні речі, може злитися і думати, що менеджер не довіряє його експертизі, якщо ставить одні й самі питання.

Аби вирішити проблему нерозуміння, ми з Ярославом пішли на курси програмування. Вибрали C Sharp, тому що він використовувався у низці наших проєктів. Навчатися було цікаво, але непросто. Інші студенти курсу мріяли стати програмістами та приділяли навчанню весь вільний і навіть робочий час. Ми ж йшли втомлені після вечірніх дзвонів із замовниками, а потім вставали рано-вранці, щоб зробити домашку.

Провчившись більше півроку ми почали писати прості програми, але на свій подив виявили, що все ще не можемо говорити з розробниками їхньою мовою. Так, з’явився базис, стало легше ставити питання, але як тільки розмова заходила про front-end, контроль версій, обговорення фреймворків чи архітектури проєкту, ми знову потрапляли в зону некомпетентності. Отриманий ефект не виправдовував витрачені дії.

Не можеш розібратися – спитай друга, але спочатку почастуй його юшкою

У цей момент пазл склався. Недостатньо знати мови програмування, менеджеру важливо вивчити логіку розробки та розуміти весь процес від ідеї до релізу, бути в курсі нових технологій та їх особливостей. Тоді у Ярослава і виникла ідея курсу TechMind: «Давайте просто візьмемо та пояснимо процес розробки простою мовою!»

Ми почали закидати питання наших друзів-програмістів. На прохання відгукнувся Дмитро Ховрич (Software Developer at Readdle), а пізніше Костянтин Кулаксиз (DataArt). Друзі приходили до нас додому, і ми всі вихідні просиджували над презентаціями, додатковими матеріалами та глосарієм. Головним завданням було зрозуміти, як подати інформацію максимально просто, щоб за 2 години пояснити те, що люди вивчають роками.

Над розробкою курсу Techmind ми сиділи по 6-8 годин і щоб не залишати друзів голодними, я готувала смачну домашню їжу. Моя коронна страва – юшка. Тому можна сказати, що першу програму курсу було приправлено тарілочкою смачного рибного супу.

Симбіоз менеджерів та розробників

Головна концепція TechMind – пояснення складних технічних процесів з допомогою простих метафор. Тому ми розповідали про ООП на прикладі котиків та собачок, API вивчали за допомогою зоряних воєн, а процеси тестування пояснювали на фруктах. Це важливо, щоб людина не просто запам’ятала інформацію, а змогла її зрозуміти, а потім навіть пояснити самостійно, наприклад при розмові з клієнтом.

Досягти успіху допоміг симбіоз менеджерів та розробників. Це фундамент, що дозволив закласти потужну програму. Протягом 6 років ми не мали жодного конкурента в Україні, який міг би запропонувати альтернативу. IAMPM дотримується правила пояснювати складне простою мовою та підбирати спікерів із релевантним вузьким досвідом у своєму напрямі.

У чому секрет популярності Techmind

За 6 років існування курсу Techmind ми провели понад 50 офлайн та онлайн потоків. У нас навчалися фахівці з Казахстану, Грузії, США, Канади, Польщі, Німеччини, Італії, Бельгії, Естонії, Литви, Латвії, Туреччини, Франції, Киргизстану, Азербайджану, Нідерландів та, звичайно ж, з України.

Три «кита», на яких тримається успіх Techmind:

  1. Постійний розвиток програми курсу та актуалізація інформації. IT не стоїть на місці, кожні півроку з’являються нові фреймворки та навіть мови програмування. Цей курс не можна один раз записати і потім продавати у вигляді відео та корисностей. Ми постійно оновлюємо програму і запитуємо зворотний зв’язок від студентів, щоб досягти зрозумілості та запам’ятовування.
  2. Підтримка студентів під час та після навчання. Наша велика команда приділяє увагу кожному студенту не лише під час курсу, але й після. Ми дізнаємося у випускників, що вони застосовують у роботі, чого не вистачає, як просувається кар’єра. Кожен випускник може отримати останнє оновлення курсу TechMind, навіть якщо він записувався на перший потік.
  3. Підбір спікерів та методологія навчання. На наших курсах може бути понад 5 спікерів на одному потоці. Ми вважаємо, що про Frontend має розповідати Frontend-розробник, а лекції з тестування читати QA інженер. При цьому ми уважно стежимо за послідовністю та якістю матеріалу. Команда Product підбирає спікерів із досвідом не менше 7 років у IT. Найважливіша вимога – вміти пояснювати складні речі простою мовою. Це складно, тому ми проводимо спеціальні тренування з викладачами та багато репетируємо.

Протягом 6 років Techmind був не просто першим, а єдиним курсом з технічних навичок для нетехнічних фахівців не лише в Україні, а й у Європі та Середній Азії. За цей час ми сформували потужну програму, прибрали зайве, додали важливе та збільшили курс з 11 лекцій до 19. Ми точно знаємо, що потрібно знати менеджеру, щоб порозумітися з розробниками.

Що нетехнарям потрібно буде знати про розробку в майбутньому

Це не гороскоп від IAMPM, а продуманий план дій. Ми продовжуємо активно вивчати ринок та розвивати нетехнарів, щоб робота в IT давалася їм легко. Через кілька років після виходу першого курсу студенти попросили нас зробити окрему програму для досвідчених – так з’явився Delivery Mind, де наголос зроблено на архітектурі та керуванні технічною командою. На курсі студенти навчаються забезпечувати процес Delivery у строк та в рамках бюджету, контролювати процес роботи DevOps, керувати технічним боргом та релізами.

Потім з’явився запит на UX. Ми почали розширювати команду спікерів та розробляти нові програми навчання. Так поступово з’являлися нові курси, а технічні програми IAMPM стали особливістю компанії. Ми зробили курси з Jira, NFR, роботи з даними та AI, SQL, Google Sheets. Це саме ті інструменти та навички, які потрібні нетехнічним фахівцям зараз. Цього року готуються ще 4 нових курси, щоб допомогти нетехнарям залишатися затребуваними в автоматизованому майбутньому штучного інтелекту та WEB 3.0.

Коли окремо запустився польський та казахстанський напрямок ми приємно здивувалися, що TechMind та інші технічні курси для нетехнарів набирають там такої самої популярності, як і в Україні.

За 6 років Techmind допоміг тисячам студентів, і багатьом розповів про IT простою мовою

Це наша «фішка». Після успіху Techmind ми всі курси робимо максимально зрозумілими. IT – це не так складно, як здається, переконайтеся в цьому особисто. Завітайте на наш сайт і перегляньте програми курсів.

На честь дня народження Techmind даруємо сертифікат зі знижкою на навчання. Прокачуйте технічні навички та навчіться розмовляти з програмістами однією мовою.

Залишити коментар

Коментарі | 5

  • Мої вітання компанії! Я проходила курс Техмайнд, дуже крутий, боялася, що з термінами взагалі не впораюсь, але все доступно та зрозуміло. І це правда, що не знайти подібного на українських платформах. Вітаю з днем народження!

  • Вітаю IAMPM з днем народженням як один з найкращих “постачальників” практичних знань.

    Techmind, в особливості націлений на отримання необхідних практичних навичок для полегшення управління проєктом і звичайно обширної теоретичної бази на всебічного поглиблення розуміння)

    На курсі корисні знання викладаються максимально доступно, та навіть якщо у вас виникнуть склданощі – завжди можна звернутися до ментору за підтримкою.

    Приємно бачити як IAMPM вдосконалює курси з кожним потоком, радісно коли твої коментарі беруть до роботи при модифікації програми. Я вважаю саме такий завзятий підхід, заснований на щирому бажанні робити курси вартими того часу, що на них виділяють, робить курси від IAMPM такими якісними.

  • Багато днів народжень:) це знак того,що ця команда дійсно крута. З особистого досвіду знаю,що там викладають фахівці високого рівня зрозумілою для всіх мовою. найнеприємніший момент лише в тому, що там величезний вибір курсів для будь-якої направленості, і хочеться все та зразу:)) все ж таки, пройти 2 курса за одним фахом, проте різної “глубини та спрямованості – це як маст)

  • Вітаю IAMPM з днем народження TechMind!
    TechMind – чудовий курс як для новачків, (для яких буде дуже багато нового, можливо, не дуже зрозумілого, але завдяки чудовим лекторам та дбайливим менторам та кураторам, багато чого проясниться), так і для PM\ВА\розробників з досвідом (для яких завдяки курсу знання добре впорядкуються та примножаться). Вдячна організаторам за те, що цей курс постійно покращується, вдосконалюється, та поєднує у собі чудову комбінацію теорії та практики.

  • Вітаю IAMPM!

    Зовсім недавно завершив курс Techmind, але вже активно використовую знання звідти на практиці. Інформація на лекціях подається стисло і точно, без зайвої води та за допомогою яскравих прикладів.

    Велика кількість додаткових матеріалів дає змогу більш детально зануритися у конкретний матеріал та самостійно його опрацювати.

    Безмежно вдячний всій команді курсу за неймовірний досвід!

Пошук