«Хвиля’91» анонсували виробництво дронів-камікадзе в Україні

На кінець лютого 2023 року в програмі «Армія Дронів» від МО зареєстровано 105 виробників дронів в Україні. 7 вже пройшли сертифікацію, 8 проходять. Ще одну лінію з виробництва дронів-камікадзе для Збройних Сил України анонсувала благодійна організація «Хвиля’91». Конкретно виробляти буде Нацгвардія, а волонтери закуповуватимуть обладнання. Редакція AIN.UA з’ясувала про які дрони мова, скільки це коштує і що відомо про засновника.

Про які БПЛА йде мова?

Фото: «Хвиля’91»

«Дані дрони, в порівнянні з цивільними, оптимальніше використовувати для ураження цілей ворога завдяки вантажопідйомності до 1,2 кг. При цьому їхня вартість майже в 10 разів менша за дрон типу DJI Mavic 3 і не перевищує 200$. Це стало можливо завдяки нашим азійським партнерам, у яких ми купуємо запчастини за вигідними цінами», — розповіли AIN.UA представники «Хвиля’91».

Дрони FPV WAVE91, про які йде мова, заявляють кращу вантажопідйомність, аніж цивільні аналоги. Дальність польоту — до 7 км. Збирати їх будуть безпосередньо в Україні, використовуючи при цьому вдосконалені нашими військовими боєприпаси.

«Наші інженери розробили детонатори та системи скиду, а військові піротехніки удосконалили боєприпаси. Завдяки нашим партнерам з Азії, БФ «Хвиля’91» купує запчастини за вигідними цінами, а весь процес зборки відбувається вже безпосередньо в Україні»

Призначення дронів — бригади 28, 32, 35, 36 та 11.

Яку кількість дронів будуть виготовляти і скільки це коштує?

Фото: «Хвиля’91»

Загалом, виробництво планує вийти на виготовлення 500 дронів на місяць. Поточна виробнича потужність невідома. За оцінкою співрозмовника AIN.UA витрати для виробництва 500 таких дронів складатимуть $400 тис на місяць, якщо не йде мова про власну бойову частину. Якщо і бойова частина своя — це набагато більше людей, інші правила безпеки виробництва, інші вимоги до приміщення, ліцензування та логістики, що загалом вестиме до подорожчання до $2,5 млн — $3 млн витрат на місяць.

Згідно заяви БО «Хвиля’91» вартість одного дрона [деталей, без інших витрат — прим.ред] не перевищує $200. Для порівняння блогер Стерненко закупив 100 схожих FPV-дронів за $17,65 тис., тобто $175,6 за 1 штуку, а БФ «На часі» — по $330 за 1 штуку.

Про БО «Хвиля’91» та партнерів

UPDATE. У попередній версії довідки про БО «Хвиля’91» містилась неточна інформація. Редакція AIN.UA інформує читачів, що матеріал оновився.

БО «Хвиля’91» заснована в листопаді 2022 Олександром Яковенко. Раніше він був відомий як засновник логістичної компанії EnlivUA Group. В жовтні 2020 балотувався, але не пройшов в депутати місцевої ради Одеси. Має нагороду «за Оборону Одеси» як керівник ГО «Город», а також є інші нагороди від МО та Генштабу.

З початку повномасштабного вторгнення до заснування власного фонду, Яковенко займався волотнерською діяльністю через БФ «Корпорація Монстрів» Катерини Ножевнікової.

Згідно з інформацією у особистому інстаграмі та ЗМІ, Олександр Яковенко має конфлікт з СБУ. Згідно судового реєстра, у липні 2022 Володимир Курносов в якості представника БФ «Корпорація Монстрів» продав слідчим під прикриттям 19 бронепластин, аптечки, 1 квадрокоптер і 1 тепловізор. В межах цієї справи СБУ проводили обшуки в компанії Яковенка «Форстранс Україна». Як повідомив редакції AIN.UA в коментарі Олександр Яковенко, офіційних звинувачень його особисто з боку правоохоронних органів не було.

«БпЛА розробляються разом з НГУ. БФ «Хвиля’91» передають дрони військовим частинам під документи. Так, як це FPV дрони, керувати ними складніше. Військові перед отриманням дрону мають пройти курс навчання по їх управлінню», — зазначили в БО «Хвиля’91»

Серед донорів «Хвиля’91» відомі компанія самого Яковенка EnlivUA Group та його співзасновник по ГО «Город» та СЕО Netpeak Group Артем Бородатюк, який передав БО $50 тисяч.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук