Facebook-сторінки проекту Ukraїner зламали хакери

Відомий проект про Україну та український контекст Ukraїner зазнав хакерської атаки. Про це написав у Facebook та Twitter його засновник, журналіст Богдан Логвиненко.

  • Доступ до сторінок видання хакери ймовірно отримали через вразливості Meta Business Manager. За словами Логвиненка, попередня перевірка не виявила слідів зламу особистих сторінок адмінів.
  • Технічно злам відбувався так: до Business Manager увійшов новий адмін, обмежив в правах інших, а потім черезBusiness Manager повторив те саме на усіх інших сторінках видання. Усіх справжніх адмінів Ukraїner усунули від своїх ролей:
Скріншот з допису Daria Kryzh
  • Під контролем невідомих осіб опинилися як основна сторінка Ukraїner, так і акаунти всіх мовних версій.

«Просимо вас не переходити за жодними посиланнями, яке можуть опублікувати на наших сторінках або надіслати вам в особистих повідомленнях. Не перераховуйте кошти, адже наразі ми не ведемо зборів», — звертається команда проекту до читачів.

  • Видання публікуватиме контент на інших платформах, до яких зберегла доступ: в Instagram, Telegram, Twitter.
  • За словами Логвиненка, адміністрація Meta вже знає про проблему. Але її вирішують вкрай повільно. Через це керівництво проекту думає полишати платформи Facebook у майбутньому:

«На початку вторгнення ми намагались авторизувати наші сторінки і зняти блокування від російських ботоферм, маючи усі документи, торгову марку, величезну аудиторію – нічого не допомагало. Але нам авторизували їх і «відбілили» одразу ж після повідомлення, що імовірно, доведеться залишати ці платформи. Якщо ви тільки починаєте свій шлях – обходьте стороною «Мету». Якщо сторінки на Facebook є вашими основними джерелами комунікації – переходьте поволі на інші платформи.» — пише він.

Ukraїner — це спільнота та організація, що з 2016 року досліджує Україну та український контекст, розповідає історії самим українцям, а також транслює їх у світ, перекладаючи десятками мов. Після початку повномасштабної війни Ukraїner перезапустив усі свої канали комунікації, які почали мовити про війну та подолання катастроф, спричинених російськими військами. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук