російська навігаційна система ГЛОНАСС досі підтримується: що потрібно знати і які загрози існують

1

Якщо проаналізувати представлені на українському ринку ґаджети – смартфони, смарт-годинники, планшети, майже всі вони в описі зазначають, що пристрій використовує російську навігаційну систему ГЛОНАСС.

Цією системою оперує зокрема державна корпорація російської федерації з космічної діяльності «Роскосмос». А розроблялась радіонавігаційна супутникова система ГЛОНАСС на замовлення Міністерства оборони СРСР ще з 1976 року.

Які ризики несе система ГЛОНАСС в умовах повномасштабної війни?

Зв’язки з російським урядом

За інформацією з відкритих джерел, ГЛОНАСС (розшифровується як глобальна навігаційна система) – це російська супутникова система навігації, яка надає послуги безкоштовно й без обмежень, а також зашифрований сигнал підвищеної точності для спеціального застосування. Вірогідно, мова про воєнне застосування. Тобто наразі супутникова система може працювати у двох напрямках – для цивільного застосування та на потреби військових. 

  • Від початку система ГЛОНАСС і розроблялась для воєнного застосування ще в часи Радянського Союзу. Росія отримала навігаційну супутникову систему, розроблену у 1982 році, у спадок.
  • Основою системи зараз є до 24 супутників, які рухаються над поверхнею Землі.
  • Розвитком проєкту ГЛОНАСС зокрема займається державна корпорація рф «Роскосмос». За кордоном впровадженням системи ГЛОНАСС з 2012 року займається некомерційне «Содействие развитию и использованию навигационных технологий». Так зване «некомерційне» партнерство, найімовірніше, повністю підпорядковується керівництву російської федерації, адже на офіційному сайті вказано, що вона є федеральним мережевим оператором у сфері навігаційної діяльності.

Начебто для покращення точності й надійності навігаційної системи ГЛОНАСС росія почала розміщувати станції системи диференціальної корекції й моніторингу не тільки на своїй території, а й за кордоном. За даними відкритих джерел, станом на 2020 рік мережа уніфікованих станцій по збору вимірювань складала 56 станцій, які розміщувались у росії, та 12 за кордоном. 

При цьому у 2013 році США відмовили у дозволах на будівництво російських вимірювальних станцій через побоювання, що систему ГЛОНАСС можуть використати в воєнних цілях.

Вся справа в чипах

У ґаджети ГЛОНАСС потрапляє не через встановлення ПЗ, а з чипами, які виготовляє низка міжнародних компаній. І досі, незважаючи на повномасштабну агресію росії проти України, виробники не відмовились від користування російською навігаційною системою.

«Глобальні навігаційні системи побудовані таким чином, що в наших ґаджетах є приймачі, які приймають сигнал від супутників, які розташовані на високих орбітах. Маючи сигнали з мінімум трьох супутників, вираховуються просторові координати. Супутниковий приймач у телефоні є абсолютно пасивним пристроєм, тобто супутник не бачить цей приймач, а навігатор чи телефон є просто приймачами сигналу. Тобто супутник працює як маяк. Вперше система глобального позиціонування була реалізована в США в проекті Navstar, який ми знаємо як GPS. Існує також китайська система Бейдоу та європейська Galileo. Розгорнута ще й російська система ГЛОНАСС. Всі ці чотири системи використовують однаковий принцип роботи. Тому всі виробники додали підтримку всіх чотирьох навігаційних систем до своїх чипів», – пояснює фахівець з інфобезпеки, експерт з аерокосмічних технологій Сергій Факас, підкреслюючи, що грошей росія за використання своєї навігаційної супутникової системи не отримує, дані надаються безкоштовно.

Він зазначає, що використовувати ґаджети з підтримкою супутникової системи ГЛОНАСС українцям під час повномасштабної війни безпечно:

«Бо телефон не передає ніякої інформації. Те, що ми бачимо цей ГЛОНАСС, жодним чином не викриває нас. З цієї точки зору, це абсолютно безпечно».

Сергій Факас наголошує, що небезпеку для українців несе російське програмне забезпечення:

Треба пам’ятати, що є застосунки, розроблені в рф, які можуть викладати ваші координати. Наприклад, «яндекс», «дубльгіс», адже вони працюють з серверами в росії. Тому нам небезпечно використовувати саме ці застосунки, тому що вони можуть передавати будь-яку інформацію на сервери в росії.

Щоб виявити у себе російські додатки — скористайтесь програмною SpyBuster від MacPaw.

При цьому питання виключення підтримки системи ГЛОНАСС компаніями-виробниками мікроелектроніки в умовах повномасштабної війни з росією є надважливим. Адже російська федерація не виробляє власну мікроелектроніку:

«Росія не випускає свої нормальні чипи. Тому вони використовують для своїх навігаційних систем, включно з воєнними, західні чипи. Якщо західні компанії приберуть підтримку ГЛОНАСС, тоді росія не зможе використовувати в військових цілях надійно свою супутникову навігаційну систему», – акцентує увагу Факас, зазначаючи, що відмову від російської навігаційної системи світ жодним чином не відчує, адже інші системи її повністю компенсують. 

Як іноземні компанії допомагають рф воювати

25 листопада 2022 року Головне управління розвідки Міністерства оборони України (ГУР) опублікувало новину про те, як іноземні компанії допомагають російським військам обстрілювати українські міста ракетами та ударними безпілотниками, несучи смерті, в тому числі цивільним і значне руйнування критичної інфраструктури. 

«Для скеровування ракет росія використовує власну розробку ГЛОНАСС, аналог GPS… Хоча ГЛОНАСС є системою подвійного призначення, переважно її використовують російські військові для наведення зброї на українські міста», – зазначили в ГУР, наголосивши, що російська навігаційна система має слабке місце, а саме залежність від мікрочипів, які виробляють іноземні компанії.

В відомстві пояснили: у російських ракетах та дронах встановлені мікрочипи іноземного виробництва з підтримкою ГЛОНАСС – зазвичай, це цивільні чипи, але росіяни використовують їх для військових цілей:

«Чипи приймають та обробляють координати від ГЛОНАСС, а ракети за допомогою цієї інформації орієнтуються у просторі та цілять в українську цивільну та енергетичну інфраструктуру».

ГУР опублікувало перелік компаній-виробників чипів, які підтримують російську навігаційну супутникову систему ГЛОНАСС:

Крім цього чипи з підтримкою системи ГЛОНАСС виготовляють і інші компанії, зокрема китайська HiSilicon Technologies.

За даними ГУР, росія, незважаючи на санкції, закупляє чипи завдяки численним підставним компаніям і дистриб’юторам: 

«Вони застосовуються щонайменше в таких видах зброї, як-от: безпілотники «Орлан-10» та Shahed-136, РСЗВ «Торнадо-С» та «Смерч», ракети «Іскандер», «Калібр» та «Кинджал», а також авіаційні та крилаті ракети X-101, X-555, Х-38, Х-59МК, Х-31».

Вся ця зброя неодноразово вбивала українців.

«Без чипів з підтримкою ГЛОНАСС іноземного виробництва росіянам доведеться з нуля будувати власну мікроелектроніку. Експортний контроль та контроль з боку виробників у такому випадку не подіє, адже росія постійно вигадує нові шляхи обходу санкцій та закупівлі технологій. Іноземні компанії мають усвідомити прямий вплив своєї продукції на обороноздатність росії, припинити виробляти чипи з підтримкою ГЛОНАСС та забрати функцію підтримки цієї навігаційної системи з усіх своїх пристроїв», – наголосили в ГУР.

Наразі з ініціативою до компаній-виробників мікроелектроніки звернулась Рада економічної безпеки.

Комерційні чипи на службі ворога

Як розповідає експерт Ради економічної безпеки Антон Микитюк, дискусія про виключення ГЛОНАСС через її використання в військових цілях з боку рф постає не вперше – так, у збитих ще у 2016 році російських БПЛА «Орлан» знаходили чипи швейцарської компанії u-blox. 

А в серпні 2022 року вийшов звіт Royal United Services Institute про використання росією комерційних чипів в військових цілях. Інформацію про це опублікувало видання Reuters. 

За словами експерта, якщо світ перестане користуватися ГЛОНАСС, він нічого не втратить – для повсякденного життя цілком достатньо інших навігаційних систем. Водночас чипи, які підтримують сигнал ГЛОНАСС, дозволяють російській федерації наводити ракети, зокрема по території України. Тому важливо добитись, щоб виробники відмовились від виробництва чипів з підтримкою російської супутникової системи. 

Після початку повномасштабного вторгнення ініціативна група, а саме Рада економічної безпеки звернулась до державних органів країн-виробників чипів, а також до самих компаній в Європі та США з цим запитом. Однак позитивної відповіді поки що в цьому питанні немає:

«Раніше це питання на високому рівні не підіймалось, хоча росія і в Сирії, й в Україні використовує чипи з підтримкою ГЛОНАСС, вироблені комерційними компаніями, для знищення, в тому числі мирного населення. Наприклад, чипи швейцарської компанії u-blox регулярно знаходять у воєнній техніці агресора».

Експерт зазначив, що до китайських виробників вони не звертались, бо, по-перше, навряд чи Китай на це піде, а, по-друге, китайські чипи менш якісні. При цьому, додає Микитюк, наразі жоден виробник чипів не постачає свою продукцію в росії напряму. Всі дотримуються санкцій: 

«Росіяни створюють підставні компанії, щоб купувати чипи в Китаї, тому що Китай, Гонконг – це хаб для мікроелектроніки. Там найбільший ринок збуту. Й це прогалина в експортному контролі. Бо росіяни так отримують доступ до технологій. Взагалі виробники мають задуматись: як зробити так, щоб комерційні чипи не можна було використовувати в військових цілях. Треба змінювати підхід до комерційної мікроелектроніки. В той же час чипи подвійного застосування росіяни зараз не отримують. Санкції тут працюють».

Антон Микитюк наголошує: якщо завтра росіянам повністю перекрити доступ до мікроелектроніки, технологій, це призведе до руйнування планів росії щодо виготовлення нових одиниць військової техніки:

«І питання досить просто вирішити: комерційні компанії мають прибрати з чипів підтримку ГЛОНАСС, після цього росіянам вони будуть уже й не потрібні».

Якщо підсумувати, то самі по собі ґаджети з підтримкою російської системи ГЛОНАСС небезпеки для українців не несуть. А ось чипи, навіть виготовлені для комерційних мирних цілей, які підтримують російську навігаційну систему, ворог перетворює на зброю проти українців. Зброю, яка вже вбила сотні, якщо не більше, людей. Тому питання повної відмови від підтримки російської навігаційної супутникової системи ГЛОНАСС в мікроелектроніці має стати наразі для українського уряду пріоритетним. 

Залишити коментар

Коментарі | 1

Пошук