Tether/USDT — що це таке? І чому криптовалюту називають інструментом спекуляцій

1
Читати на RU

Редакція AIN.UA розповідає, як створювалася криптовалюта Tether (багатьом відома як USDT), яка «підкріплюється доларом», і чому вона стала однією з головних причин зростання біткоїна.


Як стало відомо, Tether, найбільший стейблкоїн у світі, 12 травня 2022 року опустився до $0,95 і втратив прив’язку до долара після паніки на ринку. Початок повномасштабної війни в Україні також відіграв роль. Російський центробанк обмежив купівлю доларів і виведення валюти за кордон, тож Tether став головним інструментом, який дає змогу обійти обмеження до РФ.
Медіа вкотре нагадали, що приватні стейблкоїни не викликають довіри.


Що таке Tether/USDT

Біткоїн подавав надії на те, щоб стати швидким, зручним та захищеним платіжним засобом. До кінця 2017 року стало зрозуміло, що в тому вигляді, в якому він існує зараз, забезпечити це неможливо. Для чого він досі придатний, то це для спекуляцій.

Імовірно, для цього ним і скористалася біржа Bitfinex спільно з компанією Tether, яка випускає «токенізований» долар. Разом вони змогли впродовж лише одного місяця випустити віртуальних грошей на пів мільярда доларів, пробити планки ціни біткоїна в $10 000 і навіть $20 000, а потім згорнути гру.

USDT

Tether — це криптовалюта, яка використовує блокчейн біткоїна для проведення фінансових операцій і прив’язана до фіатних валют, зокрема долара США, євро та японської єни. Для кожної валюти існує ідентичний її індексу токен, але із суфіксом «T»: USDT, EURT, JPYT. Випускає токени компанія Tether Limited, запевняючи, що кожний з них підкріплений реальним резервом на рахунках — один мільйон токенів в обігу строго дорівнює одному мільйону одиниць фіатної валюти на рахунках компанії.

USDT-2

Сама криптовалюта Tether побудована на базі протоколу з відкритим вихідним кодом Omni Layer, який взаємодіє з блокчейном та забезпечує випуск та погашення токенів криптовалюти на базі біткоїна. Випущені токени користувачі можуть передавати, купувати за них будь-яку іншу криптовалюту або просто зберігати в будь-якому гаманці, що підтримує Omni Layer. Зазначимо, що токени випускаються лише в тій кількості, еквівалент якої надійшов на рахунок компанії. Відповідно, токен зникає з обороту за такою самою схемою.

Tether використовує альтернативу методу Proof of Solvency (доказ платоспроможності) — доказ резервування, або Proof of Reserves. Процес банальний: сума токенів перевіряється на блокчейні біткоїна за допомогою представлених у відкритому доступі інструментів, а відповідна сума доларових запасів підтверджується рахунками банку та періодичними аудитами. Кількість коштів компанія регулярно публікує на окремому сайті, а тайванські та американські аудиторські фірми часто проводять відповідні перевірки.

Стрибки курсу тривають

Компанія Tether Limited заявляла про паритет між USD і USDT — один токен має дорівнювати за вартістю одному долару. Така тенденція спостерігалася аж до квітня 2017 року, проте незабаром USDT знизився в ціні до $0,91, а пізніше піднявся до рівня $1,1. Стрибки курсу тривають і досі, а досягти стабільного паритету в ціні так і не вдалося. Однією з можливих причин може бути фейкова прив’язка до фіатних валют — багато аналітиків стверджують, що випущена на цю мить кількість USDT просто не підкріплена еквівалентом USD.

Тему токенізованого долара майже не підіймали аж до моменту публікації «райського досьє» 5 листопада 2017 року. Саме тоді стало відомо про зв’язок між керівництвом компанії Tether Limited та однією з найбільших криптовалютних бірж Bitfinex. Згідно з опублікованими документами, головний директор зі стратегічного планування біржі Bitfinex Філіпп Поттер та головний фінансовий директор біржі Bitfinex Джанкарло Девазіні разом заснували компанію Tether Limited на Британських Віргінських островах ще 2014 року. При цьому генеральний директор Bitfinex Людовік Жан ван дер Вельде також обіймає аналогічну посаду в Tether Ltd.

На основі цієї інформації користувачі платформ ініціювали власне розслідування. У результаті Tether і Bitfinex звинуватили у змові з метою штучного пампу ціни біткоїна. Як стверджують аналітики та інші члени біткоїн-спільноти, Tether здійснила емісію 150 млн токенів USDT лише за один місяць (до листопада 2017 року), яка миттєво вплинула на ситуацію на ринку криптовалют. Для порівняння: у березні 2017 року обсяг випущених токенів становив лише 44 млн. З 8 по 10 листопада було емітовано ще 70 млн токенів, що також одразу позначилося на курсі. З початку емісії лише за день на біржі Bitfinex було закрито ордери на купівлю біткоїна на загальну суму близько $25 млн, включаючи одиничний ордер на суму $13,5 млн. Загалом за годину ціна біткоїна тоді зросла з $7000 до $7400, а далі ситуація на ринку спровокувала нові рекордні значення.

USDT-3
Зміна ціни Tether (USDT) у другій половині 2017 року. Знизу на стовпчастій діаграмі показано обсяги торгів — значне зростання почалося саме в листопаді / CoinMarketCap

Чому навколо USDT точаться суперечки

Суперечки щодо USDT тривають і сьогодні. Відповідно до документації, токени можна в будь-який момент продати на платформі Tether, однак у правилах також зазначено, що токени USDT — це не гроші й не грошові інструменти, а Tether Limited «не зобов’язана здійснювати обмін своїх токенів на фіатні валюти, а також не гарантує такого обміну та захисту від втрат при купівлі, продажу чи викупі».

Деякі експерти вважають, що таким чином компанія страхується від можливих обмежень у різних юрисдикціях, але водночас криптовалюта може просто втратити реальне забезпечення. При цьому PR-відділ Tether Limited навіть публічно визнав, що токени USDT забезпечені не американськими доларами реальних покупців, а іншими криптовалютами, які конвертуються в Tether. Сама компанія поки що відтягує момент незалежного аудиту, який зміг би показати, яким резервом Tether керує насправді. За неперевіреною інформацією, зараз на резервному рахунку є менше половини еквівалентної валюти від усього випущеного обсягу токенів.

Наприкінці листопада в офіційному блозі компанії також з’явилося повідомлення про злам, у результаті якого резерви зменшилися на понад $30 млн. Одразу після цієї події платформа Omni Foundation, яка розробила протокол для Tether, випустила нову версію свого ПЗ. Сама платформа була заморожена, а вкрадені токени занесли до чорного списку, про що Tether повідомила своїм користувачам:

«Рішення про цю дію було нелегким, але воно дало Tether змогу захиститися від будь-яких подальших потенційних збоїв в екосистемі та спробувати захистити всю спільноту», — кажуть у компанії.

При цьому представники Tether також заявили, що компанія розробляє нову платформу для обміну токенізованими фіатними валютами, а в майбутньому підтримку нинішніх гаманців та адрес буде припинено. Зараз Tether не приймає заявки на реєстрацію та радить користувачам обмінювати свої токени на сторонніх біржах, «щоб запобігти можливій втраті коштів».

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чим є криптовалюта Tron і з чим пов’язане її швидке зростання.

Залишити коментар

Коментарі | 1

  • Tether або USDT (англ. – Tether/USD Tether) – це стейблкоін, який створений компанією Tether Limited. USDT є токеном на блокчейні Ethereum і прив’язаний до долара США в співвідношенні 1:1, тобто кожен випущений токен USDT повинен мати еквівалент у доларах США на банківському рахунку компанії Tether Limited.

    Головна мета Tether полягає в тому, щоб дати можливість торгувати криптовалютами з меншою волатильністю. Вона дозволяє користувачам обмінювати криптовалюти на USDT, щоб уникнути впливу сильних змін курсу криптовалют на їх портфелі.

    USDT є однією з найпопулярніших стейблкоїнів, яка використовується на більшості криптовалютних бірж та сервісів. Крім того, USDT можна зберігати у криптовалютних гаманцях, які підтримують ERC-20 токени.Ось приклади деяких з них, https://changeit.com.ua/news/top-7-usdt-koshelkov-gde-hranit-tether/ в цій статті розповідають про кожен спосіб. Рекомендую до прочитання, дуже корисна і цікава інформація.

Пошук