22 книги, які Марк Цукерберг рекомендує прочитати кожному

Читати на RU

2015 року Марк Цукерберг зобов’язався читати по одній книзі на тиждень. Обговорювати прочитане він пообіцяв у спеціальній спільноті A Year of Books. «Читання дає інтелектуальне задоволення, книжки дають змогу повніше вивчити якусь тему й зануритися в неї глибше, ніж більшість медіа», — пояснив засновник Facebook. Журналісти Business Insider зібрали добірку книг, які Цукерберг рекомендує найбільше.


2021 року ми оновили цей текст і додали ще кілька книг, які радить Марк Цукерберг. З повним списком можна ознайомитись за посиланням (до речі, там 41 рекомендація).


«Легко не буде. Як побудувати бізнес, коли запитань більше, ніж відповідей», Бен Горовіц

На думку Марка, ця книга буде корисною всім, хто хоче побудувати велику компанію, яка посяде лідерські позиції на ринку.

Зокрема, Бен Горовіц  розповідає про те, як побудувати стартап, який приноситиме гарний прибуток і стане корисним сучасному суспільству. Підприємці можуть навчитися, як правильно орієнтуватися в ситуаціях, коли потрібно когось понизити на посаді або скоротити штат, набрати персонал, вирішити важливі питання діяльності підприємства.

Цукерберг рекомендует-1

«Початок нескінченності. Пояснення, які змінюють світ», Девід Дойч

За словами Цукерберга, книга пояснює, як усе влаштовано та функціонує в нашому світі, а також відкриває нові можливості. У ній автор запитує, «чи є межа для людського прогресу», і розповідає про можливі результати тих чи інших подій.

Цукерберг рекомендует-2

«Sapiens. Коротка історія людства», Юваль Ной Харарі

«Велика історія людської цивілізації», — коментує книгу Марк. А Білл Гейтс заявив, що саме її він узяв би із собою на безлюдний острів.

Юваль Харарі показує, як хід історії формував людське суспільство та реальність довкола нього. Його книга простежує зв’язок між подіями минулого та проблемами сучасності та змушує читача переглянути всі уявлення про навколишній світ.

Цукерберг рекомендует-3

«Фабрика ідеї: Bell Labs і велика епоха американських інновацій», Джон Ґертнер

Сучасні мешканці Кремнієвої долини можуть не погодитися з цим, але Джон Ґертнер у своїй книзі «Фабрика ідеї» стверджує, що головні інновації в Америці зароджувалися в період з 1920 по 1980 рік у стінах Bell Labs (колишня американська, а нині франко-американська корпорація, великий дослідницький центр у галузі телекомунікацій, електронних та комп’ютерних систем. — Ред.).

Цукерберг рекомендует-4

Ґертнер розповідає історії зародження найгеніальніших винаходів XX століття, серед яких факс-машина, перший телевізійний трансмітер, що працює на далекі відстані, та перші кроки мобільних технологій. Які б унікальні пристрої сьогодні не створювали у світі, мабуть, основи їх було закладено саме в «Лабораторії Белла».

«Світовий порядок», Генрі Кісінджер

Коли у Цукерберга народилася дочка, він багато міркував про те, як зробити світ кращим і спокійнішим. У книзі «Світовий порядок» автор роз’яснює основні тези про те, як різні країни спілкуються між собою, яких помилок було допущено в історії та як навчитися виявляти співчуття в різних аспектах життя.

Цукерберг рекомендует-5

Книга ідеально підходить для читання в наші неспокійні часи, коли Земна куля вражає конфлікти, нерозв’язні на перший погляд.

«Чому нації занепадають», Дарон Аджемоґлу та Джеймс Робінсон

Ця книга є результатом 15 років досліджень, здійснених економістом MIT Дароном Аджемоґлу та  політологом з Гарварду Джеймсом Робінсоном. Уперше видання побачило світ у 2012 році.

Цукерберг рекомендует-6

На думку авторів, екстрактивні («вилучальні») уряди використовують владу для процвітання обраних. Натомість інклюзивні («такі, що включають») уряди створюють відкриті ринки, на яких громадяни можуть витрачати та вкладати гроші на свій розсуд. Вони також вважають, що економічне зростання не завжди означає процвітання країни.

Інтерес Цукерберга до благодійності зростає прямо пропорційно до його статків. І ця книга, за його словами, допомогла йому розібратися в причинах глобальної бідності.

«Раціональний оптиміст», Метт Рідлі

Видана у 2010 році книга «Раціональний оптиміст», — мабуть, один з найпопулярніших і водночас найбільш суперечливих творів майстра жанру наукової фантастики Метта Рідлі. У книзі він стверджує, що запорукою людського прогресу є торгівля, і що більше вона є відкритою, то більшим є потенціал прогресу. У результаті еволюції ідей людство зможе покращити свої умови життя, попри перенаселення та зміну клімату.

Цукерберг рекомендует-7

Цукерберг вибрав цю книгу, тому що в ній, на його думку, висловлюється ідея, яка є прямо протилежною теорії з книги «Чому нації занепадають» про те, що соціальні та політичні сили контролюють економіку. «Мені цікаво подивитися, яка ідея виявиться більш релевантною, коли я ознайомлюся з ними обома», — пояснив Марк.

«Портфоліо бідності», Даррел Коллінз, Джонатан Мардок, Стюарт Разерфорд, Орланда Ратвен

Дослідники Даррел Коллінз, Джонатан Мардок, Стюарт Разерфорд та Орланда Ратвен 10 років досліджували життя бідняків у таких регіонах, як Бангладеш, Індія та Південна Африка. Вони дійшли висновку, що надзвичайна бідність процвітає не там, де люди не вміють розпоряджатися грошима й мало заробляють, а там, де обмежений доступ до фінансових установ, де вони можуть зберігати свої гроші.

Цукерберг рекомендует-8

«У мене просто вибухає мозок, коли я уявляю, як багато людей — майже 3 млрд у всьому світі — живуть на $2,5 на день. Понад мільярд людей живуть менш ніж на $1 на день. Я сподіваюся, що прочитання цієї книги допоможе нам зрозуміти, як ми можемо підтримати цих людей», — пояснив Цукерберг.

«Проблема трьох тіл», Лю Цисінь

Книга, вперше опублікована в 2008 році, отримала кілька нагород як найкраща новела та найкращий сай-фай твір. Дія розгортається в епоху культурної революції Мао Цзедуна й розповідає про те, як після таємного послання, відправленого китайським урядом у космос, прибульці вирішують захопити Землю.

Цукерберг рекомендует-9

Цукерберг каже, що ця книга допомогла йому відірватися від важкого матеріалу, який він читав раніше.

«Геном», Метт Рідлі

Рідлі — єдиний автор, який двічі з’являється в списку Цукерберга. Його книга «Геном», опублікована 1990 року, пояснює два явища: еволюцію генів та розвиток технологій у галузі генетики.

Цукерберг рекомендует-10

«Ця книга розповідає історію людства з позиції генів, а не соціології. Вона доповнює безліч інших історій, які я прочитав цього року», – пояснив Марк.

«Мукаддима», Ібн Халдун

Книгу «Мукаддима», або «Вступ», у 1377 році написав ісламський історик Ібн Халдун. Це спроба абстрагуватися від історичних записів та знайти універсальні елементи людського прогресу. Революційний історичний підхід Халдуна до історії зробив його батьком-засновником сучасної соціології та історіографії.

Цукерберг рекомендует-11

«Хоча багато з того, у що люди вірили на той час, було спростоване в результаті більш ніж 700 років прогресу, цікаво подивитися, що люди розуміли вже тоді, й на тогочасний світогляд загалом», — пояснив Марк.

«У комплекті з «Мукаддима», в якій історія подається з перспективи інтелектуального розвитку XIV століття, «Sapiens. Коротка історія людства» дає сучасні відповіді на багато тих самих питань», — рекомендує Цукерберг.

«Різноманіття релігійного досвіду», Вільям Джеймс

Вільям Джеймс — один із найвідоміших американських філософів XIX і початку XX століття. «Різноманіття релігійного досвіду» — це записана серія лекцій, у яких Джеймс пояснює релігію з погляду свідомості, і навіть те, як люди використовують релігію для пояснення суті речей, переконуючи себе рухатися вперед з енергією і метою.

«Коли я читав «Sapiens. Коротка історія людства», найбільше мене зацікавила глава про релігію, тому я захотів заглибитися в цю тему», — пояснив свій вибір засновник Facebook.

«Новий Джим Кроу», Мішель Александер

Професор права в Університеті штату Огайо та захисниця прав людини Мішель Александер стверджує у своїй книзі, що «нарковійни» породили культуру, в якій в’язниці переповнені молодими чорношкірими чоловіками. До них ставляться як до людей другого ґатунку, щойно вони виходять на волю. Цю книгу Цукерберг також рекомендує до прочитання.

«Я давно хотів дізнатися більше про реформу кримінального права й правосуддя, і цю книгу порекомендували мені кілька людей, яким я довіряю», — пояснив Цукерберг.

«Кінець влади», Мойзес Наїм

Цим гучним заголовком Цукерберг відкрив свій книжковий клуб. Мойзес Наїм — у минулому виконавчий директор Світового банку, нині старший науковий співробітник Фонду Карнегі за міжнародний світ.

Це історичне розслідування переходу влади від авторитетних урядів, військових та великих корпорацій до рук індивідуалістів. Явище добре простежується в тому, що вже стало кліше у Кремнієвій долині — «дизруптивних стартах».

«Тренд надавати людям більше влади — це те, у що я твердо вірю», — заявив Марк.

«Креативність», Ед Катмулл

Це історія Pixar, написана одним із засновників гігантів комп’ютерної анімації. Розповідь Катмулла сповнена підприємницької та управлінської мудрості. Він стверджує, що найголовнішою помилкою лідера є придушення креативності своїх співробітників.

«Мені подобається читати історії з перших рук про те, як будувалися такі круті компанії, як Pixar, і виховувалися креативність та інноваційність», — пояснює свою рекомендацію книги Цукерберг.

«Найкраще в нас», Стівен Пінкер

Цукерберг погоджується, що книга на 800 сторінок від гарвардського психолога лякає своїм обсягом. Але ця праця насправді легко читається. На думку Цукерберга, дослідження Пінкера про те, як цілодобові новини та соціальні медіа підвищують рівень агресії та насильства у світі, може змінити життя.

До речі, Білл Гейтс також вважає цю книгу однією з найважливіших з усіх, що він колись читав.

«На варті імунітету», Еула Бісс

За словами Цукерберга, з огляду на кампанію проти вакцинації, яку розгорнули в США та Європі, варто прочитати дослідження Бісс про те, чому щеплення справді необхідні. «Ясно як день: вакцинація працює і є дуже важливою для здоров’я кожної людини в нашому суспільстві», — заявив Марк, додавши, що книгу йому наполегливо рекомендували вчені та медики.

«Книга пояснює, чому багато людей ставлять під сумнів безпеку вакцинації, чому ці сумніви є безпідставними й що насправді щеплення працюють і безпечними», — пояснив він.

«Гравець», Ієн Бенкс

Другу книгу серії «Культури» вперше вийшла 1988 року. Автор фантазує про те, якою була б цивілізація, якби суперпросунуті технології, які створювалися для обслуговування людей, перевершили б людські можливості.

Цукерберг рекомендує книгу, оскільки звернувся до наукової фантастики, щоб трохи змінити напрям читання. До речі, «Гравець» — це також одна з улюблених книг Ілона Маска, адже вона в розважальному ключі правдоподібно описує те, як еволюціонують технології.

«Ватажок банди на день», Судхір Венкатеш

Професор соціології колумбійського університету Судхір Венкатеш долучився до банди в Чикаго в 1990-х заради дуже радикального експерименту. Цукерберг рекомендує книгу, оскільки історія Венкатеша спонукає до комунікації та порозуміння між людьми, попри економічні та культурні бар’єри.

«Що більше ми будемо ділитися одне з одним своїми думками, то більше співчуття і поваги виявлятимемо одне до одного», — пояснив Цукерберг.

«Структура наукових революцій», Томас Кун

Якби фізик колись написав книгу з філософії, то це була б «Структура наукових революцій». Уперше опублікована 1962 року, книга стала однією з найбільш цитованих наукових книг усіх часів завдяки своєму підходу до питання еволюції в науці та її впливу на сучасний світ.

На думку Цукерберга, розуміння того, як науковий прогрес впливає на соціальний поступ, може позитивно вплинути на суспільне благо.

Основна ідея книги — наукове знання розвивається стрибкоподібно, шляхом наукових революцій. Будь-який критерій має сенс лише рамках певної парадигми, історично сформованої системи поглядів. Наукова революція — це змінення науковою спільнотою пояснювальних парадигм.

«Помста Оруелла», Пітер Губер

Співробітник Манхеттенського інституту політичних досліджень Пітер Губер видав свій неофіційний сиквел роману Джорджа Оруелла «1984» у 1994 році — на той час інтернет та телекомунікації відкривали можливості нових способів зв’язку. У романі описаний світ, де люди використовують технологію, яка колись їх поневолила, щоби звільнитися.

«З огляду на те, як історія відбувається насправді, Губер у своїй книзі описує, як інструменти на кшталт інтернету приносять користь людям і змінюють суспільство на краще», — пояснює Цукерберг.

«Енергія: посібник для початківців», Вацлав Сміл

Книга починається з роз’яснення того, що таке енергія, а потім переходить до складніших речей, як-от пошуки ефективного та безпечного для довкілля палива. Її написав викладач Манітобського університету Вацлав Сміл, один з улюблених авторів Білла Гейтса.

«Книга зачіпає важливі теми, описує, як працює енергія, як могли б розвиватися виробництво та споживання, як усе впливає на кліматичні зміни», — каже Марк, додавши, що він також планує прочитати книгу Сміла «Створення сучасного світу».

«Контакт із Китаєм», Генрі М. Полсон-молодший

Упродовж останніх кількох років Цукерберга підкорила китайська культура. Він вивчив мандаринський діалект і неодноразово заявляв, що його довгострокова мета — переконати китайський уряд дозволити своїм громадянам використовувати Facebook.

Книгу «Контакт із Китаєм» написав колишній міністр фінансів США. У ній він досліджує те, як зростає вплив Китаю на решту світу. Саме тому Цукерберг її рекомендує.

«За останні 35 років Китай здійснив одну з найбільших економічних та соціальних трансформацій в історії людства. Сотні мільйонів людей виборсалися з бідності. У багатьох сенсах для цього Китай зробив більше, ніж усі інші країни світу загалом», — заявив Цукерберг.

«Раціональний ритуал», Майкл Сук-Янг Че

На думку Цукерберга, книга економіста з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі Майкла Сук-Янг Че допомагає зрозуміти, як найкраще використовувати соціальні мережі. 

«Ця книга — про концепцію «загальноприйнятої істини» і про те, як люди сприймають світ не лише у світлі власних знань, а й на основі спільних знань, якими ми ділимося», — пояснив Цукерберг.

Ідея Че може здатися складною. Але це справжній прорив у розумінні того, як люди взаємодіють між собою в суспільних системах і як вони використовують ці ритуали для визначення самих себе.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук