5 нюансів роботи смартфонів у 3G-мережі, про які ви не знали

Читати на RU

Уже скоро в Україні з’явиться повноцінна мережа 3G від трійки провідних мобільних операторів: вони отримали ліцензії, вносять плату за них і готують мережі до запуску. Тим часом власники смартфонів (у мережах українських операторів таких уже 30-40%) думають про ціну на послуги, а також про те, як працюватиме такий швидкісний інтернет. Але перш ніж планувати свій перехід на 3G, варто зважити на кілька нюансів роботи смартфонів у мережі нового для більшості українців стандарту.

Наприклад, під час руху в автомобілі мобільний інтернет буде набагато повільнішим, ніж за пішої ходьби. А батарея смартфона в 3G-мережі розряджатиметься швидше, ніж у GSM. Про ці та інші нюанси використання 3G AIN.UA розпитав профільних експертів: менеджера з абонентського обладнання «Київстар» Павла Сахна, координатора з IT-технологій «Huawei Україна» Олександра Іваника, а також експертів з «HTC Україна». Їхні зауваження та рекомендації ми об’єднали в п’ять порад про те, що потрібно враховувати тим, хто раніше не користувався 3G-зв’язком, але збирається його спробувати.

1. На відміну від європейських країн, смартфони з підтримкою двох та більше SIM-карток — популярний в Україні формат. Власники Dual-SIM-пристроїв можуть виявити, що 3G-інтернет підтримується лише одним із двох слотів. За даними «Київстар», більшість Dual-SIM-смартфонів, які зараз використовуються в Україні — саме такі (тільки у 5% смартфонів на дві та більше SIM-карток є підтримка 3G для всіх слотів). Тож краще уточнити цей момент. Багато виробників вказують, який саме стандарт підтримується, біля слота SIM-картки. Якщо ні — можна переглянути технічні характеристики в інструкції.

3G-сеть-1
Передача даних та підтримка 3G-мереж SIM-картою з другого слота та з першого слота, скріншот — Huawei
3G-сеть-2
Передача даних йде з 2G-картки, скріншот – Huawei

У Huawei при цьому зазначають, що одночасно робота двох SIM-карток у 3G-мережі є неможливою в принципі: одна SIM-картка може працювати в 3G-коді, а інша — лише у 2G-мережі. Незалежно від цього дані можуть передаватися лише з першої чи іншої картки. А в «HTC Україна» зазначають, що така технологія (підтримка 3G в обох слотах) в принципі з’явилася лише недавно, і що скоро на ринку України таких пристроїв з’явиться більше.

  1. Не всі смартфони демонструють 3G-мережу з однаковою швидкістю за інших рівних умов — є відмінності в чіпах та технологіях. Технологія, за якою 3G запускають «Київстар», «МТС Україна» та life:) в Україні — WCDMA 2100. /або інструкцію: для кожного пристрою вказані діапазони частот, в яких він працює. Там має бути зазначено, що пристрій підтримує WCDMA 2100.
3G-сеть-3
Документи для Samsung Galaxy S4
3G-сеть-4
Коробка від iPhone 4: є підтримка UMTS (це один із стандартів 3G, заснований на технології WCDMA), робота в діапазоні 2100 мГц.

 рамках технології 3G-мережа протокол передавання даних HSDPA+ може дати теоретичну швидкість до 42.2 Мбіт/с під час завантаження (download) та до 5,76 Мбіт/с під час віддавання (upload). Звісно, якщо пристрій абонента не підтримує HSDPA+, швидкість буде нижчою. Смартфон з підтримкою HSDPA не зможе розвинути швидкість вище 21 Мбіт/с. Максимальна швидкість мобільного Інтернету також часто вказується на коробці з пристроєм. Також інформацію про підтримку 3G тією чи іншою моделлю можна знайти на сайті GSM Arena або на сайтах вендорів.

Середні показники завантаження та віддавання в комерційних мережах перебувають на рівні 4-5 Мбіт/с та 1-2 Мбіт/с — цього достатньо для нормальної роботи з браузером, соціальними мережами або перегляду HD-відео. Виробники смартфонів радять звертати увагу на пристрої середнього та високого цінового сегмента, у дешевих пристроях максимальна теоретична швидкість буде на рівні 7,2 Мбіт/с, а реальна — на порядок нижча.

Для перевірки реальної швидкості передавання спеціалісти радять Speedtest, Traffic Monitor та інші сервіси.

Якщо користувач хоче глибше розібратися в технічних характеристиках пристрою, можна перевірити його категорію за 3GPP (це організація, яка розробляє специфікації для мобільного зв’язку) — від того, з якою версією релізу 3GPP сумісний пристрій, залежить максимальна теоретична швидкість передавання даних. Приклади деяких популярних моделей (дослідження Huawei за 2012 рік):

3gpp
R6, R7 і т.д. – це старіші та свіжіші релізи (Release 6, Release 7). У таблиці видно залежність швидкості від версії релізу. Варто враховувати, що це дані за 2012 рік

3. Швидкісний мобільний інтернет розряджає батарею швидше. Якщо ж смартфон роздає 3G-мережу як точка доступу Wi-Fi, то є шанс, що батарея розрядиться менше, ніж за годину активного використання. Наприклад, в активного користувача Android-смартфон середньої цінової категорії у 3G-мережі розряджатиметься приблизно на третину швидше. Часто вендори самі на презентаціях пристроїв та в інструкціях зазначають, як довго пристрій здатний працювати в 3G.

Щоби батарея розряджалася повільніше, варто перевірити налаштування програм (змінити автосинхронізацію на синхронізацію за розкладом або на ручну синхронізацію). Застосунки на кшталт Skype, Viber зазвичай працюють у фоновому режимі, а отже, весь час споживають трафік і використовують ресурс батареї. Це також можна виправити в налаштуваннях.

Звісно, якщо людині потрібно бути весь час на зв’язку та в інтернеті, доведеться обирати: заряджати батарею кілька разів на день, купувати собі зовнішній акумулятор Power Bank або просто купити телефон з більш ємною батареєю.

За оцінкою експертів Huawei, якщо примусово вибрати 2G у зоні, де є і 2G, і 3G-мережа, можна збільшити час роботи смартфона на 10-30%. Якщо для користувача важливий час роботи, то під час вибору смартфона варто звертати увагу на енергоефективність процесора, а також специфіку конструкції корпусу пристрою. Як зазначають у Huawei, використання алюмінієвого шасі (каркасу), графіту та тепловідводів може вплинути на температуру корпусу та, відповідно, знизити нагрівання акумулятора та збільшити час автономної роботи смартфона.

У «HTC Україна» зазначають, що більшість порад та інструкцій, покликаних продовжити автономний час роботи смартфона, зводиться до відключення застосунків, які не використовуються, а також авторегуляції яскравості підсвічування екрану. Смартфони HTC, що працюють у 3G-мережі, в середньому розраховані на повну добу «життя» за середньої інтенсивності використання.

4. У русі швидкість мобільного інтернету буде набагато нижчою. Якщо, наприклад, «у стані спокою» швидкість сягає 10 Мбіт/с (цифра взята для прикладу), то в русі, скажімо, на швидкості 20 км/год вона зменшиться до 3-4 Мбіт/с, а на швидкості 120 км /год буде нижчою за 1 Мбіт/с.

Потрібно також враховувати, що швидкість залежить від відстані до базової станції (БС), від завантаженості базової станції (кількості абонентів на один спот) та іншого. До того ж що далі абонент від БС, то швидше розряджається батарея, адже смартфон автоматично підвищує потужність передавача в разі віддалення від БС, а отже, швидше споживається енергія. Це справедливо як для 3G, так і для 2G.

5. На різних смартфонах реєстрація в мережі позначається різними значками — 3G-мережа, H+, H. Це залежить переважно від вендора. Наприклад, на iPhone відображається просто значок 3G-мережа, на Android-смартфонах з підтримкою HSDPA+ буде значок H+, з підтримкою HSDPA — H. Це залежить від прошивки. Таку інформацію можна уточнити у вендора або в кол-центрі оператора.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук