92% читачів хочуть 4-денку та впевнені, що працюватимуть краще. Опитування AIN.UA

Читати на RU

Ідея чотириденного робочого тижня обговорюється в багатьох країнах, глобальних корпораціях та технологічних компаніях. Прихильники впровадження такого графіка вважають, що це збільшить продуктивність, покращить психічний стан робітників і позитивно позначиться на довкіллі, зазначає авторитетне видання The Guardian. Крім того, оскільки пандемія коронавірусу загострила питання добробуту та вигоряння співробітників, чотириденка нібито має допомогти у збереженні балансу між роботою та особистим життям.

Такий формат активно тестують не лише компанії, а й держави. Наприклад, нещодавно уряд Іспанії запустив трирічний пілотний проєкт із впровадження чотириденного робочого тижня. Вважається, що зменшення годин роботи підвищить ефективність співробітників, а втрати компанії компенсуються самі собою.

Редакція AIN.UA провела анонімне опитування, в якому з’ясувала ставлення читачів до 4-денного робочого тижня.
Дослідження: в опитуванні взяли участь 663 особи. Вони відповідали на поставлені AIN.UA закриті запитання, а також поділилися думкою про можливі плюси та мінуси такого робочого графіка. Нижче наведено результати опитування.


  • Згідно з результатами опитування, 92,2% читачів з радістю змінять звичний графік роботи та перейдуть на чотириденку.
  • 5,4% респондентів вважають, що запровадження короткого робочого тижня не зовсім доречне. При цьому вони не проти спробувати такий формат.
  • Негативне ставлення до ідеї наголосили на 2,4% опитаних.
Зображення в матеріалі: AIN.UA
  • Попри те що майже всі респонденти готові спробувати попрацювати в новому форматі, лише 78,3% впевнені, що це позитивно позначиться на продуктивності.
  • Однозначно заперечують такий ефект 5,4% опитаних.

Якщо думаєте, що працюватимете краще, розкажіть, чому

Відповідаючи на це запитання, читачі найчастіше наголошували, що продуктивність роботи може зрости, оскільки за 3 вихідні дні вийде якісніше відпочити, провести час із сім’єю та вирішити особисті питання. На їхню думку, це дасть змогу повернутися до робочих завдань із великим запасом сил та мотивацією. При цьому скорочення робочого тижня не позначиться на продуктивності співробітників, оскільки необхідні завдання вирішуватимуться в повному обсязі до вихідних.

«Буде більше часу на відпочинок і відновлення, тому будуть сили продуктивніше працювати решту 4 дні. Також з’явиться мотивація активно працювати, адже буде відчуття, що є ще щось, окрім роботи, більш повноцінне життя».

«Менше стресу та втоми, накопичених за тиждень і загалом за рік завдяки можливості повноцінно відпочити та вирішити сімейні питання за вихідні. Більше задоволення від роботи, оскільки буде дотримано балансу з особистим життям. Більше часу на дозвілля, роздуми, самоосвіту та пошук рішень робочих завдань у більш неформальній обстановці».

«Я пробував працювати 4 дні (без погодження з керівництвом, тільки тсс), на початку карантину. Виявилося, що  закон Паркінсона справді діє — робота займає стільки часу, скільки на неї виділено. Працюючи інтенсивніше, знаючи, що в мене буде 3 вихідні, я встигав зробити той самий обсяг роботи. Величезний плюс — можна відпочити 3 дні, просто мінівідпустка кожного тижня. Є час для сім’ї та хобі, це дуже зручно. Не вигоряєш і працюєш у задоволення».

Анонімні відповіді респондентів

Якщо впевнені, що 4-денка погано позначиться на роботі, назвіть причини

«Серйозно подовжаться терміни створення проектів. Деякі проєкти потребують безперервної роботи. А як бути з клієнтами, які працюють 5-7 днів на тиждень? В умовах жорсткої конкуренції такий підхід не застосовується. А якщо конкуренти — індійці та китайці?»

«Позначиться погано хіба що на тих, у кого справді стільки роботи, що й в умовах п’ятиденки працюють на вихідних, але це радше питання до роботодавця та організації часу самим співробітником».

«Це очевидно, якщо зважити на чистий час, що витрачається на роботу. У тих, хто трекає час, продуктивність впаде. Бо в них буде менше часу. У тих, хто просто сидить в офісі, може залишитися на тому самому рівні. Бо там часто імітують діяльність і нічого не роблять».

«Може вплинути погано, якщо завдання не виконуватимуться вчасно. Ідеально зробити чотириденний робочий тиждень для відповідальних співробітників, які, якщо потрібно – можуть допрацювати в п’ятницю, хай навіть кілька годин, зате всі завдання будуть виконані».

Анонімні відповіді респондентів

За яких умов ви розглянули б варіант 4-денного графіка роботи?

Основною умовою, за якої опитані погодилися б перейти на чотириденку, виявилося збереження розміру заробітної плати. Серед інших умов — збереження такого самого обсягу завдань або чітке планування робочого навантаження, така сама кількість відпускних днів, а також можливість взяти додатковий вихідний за потреби. Цікаво, що деякі респонденти готові перейти на новий графік, навіть якщо роботодавцю доведеться урізати зарплату.

«За умови що це, звісно, не позначиться на рівні доходу. Можливо, з боку роботодавця буде розуміння, що, наприклад, п’ятниця, це повноцінний вихідний, а не робочий день на «дистанційці».

«За умови збільшення штату. Коли робота буде 6-7 днів на тиждень, але різними взаємозамінними командами».

«За умови, що збережеться заробітна плата, святкові та вихідні дні, не зменшиться кількість відпускних днів (або незначно зменшиться, наприклад, на 4 дні). Також за умови, що всі співробітники працюють на такій основі, тобто не має бути можливості вибору, оскільки ті, хто працюватимуть 5 днів, можуть здаватися більш залученими до роботи».

«За умови адекватної постановки завдань на місяць. А то якщо «ось вам 3 вихідні» і при цьому кількість завдань така, що доведеться 1-2 вихідні все одно допрацьовувати — то немає сенсу».

«За поточних умов, навіть якщо це на 20% зменшить мій дохід. Звільнений день набагато цінніший і може навпаки допомогти підвищити дохід протягом року-двох».

Анонімні відповіді респондентів

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук