Крипта летить вниз через можливе банкрутство Silvergate. Що відбувається?

1 березня криптовалютна компанія Silvergate Capital Corporation оголосила, що відкладає подання свого річного звіту 10-K за 2022 фінансовий рік. Крім того, компанія зазначила, що її реальні результати можуть сильно відрізнятися від запланованих, що може вплинути на здатність компанії «продовжувати безперервну діяльність».

Як повідомляє CoinDesk, після таких новин інші криптокомпанії включаючи Coinbase, Paxos, Galaxy Digital і Kraken припинили співробітництво з Silvergate, акції самої Silvergate впали більш ніж на 50%, а крипторинок полетів вниз.

Падіння акцій у лютому

16 лютого 2023 року Reuters повідомив про те, що в проміжку з січня по березень 2021 року криптобіржа Binance перевела близько $400 млн з рахунку Silvergate Bank Binance US до торгової компанії під назвою Merit Peak.

В першу чергу новина вдарила по Binance, а не по Silvergate. Проте у Silvergate також вистачало проблем, особливо на фоні розслідування Міністерства юстиції США, яке перевіряло можливі шахрайства пов’язані ще з Бенкманом-Фрідом.

Тож практично одразу після цих новин акції Silvergate (SI) впали на 17%. Ринок тоді відреагував на цю ситуацію спокійно — ціна біткоїна залишалася на позначці в $25 000 та навіть трохи піднялась у порівнянні з попереднім торговим днем.

Відкладене подання звіту

Початково розслідування Reuters не вплинуло на діяльність компанії (крім падіння акцій), проте вже 2 березня Silvergate Bank оголосив, що відкладе подання свого річного звіту. Компанія також зазначила, що її реальні показники можуть суттєво відрізнятися від прогнозованих.

У своїй заяві Silvergate пояснила це «обмеженнями діяльності компанії внаслідок різноманітних судових процесів, регуляторними запитами та розслідуваннями з боку Конгресу та Міністерства юстиції США. Крім того, в компанії почали говорити про можливе банкрутство, заявивши, що вплив цих подій може вплинути на здатність компанії «продовжувати безперервну діяльність».

Результатом такого повідомлення стало миттєве падіння акцій більш ніж на 10%. Проте основні проблеми Silvergate були ще попереду.

З Silvergate почали припиняти співпрацю

Протягом доби після повідомлення про відкладення подачі звітності сторонні криптокомпанії, включаючи Coinbase, Paxos і Kraken, почали припиняти співпрацю з Silvergate через занепокоєння можливим банкрутством.

Відповідно до звіту Bloomberg, криптоорієнтована фірма Galaxy Digital, яка надає фінансові послуги, також припинила приймати або ініціювати перекази в Silvergate, як і торгова платформа Cboe Digital. Криптобіржа Bitstamp також тимчасово скасувала послуги Silvergate Exchange Network (SEN) для всіх своїх користувачів.

Крім того, на фоні цих новин JPMorgan знизив рейтинг Silvergate Capital (SI)  з «нейтрального» до «недостатнього». Canaccord Genuity знизила рейтинг Silvergate з «купувати» до «тримати», а також знизив цільову ціну на акції з $25 до $9. На фоні численних скорочень рейтингів і новин про відмову від співпраці акції Silvergate впали ще на 48% у другій половині дня 2 березня.

Реакція крипторинку

На новини про можливе падіння Silvergate відреагував криптовалютний ринок: курс ‎Bitcoin впав на ‎4.12%, Ethereum на ‎4.25%, XRP на ‎3.07% за останню добу.

Чому це важливо?

Можливе банкрутство Silvergate — це все ще наслідки падіння біржі FTX, яке відбувалось в листопаді 2022 року. Тоді FTX став четвертим великим криптопроектом, що впав за рік (після LunaCelsius та Three Arrows Capital). Проте саме його банкрутство та безліч розслідувань з боку американських регуляторів найбільше підкосило ринок.

Наслідки краху FTX потрясли криптовалютний ринок, і також Silvergate безпосередньо постраждав, оскільки на момент краху банк мав депозити на суму близько $1 млрд у FTX, які не міг вивести з вже неактивної біржі. Крім того, проти Silvergate почались розслідування Міністерства юстиції США, яке перевіряло можливі шахрайства пов’язані з Бенкманом-Фрідом.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук