Усе, що можна дізнатися про вас у Telegram-ботах

Читати на RU

Скандал навколо збереження персональних даних вибухнув у травні: у Telegram засвітилися канали/боти (раз і два), в яких можна було придбати персональні дані українців. Ці канали та боти швидко закрили, проте проблема ширша, і справа цим не завершується.

Артем Старосек, CEO ресьорч-компанії ​Molfar, у колонці для AIN.UA розповідає про можливості Telegram-ботів у пошуку персональних даних.


Я вивчив 12 ботів, які містять інформацію про українців. Частина з них розробляються в Україні й працюють лише з відкритими даними, у частини — власники невідомі, у третіх — оплата лише в рублях або через російські пеймент-процесори.

У більшості сервісів перевірятиму інформацію про себе. На вході використовую лише ПІБ.

Боти та що вони показують

@info_baza_bot (Info_baza) — шукає людину в Україні за ПІБ, фото, номером телефону, правами водія або електронною адресою. База містить 420 000 користувачів, 70 млн номерів та 20 млн українських email-адрес.

Перші 7 результатів пошуку — безкоштовні. VIP-пакети (вартістю $15–50 на рік) надають безлімітний пошук. Також VIP-доступ можна отримати, запросивши щонайменше 50 друзів. Не думаю, що друзі будуть раді з необережності потрапити до цієї бази даних. У платному пакеті за $10 доступні паспортні дані та ІПН.

Вписую ПІБ та отримую дату народження, пошту, мобільний та міський телефони, а також варіації, як я підписаний у базах. Частково ті самі функції у @get_kontakt_bot (get_contact) — пошук власника за номером телефону. Бот безкоштовний, але приймає донати на Qiwi, Paypal, WM, Yandex.Money.

@Smart_SearchBot (SmartSearchBot) — альтернатива Info_baza. За поштою видає телефон, ПІБ та дату народження. Вартість варіюється від $0,9 за добу до $30 за рік. Оплата лише на Qiwi. Шукаємо далі за знайденою в Info_baza gmail-пошті та отримуємо ще одну стару пошту та профіль «ВКонтакте».

@get_caller_bot (GetCaller) — альтернатива @Info_baza і @SmartSearchBot. Шукає лише за номером телефону. На виході: ПІБ, дата народження, пошта та «ВКонтакте». Корисний розширеною кількістю зовнішніх баз: «Приватбанк», «Ощадбанк», Нова Пошта. А також містить інформацію з низки зламаних форумів, фріланс-дощок та магазинів із РФ.

@ Dosie_Bot («Досьє») — творці «Досьє» пішли далі й за номером телефону видають ІПН та номер паспорта. У пакеті «Максимальний» вартість запиту варіюється від 9 до 15 грн залежно від строку підписки. Оплата на віртуальну анонімну картку «Індустріалбанку» або «BTC».

@UAFind_bot (UAFindbot) — логічне доповнення бота «Досьє». Шукає ПІБ за ІПН або адресою й навпаки. 2 запити безкоштовно, далі — безліміт за 500 грн. Платежі приймають у рублях через російський пеймент-процесор free-kassa.ru.

@OpenDataUABot (OpenDataUA) — за кодом ЄДРПОУ видає дані про компанію з реєстру, за ПІБ — наявність реєстрації ФОП. Є моніторинг появи судових справ за ПІБ. За ІПН знаходить адресу нерухомості; за 30 грн доступна детальна виписка з реєстру. За номером авто доступні характеристики машини, дані про те, коли машина була зареєстрована, про інші транспортні засоби власника, інші авто, яким присвоєно цей номер за останні 5 років. За номером паспорта — перевірка в базах загублених та анульованих паспортів. Дізнавшись ІПН з бота «Досьє», через Opendatabot з’ясовую: я — ФОП і маю нерухомість.

@mailsearchbot (Mailsearch_bot) — пошук за базами даних зламаних паролів. За адресою пошти видає пароль, частина якого закрита зірочками. Якщо вам цього мало, є ще @Shiverbot, який видає пароль плейнтекстом.

@last4mailbot (Mail2Phone) — за поштою показує статус: чи є акаунт в «Одноклассниках» та «Сбербанке».

@VKUserInfo_bot — за ID «ВКонтакте» видає розширену інформацію про профіль.

@GetGmail_bot (GetGmail — OSINT email search) — за gmail-поштою віддає Google ID, знаючи який, можна отримати архів альбомів Google, а також редагування та відгуки на Google-картах. Останнє вкаже на геолокацію: дивно, якщо людина представилася мешканцем Брюгге, але залишає відгуки про булочні в Кривому Розі.

@telesint_bot (TeleSINT) — інформація про участь користувачів Telegram у відкритих та закритих групах. Пошук — за ніком.

Отже, знаючи лише ПІБ людини на старті, фінішуємо з такими даними:

  • дата народження;
  • телефони;
  • пошти;
  • номер паспорта;
  • ІПН;
  • нерухомість;
  • наявність ФОП;
  • паролі до пошти;
  • профілі «ВКонтакте» та «Одноклассниках»;
  • геолокація та групи в Telegram.

Якщо ліньки запам’ятовувати і додавати всі боти, можна скористатися ботом @HowToFind_UA_bot (HowToFind Ukrainian Bot). У ньому можна вибирати зі списку інформацію, яка відома, та бот покаже боти чи ресурси, які допоможуть обробити ці дані.

Автор: Артем Старосек, CEO ресьорч-компанії Molfar

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук