14 лютого 2023 року 23-річна українка Єлизавета Татарина відкрила кафе Cream Dream у Лондоні. Над відкриттям українка працювала майже два місяці, а весь ремонт та дизайн робила своїми руками й за допомогою місцевих. В кафе можна спробувати веганські та безглютенові десерти, а також український чай. Про це пише The Village.
AIN.Business детальніше розпитав власницю Cream Dream про процес роботи, труднощі на шляху до відкриття, інвестиції та плани.
Скільки вклали в кав’ярню?
Я не можу сказати повну суму, так як один раз вже зробила це і отримала дуже багато хейту. Але поділюся приблизною вартістю на окремі необхідності. Наприклад:
- оренда приміщення коштує 140 000 фунтів на рік;
- зарплата персоналу приблизно 1600-2500 фунтів на місяць. В Cream Dream працює 5 людей;
- обладнання у Британії дороге. Ремонт обійшовся близько 20 000 фунтів.
Як залучили інвестиції?
Я планувала відкриватись у Києві навесні 2022 року. В Україні це було б дешевше зробити, проте через війну я не була впевненою, що ідея «зайшла б». Тому спочатку вирішила набратись досвіду в Лондоні.
У мене були вже гроші на кав’ярню в Києві, але цього не вистачало на кафе тут, в Британії. Для залучення коштів не подавалася на програми, але почала шукати інвесторів, якому вкінці віддала 20% компанії та взяла кредит.
Інвесторів шукала через знайомих. В минулому в мене була активна соціальна позиція та соціальна відповідальність, тому мене багато хто знає. Я вже декілька років розповідала, що хочу жіночий бізнес веганських десертів.
Як оформляли бізнес в Лондоні? Чи виникали проблеми з цим?
Відкривати бізнес у Лондоні важко, на шляху вас можуть спіткати великі проблеми. Наприклад:
- щоб зареєструвати свою компанію, спочатку потрібно заповнити заявку на певному на сайті і чекати відповіді деякий час. Я чекала на підтвердження приблизно 2-3 тижні, чесно кажучи, це ще не дуже довго;
- тоді потрібно отримати дозвіл на продаж їжі. В цьому питанні мені також мені повезло, адже приміщення, яке я орендувала, вже була ліцензія на приготування їжі;
- також потрібен сертифікат для мене, як власниці, і для всього персоналу кафе;
- великою проблемою у моєму випадку було відкриття банківського рахунку. Мені всього 23 і мені просто не вірили. Тому довелось пояснювати, що в Україні в такому віці вже дехто сім’ю має. Я перепробувала чи не всі банки Великобританії й отримала свій рахунок за три дні до відкриття. Щодо цього питання я дуже переживала, адже кеш тут не популярний, а гостей потрібно було якось розраховувати.
Скільки часу працювали над відкриттям?
В мене були готові десертна карта та концепція задовго до відкриття, адже, нагадую, я планувала відкривати заклад у Києві навесні 2022-го. Тому саме над приміщенням та документацією я працювала з 26 грудня 2022-го до 14 лютого 2023 року, тобто до відкриття.
Послуги майстрів тут дорогі, і я не могла собі дозволити найняти їх. Багато в чому мені допомогли волонтери, – місцеві люди, які фарбували стіни та все інше.
Які зараз виникають труднощі?
На даний час багато труднощів виникає через доставку, дещо може затриматись на 2 тижні. Замовляти раніше я не можу, так як продукти будуть не придатними до вживання.
Наприклад, наша машина для фільтр кави мала прийти до відкриття, але ми все ще її не отримали. Тому працюємо без неї вже два тижні.
Як налагоджена робота в кафе?
Я працюю по 16 годин. Виконую обов’язки шеф-кухаря та директора компанії. Окрім того, в кафе є ще два шефи: один з досвідом, інший – без. Також в Cream Dream є три баристи. Але їх також недостатньо на цей час.
Які плани щодо розвитку?
Плани на майбутнє – зробити кафе незалежним від мене, щоб я могла повернутись в Україну та почати відкриття вже там.