Що допомогло Україні подолати енергетичну кризу та чому радіти ще рано?

4

Уже другий тиждень в енергосистемі працюють усі види генерації, дефіцит відсутній і поки не прогнозується, а в міста повертається вуличне освітлення. «Економічна правда» випустила матеріал, в якому пояснила, завдяки чому ситуація в енергосистемі суттєво поліпшилася і що буде в майбутньому. Редакція AIN.UA вибрала найголовніше.

Причини покращення ситуації

Покращення ППО та ракетний голод Росії

  • Перший чинник поліпшення ситуації в енергетиці – військовий. Завадити планам окупантів і втримати енергосистему можливо лише за умови покращення системи ППО та «закриття» об’єктів критичної інфраструктури. І саме це показує Україна — під час останньої атаки дронів-камікадзе Сили оборони знищили 11 з 14 «шахедів». При цьому не був уражений жоден об’єкт енергетики.
  • Важливим у цьому аспекті також став і ракетний голод росіян, про неминучість якого не раз говорив керівник ГУР Кирило Буданов. Кількість обстрілів у 2023 році справді помітно зменшилася, однак радіти цьому не варто. Окупанти постійно поповнюють свої запаси, хоч і роблять це не так швидко, як хотіли б.

Атомна генерація

  • 11 лютого після завершення планового ремонту до мережі був підключений четвертий енергоблок Рівненської АЕС, що додало енергосистемі 1000 МВт потужності. Крім того, на повну потужність вдалося запустити другий енергоблок цієї станції, який у 2022 році працював на половину проєктної потужності. Це додало ще 220 МВт.
  • Таким чином, у роботу повернулися всі девʼять доступних атомних блоків, що дозволило суттєво зменшити дефіцит та скоротити тривалість відключень.
  • Ледь не головною проблемою енергетиків лишається окупація Запорізької АЕС, яка є найбільшою атомною станцією не тільки в Україні, а й в усій Європі. Шість енергоблоків, загальна потужність яких становить 6000 МВт, досі контролює ворог, що значно ускладнює ситуацію в енергосистемі.

Аномально тепла зима

  • Ще один позитивний чинник — аномально тепла зима, що дозволило зменшити споживання електроенергії. Наприклад, у Києві лише в січні зафіксували 16 температурних рекордів. Цей місяць увійшов у десятку найтепліших з 1881 року. Середньомісячна температура повітря в січні у Києві становила -0,3°С, що вище кліматичної норми на 2,9°С.
  • Аномально тепло взимку було в більшості регіонів країни, що зробило суттєвий внесок у швидкість відновлення енергосистеми після масованих обстрілів.

«Зелена» енергія

  • Завдяки сонячній погоді в лютому в енергосистему почали надходити «зелені» кіловати, що дозволило зменшити кількість відключень, а згодом — порушити питання про відновлення експорту струму в ЄС.
  • 17 лютого в енергосистемі був зафіксований профіцит, через що довелося обмежувати роботу сонячних електростанцій (при цьому «обмежену» електроенергію все одно треба оплачувати). Через це почалися розмови про необхідність відновлення експорту. Народний депутат Андрій Герус запропонував дозволити продаж електроенергії в денні години із збереженням імпорту ввечері, коли може бути дефіцит.

Допоміг імпорт електроенергії

  • Синхронізація української енергосистеми з енергосистемою ЄС дозволила не лише почати експорт і заробити понад 5 млрд грн, а й відкрила шлях до комерційного імпорту та аварійних перетоків, які не раз рятували країну.
  • За даними джерел ЕП, максимальна аварійна допомога Євросоюзу після одного з масованих обстрілів в моменті сягала рекордних 2000 МВт. У звичайні дні Україна отримувала не менш важливі кіловат-години, які йшли на потреби бізнесу та промисловості і дозволяли зменшити відключення світла населенню.
  • Наразі технічна можливість для імпорту електроенергії з ЄС становить 700 МВт, але згодом має бути збільшена до 2000 МВт. Щоправда, останнім часом обсяги закупівлі дорогої електрики з ЄС навпаки знижуються і наближаються до нуля.

Гідрогенерація

  • Зимовий паводок спостерігався в басейнах Дніпра, Сожу, Десни та Прип’яті. Для Десни паводок був рекордним: рівень води в річці став найвищим за останні 129 років. Це дозволило гідрогенерації збільшити виробництво та позитивно вплинуло на загальну ситуацію в енергосистемі.

Чому ще рано радіти?

  • Хоча енергетики заговорили про завершення найгіршого періоду, стан енергосистеми країни далекий від ідеалу і найближчим часом може погіршитися. По-перше, за даними ГУР, знищення енергосистеми України залишається ключовим завданням росіян. Відповідно, усе буде залежати від якості роботи ППО та швидкості відновлення.
  • По-друге, як показав приклад Одеси, знеструмлення сотень тисяч абонентів можливі й без нових обстрілів – через масштабні аварії. В Україні є об’єкти, які витримали кілька обстрілів окупантів. Це суттєво знизило їх надійність, тому аварії можливі й в майбутньому.
  • По-третє, окремі блоки атомної та теплової генерації будуть ремонтувати, що може призвести до дефіциту. За словами голови «Укренерго» Володимира Кудрицького, не виключені нові обстріли, а енергетичне обладнання зараз не в найкращому стані.
Залишити коментар

Коментарі | 4

  • А чому нічого не написали про літо? Що люди почнуть використовувати кондиціонери, і навантаження збільшиться і можливі знов відключення по графіках? Це важливий момент, ті хто недопродав генератори/єкофлоу зрадіють))…

  • Навантаження, потужність та кількість кондиціонерів в країні набагато менша від кількості, потужності обігрівачів, масляних батарей, дуйок, теплових насосів обігріву багатоповерхових будинків, насосів для обігріву приватних будинків……. А потім, до літа ще дожити потрібно, а що як нашестя інопланетян, глобальний потоп, коронозомбі, та ін)

  • Так, звісно, влітку почнуть кондиціонери вмикати, але й вони є енергоощадні. Треба просто обирати окремі моделі, те саме стосується й іншої техніки. У сучасній техніці енергозатрати мінімальні. А щодо освітлення, краще обрати все на світлодіодах, а для підсвічування застосовувати світлодіодні стрічки https://led-story.ua/svitlodiodni-strichki-ta-suputni . Все це можна по мінімальній ціні замовити у LED-STORY з доставкою по Україні. Я тут все купив необхідне. Значно менше плачу зараз за електрику.

Пошук