Вчитель з Одеси записав поглиблений курс фізики. Він налічує 473 відеоуроки та доступний на Youtube

Читати на RU

Преподаватель Ришельевского лицея Павел Виктор создал полный углубленный курс физики для специализированных физико-математических школ. Курс состоит из видео, записанных во время уроков, которые Виктор ежедневно в течение трех лет транслировал в прямом эфире на YouTube. Всего в него вошло 473 урока. Об этом сообщает Mayak со ссылкой на Ришельевский лицей. Редактор AIN.UA детально расспросила преподавателя о его работе с YouTube. 

Викладач Рішельєвського ліцею Павло Віктор створив повний поглиблений курс фізики для спеціалізованих фізико-математичних шкіл. Курс складається з відео, записаних під час уроків, які Віктор щодня протягом трьох років транслював у прямому ефірі на YouTube. Загалом до нього увійшло 473 уроки. Про це повідомляє Mayak із посиланням на Рішельєвський ліцей. Редактор AIN.UA детально розпитала викладача щодо його роботи з YouTube.

Відео розсортовані за темами й доступні безплатно на Youtube-каналі «РЛ Физика». Як повідомляється  на сайті ліцею, курс Павла Віктора з фізики став найповнішим із доступних в інтернеті на сьогодні. Курс фізики охоплює всі теми поглибленої програми 9-11-х класів від «Механіки» до «Фізики ядра», також є окремі теми для 7-8-х класів.

Трансляції Віктора сумарно набрали понад 7 млн переглядів, на канал підписалися майже 60 000 користувачів. Під відео учні залишають коментарі та запитання. Щоб переглянути їх та дати відповіді, вчитель щодня витрачає близько години. «Іноді діти в коментарях залишають такі запитання, над якими треба добре подумати, перш ніж відповісти. Це мене надихає, адже цікаві осмислені питання є поживою для мозку», — заявив Віктор.


У 2021 році канал Павла Віктора мав уже понад 738 000 підписників та понад 35,4 млн переглядів. Канал регулярно оновлюється. Загалом учитель опублікував понад 700 уроків з фізики як для базової, так і для поглибленої шкільної програми. Також Павло Віктор викладає повнометражні наукові фільми з дикторським текстом та музичним супроводом.

З моменту публікації цього матеріалу Павло Віктор став популярним блогером, а також випустив книгу «Фізика. Основи та механічний рух». Зокрема, у ній наведено основні теми з механіки, які стануть у пригоді насамперед школярам, яким потрібно закріпити знання з предмета. У видавництві книгу порекомендували й дорослим, які хочуть глибше розуміти фізику.


Курс Павла Віктора дивляться не лише його учні, як передбачалося  від початку, але весь світ. Користувачі приходять з усієї України, Казахстану, Білорусі, Німеччини та інших країн.

«Що цікаво, якщо подивитися за віковими категоріями, серед глядачів найбільше не школярів, а студентів — молодих людей віком 18-24 років. Є й глядачі старшого покоління. Мабуть, учителі. Напевно вони використовують це для підготовки до уроків», — сказав Павло Андрійович у коментарі AIN.UA.

Як усе починалося

Ідея транслювати уроки виникла спонтанно. Коли учні хворіли, вони просили Павла Андрійовича увімкнути Skype, щоб віртуально бути присутніми на уроці. Вчитель погодився та провів кілька таких уроків, які просто йшли без запису в одному каналі для однієї дитини. «Доводилося тягати за собою комп’ютер, щоб показати праву частину дошки, ліву частину дошки, а якість зображення там невисока», — згадує викладач. Так виникли перші форми дистанційного навчання.

Потім у ліцеї було кілька карантинів. А для фізики дуже важливо не переривати процес навчання, тому що викладачеві буде складно розповісти весь матеріал, що накопичився, у стислі терміни, відзначає Павло Андрійович. Тому він почав знімати уроки на відео та викладати в інтернет.

Адміністрація ліцею та батьки підтримали його ідею та допомогли встановити в аудиторії гарне обладнання, яке дає змогу транслювати уроки фізики у високій якості. Зараз Павло Андрійович має «на озброєнні» дві відеокамери (одна для загального плану, інша для демонстрації дрібних предметів, сторінок підручника чи великих планів графіків на дошці), відеомікшер, потужний комп’ютер та швидкий інтернет.

«З’явилася можливість транслювати уроки в реальному часі на YouTube, і там вони записуються. Спробували, вийшло, наче сподобалося. Тоді я вирішив записувати всі уроки», — розповів учитель.

Важка праця

Спочатку Павло Андрійович не думав про те, у що це виллється — йому сподобалося, що можна так легко доносити дітям інформацію. Але невдовзі стало зрозуміло, що це дуже важка робота — підготовка до лекцій, щоденні трансляції, обробка коментарів та відповіді на запитання забирали багато часу. Проте зупинятися було пізно — учитель вирішив довести справу до кінця.

курс физики-1

За словами Павла Віктора, провівши останню трансляцію курс фізики для старших класів, він спочатку відчув полегшення. Однак незабаром відчув спустошеність. «Так буває після великого та тривалого байдаркового походу, коли хочеться швидше дістатися теплого та затишного будинку. Але, переступивши поріг, починаєш тужити за природою, туристичним драйвом, екстримом, пригодами», — коментує викладач.

Нині викладач записує завершальний курс фізики для 7-го класу, після чого планує розпочати курс для 8-го класу на прохання глядачів. «Це напружена робота, насправді вона виснажує. Але якщо ти вже почав знімати, треба показати більше. Вкласти максимум демонстрацій та змісту, все те, що зазвичай ти через економію часу міг не розповідати», — каже Павло Андрійович.

Після успіху експерименту з трансляціями з фізики адміністрація ліцею вирішила розробити курси для дистанційного навчання з інших предметів. У ліцею вже є Youtube-канали з уроками з української мови й математики. Повідомляється, що Рішельєвський ліцей став експериментальним майданчиком з розроблення та впровадження педагогічних технологій дистанційного навчання на базі освітнього центру з використанням сучасних електронних засобів комунікації відповідно до спеціального наказу МОН.

Секрет успіху

На думку Павла Віктора, його курс фізики став успішним, бо він цілком природний і живий. «Чому в мене вийшло? Я просто вів уроки, я не йшов спеціально в якусь студію, мої відео не обробляв монтажер. Це просто ефір. І в цьому є дві переваги: по-перше, такий формат найменш трудомісткий і тому здійсненний, по-друге, це живий урок, тож у глядачів виникає ефект присутності. До дошки виходять діти, спілкуються з викладачем, і виходить, ти ніби ще один учень у класі», — пояснив він.

«Нещодавно я читав відгуки й зрозумів: величезна перевага в тому, що це живі уроки. Тому вони сприймаються краще, ніж спресований 10-хвилинний ролик, який містить матеріал уроку. Це природніше».

Нагадаємо, український стартап розробив «електронну школу»: щоденники, журнали, підручники — все онлайн.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук