Співзасновник monobank «загубив» 50 гаманців у 5 містах України заради експерименту. Результати невтішні

Читати на RU

Скільки українців, що знайшли на вулиці чужий гаманець, намагатимуться повернути його власнику? Скільки заберуть готівку собі та ще спробують зняти гроші з карти? Співзасновник monobank Михайло Рогальський вирішив це перевірити та провів соціальний експеримент із гаманцями. Результатами він поділився у відеоролику на YouTube.

Підготовка

На Prom.ua Михайло купив 50 однакових гаманців. До 40 з них він поклав по 50 грн готівкою, а до 10 — по 500 грн. Також до кожного гаманця поклали картку monobank і кілька візиток на одне ім’я, щоб той, хто знайшов гаманець, міг одразу зв’язатися з його власником.

эксперимент с кошельками-1

Далі за допомогою волонтерів ці гаманці «загубили» в п’яти українських містах: Києві, Одесі, Львові, Харкові та Дніпрі. Залишалося очікувати на результати. Для цього кожна візитівка мала унікальне ПІБ, що давало змогу визначити, де саме знайшовся конкретний гаманець та дізнатися про його подальшу долю.

Картки monobank були порожні та не прив’язані до реальних рахунків. Але за їх номерами Рогальський міг потім перевірити, чи була спроба зняти гроші з конкретної картки. Для більшої спокуси до кожного гаманця підклали записку з PIN-кодом від картки.

Експеримент із гаманцями: тест

Крім п’яти міст, 10 гаманців «загубили» на «Куражі» (до ребрендингу — «Кураж Базар») для тестового експерименту.

«За моєю гіпотезою, на благодійному заході люди будуть більш схильні повернути гаманець власнику», — пояснив Рогальський.

Гіпотеза підтвердилася. Усі 10 гаманців, «загублених» на «Куражі», повернулися «власникові». Люди або намагалися зв’язатися за номером телефону на візитівці, або залишали знахідку на інформаційній стійкі. І лише два з цих гаманців повернули без покладеної туди готівки.

Неприємності на пошті

Після «Куражу» розпочали основну фазу експерименту. Для цього Рогальський набрав у зазначених містах загалом 10 волонтерів серед співробітників monobank і відправив їм посилки з гаманцями поштою, щоб потім вони могли їх «загубили».

І тут на автора експерименту чекав сюрприз: одна з посилок з гаманцями приїхала до волонтера без грошей.

Спочатку Рогальський подумав, що то випадковість. Але потім виявилося, що гаманці доставили порожніми ще двом волонтерам. При цьому спустошили саме ті гаманці, в які автор експерименту поклав по 500 грн.

«У процесі пересилання через одного з поштових операторів 2000 грн зникли з гаманців. Тож ми отримали несподіваний побічний експеримент про те, що станеться, якщо ви відправите 40 гаманців із грошима до різних міст: із 4 з них можуть зникнути гроші», — зазначає Рогальський.

Отже, втрати довелося відшкодувати, й експеримент продовжився.

Результати

Гаманці розкидали в містах у локаціях з найбільшою прохідністю. За спостереженнями Рогальського, довше за 15 хвилин вони на землі не лежали.

З 50 «загублених» гаманців у початковому вигляді повернулися лише 15. І лише один — із 500-гривневою банкнотою всередині. Очевидно, така сума — надто велика спокуса.

эксперимент с кошельками-1

Статистика за містами є такою:

эксперимент с кошельками-3

«Я навіть подумав, що в Одесі в нас стався якийсь збій, і гаманці взагалі не «губили». Але потім з’явилася інформація, яка спростувала цю теорію», — зазначає Михайло.

Ідеться про транзакції за банківськими картками, які «загубили» разом із грошима. Із 33 гаманців, які взагалі не повернули, у 14 випадках ті, хто їх знайшов, спробували тим чи іншим способом зняти гроші з картки.

эксперимент с кошельками-4

«Вдумайтеся: кількість людей, які повернули гаманець, майже дорівнює кількості тих, хто ще й гроші з картки спробував зняти. Мене шокувала ця цифра», — каже співзасновник monobank.

Графік за містами має такий вигляд:

Експеримент із гаманцями: висновки

Рогальський зробив кілька висновків на підставі результатів свого експерименту.

  • Що менше грошей у вашому гаманці, то більше шансів, що його вам повернуть.
  • У жодному разі не носіть PIN-код разом із карткою в гаманці. Якщо ви загубите гаманець, є велика ймовірність, що у вас спробують вкрасти гроші з картки.
  • У місцях, де є охорона або адміністрація, люди навіть не заглядають у гаманець і одразу несуть його представникам місцевої «влади» (про тест на «Куражі»).

Раніше AIN.UA розповідав історію одного з тих банківських проєктів, що зростають найшвидшими темпами в історії України, — monobank. Крім цього, ми дізналися, як змусити 500 000 клієнтів «ганятися за котами» — нагородами monobank.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук