Усе, що про вас можна дізнатися за номером телефону. І що з цим робити

Читати на RU

Інтернет навчив нас дбати про конфіденційність своїх даних. Ми зберігаємо в таємниці номери наших банківських карток, домашню адресу та іншу вразливу інформацію. Але часто без побоювань даємо свій номер телефону малознайомим, а то й зовсім незнайомим людям — кур’єрам, будівельникам, комунальникам, таксистам. Будь-яка людина може за кілька хвилин дізнатися за номером телефону про вас усе, що їй потрібно. Розповідаємо, як це можливо і що з цим робити.

Навіщо комусь збирати інформацію про вас в інтернеті

Шахрайство в мережі — це вічна тема, і написано про це дуже багато. Але люди все одно вірять маніпуляторам, які, прикидаючись агентами підтримки банку або покупцями на OLX, виманюють номери їхніх банківських карток, контрольні слова і навіть паролі. Водночас левову частку потрібної для зламу інформації можна взагалі знайти в інтернеті. До такої інформації належать:

  • ПІБ;
  • адреса реєстрації;
  • дата народження;
  • дані про родичів і навіть вихованців (наприклад, часто як контрольне слово використовують дівоче прізвище матері або прізвисько кота).

Також дізнатися деталі про вас можуть захотіти рекрутери або, наприклад, колектори, які використовують будь-який знайдений на вас компромат, щоб змусити повернути борг. Та й просто недоброзичливці, яким ви перейшли дорогу в діловому чи особистому житті.

Подивимося, де вони шукатимуть, знаючи лише ваш номер телефону. І що ви можете зробити, щоб максимально заплутати сліди.

Месенджери

Достатньо зберегти номер у телефонній книзі, після чого спробувати створити бесіду у Viber, Telegram або WhatsApp. Часто таким чином можна дізнатися ім’я та прізвище власника номера та побачити його фотографію.

За ім’ям та прізвищем можна швидко знайти людину у Facebook. Фотографія також може допомогти. Достатньо завантажити фото та здійснити його пошук за картинками в Google — і пошуковик сам послужливо видасть:

  • ім’я людини на фото;
  • посилання на його облікові записи в соцмережах.
узнать по номеру-1
Що можна дізнатись про людину за номером телефону

Що робити

У месенджерах можна змінити налаштування конфіденційності таким чином, щоб особи, які не входять до списку контактів, не змогли бачити ваше фото, номер телефону, активність.

Також не обов’язково вказувати у профілі своє прізвище — можна обмежитися ім’ям або придумати псевдонім, за яким вас знають близькі люди.

Якщо ви все-таки хочете показувати своє фото користувачам, які не входять до списку ваших контактів, подбайте про те, щоб воно було унікальним й не використовувалося вами в інших соціальних мережах. Так шахраї не зможуть знайти вас по ньому через пошукову систему.

Соціальні мережі

Виявивши ваш профіль у Facebook, зловмисник може витягти з нього додаткові дані, насамперед:

  • дату вашого народження;
  • імена та прізвища вашого чоловіка/дружини, мами, тата й інших родичів;
  • їхні дати народження.

Що робити

По-перше, приховати дату свого народження, а ще краще — вказати її з кількома помилками. Тому що навіть якщо її не можна побачити на вашій сторінці, у день народження Facebook все одно сумлінно надішле всім вашим друзям нагадування привітати вас.

А тепер уявіть, що серед двох тисяч Facebook-контактів, у яких ми часто буваємо нерозбірливі, ховається якась не зовсім чесна людина з не зовсім чесними намірами.

Також не варто вказувати у Facebook усі свої альтернативні імена (наприклад, дівоче прізвище). Ваші справжні друзі зможуть без цього обійтися, а шахраї будуть дуже розчаровані.

узнать по номеру-2

Додаткова інформація

До Facebook користувачі часто підключають свій Instagram-профіль. Іноді перейти в нього можна просто з інтро вашого акаунту.

Також часто Instagram-профіль користувача підписаний так само, як інші соціальні сторінки — люди люблять уніфікувати. Тому пошук можна здійснити, просто скопіювавши ваше ім’я з Facebook-адреси та вставивши його в пошуковий рядок.

А в Instagram, якщо ваш профіль, борони боже, не закритий, про людину можна дізнатися купу всього цікавого. З ким вона спілкується, в яких умовах живе, чи є у неї машина (іноді на фотографіях можна навіть роздивитися номери), де відпочиває і скільки в неї дітей.

Що робити

Насамперед закрити Instagram від сторонніх і відв’язати його від Facebook та інших соціальних мереж. Це може вплинути на подальше зростання бази передплатників і кількість лайків, але тут вам вирішувати, як розставляти пріоритети. Адже будь-хто зможе дізнатися за номером усе, що завгодно.

узнать по номеру-3

Також варто подбати про те, щоб ім’я користувача для кожного соціального сервісу, який ви використовуєте, за можливості було унікальним. Як і пароль.

І, звісно ж, усе те саме варто зробити в профілях соцмереж, якими ви давно припинили користуватися, наприклад, у заборонених на території України. Тому що для шахраїв жодних заборон немає.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук