Український Versi Bionics робить біонічний протез, шукає інвестиції на виробництво

Український стартап Versi Bionics розробляє біонічний протез, який вміє автоматично ворушити пальцями та згинати зап’ясток по двох осях. Зараз команда шукає інвестиції, щоб за рік протестувати свій продукт і вийти на виробництво альфа- чи бета-версії. AIN.UA розповідає деталі проекту.

З чого починався проект

Біонічні протези — це високотехнологічні штучні кінцівки, які можуть частково повернути людині можливість руху: наприклад, біонічний протез руки може дати людині змогу ворушити пальцями і брати дрібні предмети.

Ідеєю розробки саме таких протезів зайнялися троє друзів-айтівців: Сергій Томуз, Борис Головко та Юрій Пожарь. До Versi Bionics вони робили проект із «розумного освітлення» житла: світлодіодних стрічок, якими можна керувати зі смартфона. Зараз таке освітлення є в кожного із засновників стартапа вдома, але до продажів проект не довели.

Наступним проектом, над яким 2020 року почала працювати команда, став біонічний протез. Для того, щоб працювати над таким продуктом, потрібні були знання з електроніки, програмування, а також медицини. У Сергія та Бориса, які дружать з дитинства, великий досвід роботи в IT. Сергій займається програмуванням та QA Automation, Борис є спеціалістом з баз даних, а медичну експертизу забезпечив Юрій, який вчився у Харківському національному університеті радіоелектроніки, на факультеті біомедичної електроніки та протезування.

На якій стадії протез зараз

Першу версію (MVP-1) протезу команда збирала буквально на одеській кухні в Бориса, і називала її «Lego на батарейках».

Перша та друга версії протезу, тут і надалі зображення Versi Bionics

Зараз команда працює над другим MVP. З другою версією співзасновники стартапу нещодавно їздили до Києва, показати свою розробку лікарям-протезистам. За словами Сергія, відгуки були схвальні:

Протез, над яким працює команда, має декілька особливостей. По-перше, як Сергій розповів AIN.UA, залежно від комплектації продукт Versi Bionics коштуватиме від $3000 до $6000, при тому, що аналогічні протези західних виробників коштують приблизно в 5-7 разів дорожче.

Друга версія протезу, робота з жестами

По-друге, команда працює над тим, щоб їхній протез дав змогу повноцінно ворушити пальцями.

«Біонічні протези можуть робити хват та розтискати руку, але щоб зробити якийсь жест типу «кози» або «ОК», треба зайти в додаток і обрати таку команду. Ми хочемо, щоб наш протез міг ворушити пальцями не від команди зі смартфону, а від сигналів, які він зчитуватиме з датчиків, розташованих на ампутованій кінцівці», — розповідає Сергій.

По-третє, команда працює над тим, щоб зап’ясток протезу рухався по двох осях: це дає людині змогу нормально маніпулювати невеликими предметами, наприклад, брати чашку із кавою і пити, не заносячи лікоть вгору. По одній осі зап’ясток рухатиметься на 180 градусів, по іншій на 60, в автоматичному режимі. Розробники говорять, що автоматичні рухи зап’ястку забезпечуватиме нейромережа на мікроконтролерах. Також у протезі будуть сенсори для розпізнавання теплих і гарячих поверхонь.

Команда знайшла у соцмережах військового, донецького «кіборга» Івана Козубенко, який захищав аеропорт 2014 року і втратив при тому руку, і запропонувала йому надати протез безкоштовно, щоб він міг його тестувати і дати фідбек.

Зараз протез підлаштовують під руку Івана, щоб він міг згодом ним користуватися.

По яких осях може рухатись протез, зображення із сайту Versi Bionics

Які плани

За всі роки розробки команда витратила на проект більше $50 000 і зараз шукає $420 000 інвестицій. Ці гроші потрібні стартапові, щоб запустити міні-виробництво, яке робитиме по 20-25 протезів за місяць. За рік таким чином команда сподівається отримати партію сертифікованих протез, який вони зможуть надати користувачам для альфа- та бета-тестування. Після цього стартап думає над тим, щоб запускатися на ринках США та Європи.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук