Як один інженер зруйнував Twitter

Стрімкі звільнення Ілона Маска призвели до того, що у Twitter залишилося так мало інженерів, що лише одна людина працювала над великим проектом із залученням API платформи. Як пише The Verge, саме дії цього одинокого інженера і стали причиною останнього кількагодинного збою соціальної мережі.

Проблеми зі стабільністю Twitter стають все серйознішими

За останні 7 днів у Twitter двічі були проблеми зі стабільністю роботи та доступом до сервісу. Перший збій відбувся в середу 1 березня, коли з 12:30 користувачі зі всього світу масово повідомляли, що в них перестав працювати як мобільний застосунок, так і веб-версія соціальної мережі.

Вже 6 березня користувачі Twitter знову зіштовхнулися з проблемами. Натискання на посилання більше не відкривало їх, замість цього показуючи таємниче повідомлення про помилку, що «ваш поточний план API не включає доступ до цієї кінцевої точки». Зображення також перестали завантажуватися. Інші користувачі повідомили, що не могли отримати доступ до TweetDeck, клієнта Twitter для професійних користувачів.

На часовій шкалі панував хаос, коли користувачі голосно писали у Твіттері про збій, часто ілюструючи свої думки зображеннями, які ніхто не міг побачити, оскільки вони не завантажувалися. 

У твіттері компанія запропонувала найрозпливчастіші пояснення того, що відбувається: 

«Деякі частини Twitter можуть зараз не працювати, як очікувалося. Ми зробили внутрішню зміну, яка мала деякі непередбачені наслідки», — написав обліковий запис служби підтримки компанії.

Над помилковим оновленням працювала всього одна людина

Зміна, про яку йде мова, була частиною проекту з припинення безкоштовного доступу до Twitter API, Platformer. 1 лютого компанія оголосила, що більше не підтримуватиме вільний доступ до свого API, що фактично припинило існування сторонніх клієнтів і різко обмежило можливості зовнішніх дослідників.

Як повідомляють журналісти The Verge, в результаті глибоких скорочень в компанії, які проводив Ілон Маск, для проекту був залучений лише один інженер з надійності сайту. За словами нинішнього співробітника, в понеділок інженер зробив «погану зміну конфігурації», яка «по суті зламала Twitter API».

Ця зміна мала каскадні наслідки всередині компанії, виводячи з ладу більшість внутрішніх інструментів Twitter разом із загальнодоступними API. В корпоративному Slack інженери, що намагались вирішити проблему, спілкуватись варіаціями слів «лайно» та фразами на кшталт «Твіттер не працює – все це». 

«Невелика зміна API мала значні наслідки. Стек коду надзвичайно крихкий без вагомої причини. Зрештою нам доведеться повністю його переписати», — написав Маск пізніше того дня після того, як інвестор Twitter Марк Андріссен опублікував скріншот, який показує, що збої в API компанії є тенденцією на сайті.

Старе зображення помилки Twitter. Джерело: TheNextWeb

Деякі нинішні співробітники прихильно ставляться до цієї точки зору, яка принаймні частково покладає провину за проблеми Twitter на технічні збої, які виникли ще до того, як Маск став власником компанії. Неспроможний кит став іконою старого Twitter не просто так.

«У Twitter 1.0 стільки технічних заборгованостей, що якщо ви внесете зміни прямо зараз, усе вийде з ладу», — каже один із нинішніх співробітників. 

Проте, коли Маск очолив компанію, він пообіцяв значно покращити швидкість і стабільність сайту. Його колеги перевірили наявний персонал на предмет їхньої технічної майстерності, зрештою звільнивши тисячі працівників, яких вважали недостатньо «технічними», щоб досягти успіху під керівництвом Маска.

Але безперервні звільнення призвели до того, що в компанії менше ніж 550 штатних інженерів. І як колишні співробітники передбачали з самого початку, звільнення зробили Twitter дедалі більш вразливим до катастрофічних збоїв.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук