Як перевірити, що Google знає про вас: 6 корисних посилань

Читати на RU

Сучасні компанії заробляють на тому, що багато знають про користувачів і, відповідно, про те, що їм можна продати. Не всі користувачі задоволені тим фактом, що дані про їхню поведінку зберігаються на серверах якоїсь компанії. На щастя, можна подивитися, що саме про вас знає, наприклад, Google. Добірку посилань про те, які саме дані про вас відомі найбільшій пошуковій системі, опублікували в блозі Cloud Fender. Деякі дані можна навіть видалити. Розповідаємо, які Google збирає дані.

1. Google збирає дані та створює ваш портрет

Google намагається створити загальний портрет користувача: вік, стать, інтереси. Запуск соціальної мережі Google+ та інтеграція її профілів з усіма сервісами компанії, за задумом, мав ще більше спростити це завдання. Ці дані використовуються для показу релевантних оголошень. Перевірити, які саме це дані, можна за посиланням google.com/ads/preferences.

Тут можна змінювати ці дані або взагалі відключити показ об’яв на основі інтересів у таких сервісах Google, як Пошук, пошта Gmail, YouTube та Google Maps.

2. Google відстежує ваші переміщення

Якщо ви є щасливим власником смартфона або планшета на Android, Google може відстежувати ваші переміщення за координатами. Усю історію своїх подорожей та поїздок можна дивитися за посиланням maps.google.com/locationhistory. Історію переміщень можна вивантажити як файл. Нижче — приклад переміщень одного з користувачів Reddit, який протягом місяця доставляв піцу. Опцію можна вимкнути будь-якої миті.

3. Google стежить за тим, що ви шукаєте в інтернеті

Google збирає дані та зберігає історію вашого пошуку, а також дані про те, які оголошення ви клікали. У налаштуваннях праворуч вгорі можна видалити записи про історію пошуку за певний період часу або видаляти записи вручну. Можна переглядати мінімальну аналітику за своїми пошуковими запитами, сортувати їх за тематикою та видами (пошук за словами, картинками тощо). Можна вивчити свої улюблені сайти та запити (судячи з історії пошуку).

Усі ці дані — за посиланням history.google.com. Опцію можна вимкнути будь-якої миті.

4. Google знає, які пристрої підключалися до ваших облікових записів

Це доволі корисне посилання security.google.com/settings/security/activity — перейшовши за ним, можна побачити зведену інформацію про те, хто та з якого пристрою підключався до вашого облікового запису. Також, там можна перевірити IP підключення, версію браузера і, що важливо, — локацію. Тут є дані щодо підключень за останній місяць і на цю мить. Такі звіти можна дивитися й в окремих сервісах Google.

Наприклад, внизу Gmail має посилання «Додаткова інформація». За ним відкривається докладний звіт про те, хто заходив у ваш акаунт:

5. Застосунки та доповнення також отримують доступ до ваших даних, які є у Google

Перевірити, які саме застосунки та доповнення користуються таким привілеєм, можна, наприклад, тут security.google.com/settings/security/permissions. Посилання корисне тим, що за ним можна також відкликати дозволи для сторонніх застосунків використовувати ваші дані.

6. Усі дані з Google можна експортувати

Це стосується даних пошти, контактів, календаря, файлів з Google Drive, фотографій, закладок та іншого. Можна завантажити їх на інший сайт, зберегти у своєму архіві (якщо ви, наприклад, вирішили видалити обліковий запис у Google). На виході ви отримаєте декілька zip-файлів. Наприклад, контакти можна експортувати у форматі vCard, який підтримується більшістю поштових клієнтів, включаючи Apple Mail та Microsoft Outlook.

Раніше AIN.UA розповідав про 200 факторів, що впливають на позицію сайту у видачі Google.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук