З 1 квітня е-резиденти зможуть відкривати поточні банківські рахунки в Україні

Національний банк України надав право електронним резидентам (е-резидентам) відкривати поточні рахунки в банку. Про це повідомляється в прес-службі банку. Постанова набирає чинності з 1 квітня 2023 року.

Дана норма введена відповідно до закону №2654-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо особливостей оподаткування підприємницької діяльності електронних резидентів». Він визначає права іноземців та осіб без громадянства, які набули статусу е-резидента та зареєстрували ФОП для ведення підприємницької діяльності без необхідності перебування в Україні, відкривати банківські рахунки через інформаційну систему «Е-резидент».

Відкрити рахунок е-резидента для здійснення підприємницької діяльності можна в одному з банків, що доступний для вибору в цій системі. Це банки, з якими Міністерство цифрової трансформації України уклало відповідний договір.

НБУ також надав банкам право закривати поточні рахунки е-резидента на підставі інформації з «Е-резидент» про припинення підприємницької діяльності е-резидента та перераховувати залишок коштів з поточних рахунків цього клієнта на його власний рахунок, відкритий за межами України, реквізити якиого зазначені в договорі.

Крім того, цією постановою НБУ уточнив порядок відкриття та закриття рахунків користувачів платіжних послуг (які не є е-резидентами, дані норми набирають чинності з 08 березня 2023 року), а саме:

  • надав право користувачу подавати заяву про закриття рахунку до надавача платіжних послуг у порядку, визначеному договором;
  • зобов’язав банки під час заповнення повідомлення про відкриття/закриття рахунку політичної партії/місцевої організації політичної партії, яке відповідно до статті 14 Закону України «Про політичні партії в Україні» надсилається Національному агентству з питань запобігання корупції, підкреслювати в ньому слово «відкриття» або «закриття”;
  • деталізував перелік небанківських надавачів платіжних послуг, які мають право відкривати платіжні рахунки користувачам.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук