InSoft Partners Віталія Горового придбав частку Forbytes: бліц

З початку повномасштабної війни абсолютна більшість українських інвесторів перестали вкладати гроші в українські IT-компанії. Один з трьох, хто активно залишився в ринку, InSoft Partners Віталія Горового, повідомив редакції AIN.UA про купівлю частки в аутсорс-компанії Forbytes. Суму угоди не розкривають.


Forbytes заснували в 2011 році Орест Чайківський та Тарас Демкович. В компанії працює більше 100 працівників, за словами InSoft Partners, переважно рівня senior. Більшість клієнтів Forbytes знаходяться у Швеції.

Також в InSoft Partners оголосили про нову модель. Тепер з інвестиційної керівної компанії, InSoft Partners перетворився на Software Development Holding. Головна відмінність — це більше не бізнес про різницю між тим скільки інвестували і скільки заробили при екзиті. В 2016 InSoft починався як інвестиційний фонд, потім еволюціонував в інвестиційну керівну компанію, де крім Горового також інвестували Роман Прокоф’єв та Євген Собакарьов з Jooble і Василь Хмельницький з UFuture.

Зараз InSoft Partners має частки в 5 компаніях із загальною чисельністю близько 600 працівників. Якщо рахувати по $55 000 за голову, річне ревеню компанії складає від $33 млн.

«Після багатьох років роботи з компаніями, що працюють в software development, ми бачимо, що саме модель холдингу (або, в нашому випадку швидше екосистеми) якнайкраще підходить для системного експоненціального розвитку портфельних бізнесів. Оскільки ми операційно залучені в наші компанії на щоденній основі, поєднавши окремі експертизи (наприклад, у лідогенерації, роботі делівері та фінансах) ми можемо суттєво пришвидшити масштабування компаній. Крім того, модель холдингу дозволяє компаніям швидше переходити в іншу лігу задля підписання контрактів з більшими клієнтами», — зазначає засновник InSoft Partners Віталій Горовий.

Також AIN.UA поставив Віталію Горовому кілька питань з приводу роботи InSoft Partners.

Скільки угод у InSoft за весь час?

Ми не фонд, щоб рахувати покупками-продажами. Якщо є доцільність — продаємо, ні — готові все життя сидіти плюс ми будуємо власні проекти. Якщо рахувати повноцінні угодив — їх було 12.

Скільки у InSoft за весь час екзитів?

5.

Твій найкращий мультиплікатор при виході?

х4 за рік.

Скільки збираєтеся проінвестувати в 2023 році?

Тепер у нас стадія, коли ретельно дивимося на розширення портфеля. З багатьма компаніями спілкуємося довгі роки і дивимося, чи підходимо один одному. В нормальних умовах — ще 1-2 угоди цього року.

Що на практиці означає перетворення з інвестиційної керівної компанії на холдинг?

Ми уникаємо логіки екзитів. Вони можуть бути, але не є метою. Ми зараз максимально качатимемо портфельні компанії, щоб збільшувати і сайз, і профіт. Відповідно, що більше стануть — то більше дивідендів. Можливо, будуть якісь злиття, якщо побачать сенс у цьому партнери. Дуже важливо — ми шеримо експертизу з компанії до компанії, перевіряємо у різних компаніях різні гіпотези і потім інтегруємо отримані best practices у всі. Це значно здешевлює вартість експериментів і прискорює їх. І сам InSoft теж допомагає продавати. Коли ти приходиш до клієнта — на тебе інакше дивляться, якщо ти кажеш, що «ось нас сумарно 600 (або 1000 — будемо далі купувати), ніж «нас 150-200». Для більшості компаній ось ця трансформація моделі, щоб отримати великих клієнтів, важко дається. Виходить скейлити поточний розмір клієнтів, але компанії зростають і їм потрібні більші контракти і, відповідно, клієнти. А вони не вміють із ними працювати. Виходить проблема курки або яйця — тобі потрібно бути більше і інакше продавати, щоб з тобою працювали більші компанії, а ти можеш стати більше тільки вже маючи таких клієнтів 🙂

Судячи з останнього рейтингу топ-50 DOU та з того, що AIN.UA по два рази на місяць пише про скорочення в ауторсі, аутстафі і R&D — галузі не добре. На фоні цього як справи у твого аутсорсу?

Майже у всіх компаніях ми виросли або в ревеню або в профіті (не за рахунок скорочень, а за рахунок змін процесів та моделей), але не знаю, наскільки етично про це говорити під час кризи ринку.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук