Після оновлення Starlink у тарілки зміниться кут нахилу. Це може пошкодити антену або знизити якість сигналу

В нічних годинах 8 березня почалось оновлення алгоритму початкового орієнтування терміналів Starlink, яке розширило діапазон варіантів стартового положення. Як повідомили в групі «Народний Starlink» після перезавантаження або увімкнення термінала з оновленою прошивкою користувачі мають стежити, щоб пристрій не пошкодився об стіни чи не втратив сигнал через перешкоди.

  • Раніше, відразу після увімкнення, термінал орієнтував положення АФР (тарілки) чітко на північ, незалежно від локації. Після суттєвого приросту кількості супутників на навколоземній орбіті, цей варіант орієнтації став не найкращим для різних локацій в Україні.
  • Тепер, після оновлення, ввімкнутий термінал буде орієнтувати АФР із врахуванням свого місцеположення. Тобто нахил АФР тепер буде виставлятись у напрямку в межах від північно-західного до північно-східного. Отже, після перезавантаження або увімкнення термінала з оновленою прошивкою користувач побачить яке положення вибрала система як оптимальне для поточної локації.
  • Оновлення не несе якихось інших нових змін чи ризиків, що впливають на процес ініціалізації термінала та встановлення зв’язку. А завдяки більш оптимальній орієнтації АФР терміналу очікується прискорення встановлення зв’язку із супутниками та покращення якості зв’язку.
  • Проте, якщо раніше користувач розміщав термінал з чіткою орієнтацією на північ і відповідно до цього контролював відсутність перешкод радіосигналів між терміналом та супутником, то тепер має перевірити чи такі перешкоди не виникають із новим положенням.
  • Особливо якщо термінал встановлено на стіні будинку чи за наявності великих перешкод поруч (будови, дерева тощо). Крім того, військовим варто перевірити, чи їх засоби візуального та тепловізорного маскування достатньо добре враховують нове положення тарілки термінала.
  • Також потрібно розуміти, що оновлення прошивок та параметрів роботи терміналів відбувається протягом якогось часу. Не всі пристрої оновлюються одночасно, а отже нове налаштування термінала може забрати якийсь час. Можливо навіть декілька днів або тижнів.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук