Twitter дозволив впасти його Tor-версії через закінчення SSL-сертифікату

9 березня 2022 року Twitter запустив onion версію свого сайту, оптимізувавши його для мережі Tor, яка захищає конфіденційність користувачів та дозволяє обходити державну цензуру.

Як повідомляє The Verge, менш ніж через рік після запуску, 6 березня 2023, Twitter (попри запити від Tor) дозволив закінчитися терміну дії SSL-сертифікату для onion-сайту соцмережі, фактично знищивши свій сервіс.

Навіщо Twitter взагалі запускав onion версію?

Сайти Onion, які іноді називають «темною мережею» або darknet, доступні через браузер Tor, який використовує анонімну та зашифровану мережу. Це зберігає веб-трафік користувача та точку походження в таємниці, а також дозволяє користувачам обійти спроби урядової цензури, такі як у Росії та Китаї.

Хоча сайти onion далекі від масових, через них можливо отримати доступ до спеціальних версій Facebook, Reddit і кількох великих інформаційних організацій, серед інших сайтів. До 6 березня 2023 Twitter також був серед цих сервісів.

«Це зобов’язання платформи працювати з людьми, які використовують Tor у законний спосіб. Налаштування onion версії є практичним кроком, який демонструє, що платформа забезпечує потреби людей, які використовують Tor», — сказав під час запуску представник Twitter.

Як Twitter дозволив закінчитися сертифікату?

Термін дії сертифікації закінчився 6 березня, лише за два дні до річниці запуску сайту. Відвідування спеціальної адреси сайту onion тепер видає попередження про те, що сертифікат, який підтверджує автентичність сайту, втратив чинність. Продовження (що вкрай не рекомендовано) наразі перенаправляє на сторінку помилки Twitter. 

У Twitter більше немає відділу комунікацій, щоб запитати про зміни, але проект Tor підтвердив виданню про припинення роботи служби.

«Сайт onion більше не доступний, і його оновлення не планується. Проект Tor зв’язався з Twitter, щоб розглянути питання про повернення onion версії платформи в мережу. Люди, які покладаються на onion-сервіси для додаткового рівня захисту та очікують, що їм нададуть безпечний доступ до вмісту, тепер мають на один спосіб менше зробити це», — сказав директор із комунікацій Tor Павєл Зонефф.

Попри зусилля проекту Tor досягти відповіді від Twitter і відродити сервіс, його майбутнє не виглядає райдужним. Twitter скоротив кількість персоналу під час кількох раундів звільнень, включаючи членів основних операційних команд, і у нього виникли проблеми з базовою стабільністю основного сайту, не кажучи вже про альтернативу в Tor.

«Люди, які створили його — принаймні всі ті, з ким я спілкувався, — уже зникли. Я майже впевнений, що в якийсь момент він (Twitter в Tor) повністю перестане працювати, якщо Ілон не зацікавиться», — сказав The Verge інженер із безпеки Алек Маффет, який допоміг запустити сервіс минулого року.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук