У вересні 2022 року український ресторатор Алекс Купер орендував будівлю колишньої трамвайної диспетчерської в Києві. В березні 2023-го там запрацював заклад із шаурмою «Трамвайна». AIN.Business розпитав Алекса Купера про відкриття.


Новий заклад знаходиться на Львівській площі за адресою вул. Бульварно-Кудрявська, 2. В меню закладу – шаурма, лимонади, пиво, айран і вишневий негроні. Головну страву пропонують лише в трьох варіаціях, а точніше «трамваях»: київський, французький та ізраїльський. Всі рецепти шаурми розробляли шеф-кухарі.

«Хотіли зробити три, як нам здається, аутентичні зрозумілі смаки. Київська шаурма унікальна завдяки великій кількості печених овочів. Французька – це як жарт, адже ця країна асоціюється з високою французькою кухнею. Ізраїльська – ми відкрили багато закладів з ізраїльською кухнею і цю шаурму можна сприйняти, як форму подяки країні», – зазначив в коментарі Алекс.

Як Алекс Купер і запевняв раніше, будівлю трамвайної диспетчерської не реконструювали. Приміщення відремонтували, вставили вікна, пофарбували, а також відновили територію навколо будівлі. Проте в майбутньому, каже Алекс Купер, команда хоче відреставрувати диспетчерську повністю. Зараз заклад працює, як пілот.

Будівля не функціювала за призначенням з 1996 року. В різні роки на першому поверсі була бургерна Burger Farm, а на другому – бар і диджей-плейс Fazenda. Проте, з 2015 року колишня трамвайна диспетчерська пустувала.

Як Купер розповідав виданню The Village, він з командою планували запустити там заклад Avi, мережевий варіант ізраїльського кафе Shalom. Проте, раніше Avi відкрився на Палаці Спорту, а на Львівській площі згодом з‘явилася «Трамвайна».

«Ми зрозуміли, що не хочемо відкривати там AVI, так як будівля унікальна. Захотілося зробити щось таке ж унікальне в єдиному варіанті. Це трамвайна диспетчерська – звідси назва “Трамвайна”, все дуже просто. Це проект про любов до своєї справи», – розповів AIN.Business Купер.

За словами Алекса, команда не впевнена, що проєкт стане прибутковим. Проте, якщо все вдасться, його планують розвивати та розширювати.