Алєксандра Галіцкого з Almaz Capital покликали на конференцію в Україну. Це російський інвестор, що зустрічався з путіним

В Україні 16 березня пройде конференція від спільноти Flowmates, де планують говорити про no code, low code та open source. Серед спікерів, переважно, українські підприємці та кілька іноземців. Та гість, який вразив редакцію AIN.UA — Алєксандр Галіцкій, засновник та керівник фонду Almaz Capital. Пояснюємо, чому запрошувати таких спікерів — дивна ідея.


Перед публікацією таких матеріалів редакція AIN.UA направляє запити, щоб отримати коментарі від учасників матеріалу. Так ми зробили і цього разу, направивши запит до команди Flowmates. Через пів доби після нашого листа з сайту конференції та соцмереж імʼя Галіцкого зникло, без відповіді на наш запит та пояснень.

Було

Стало

Але ми все ж пояснимо, чому навіть факт потрапляння Галіцкого в перелік спікерів не витримує жодної критики.


Зазвичай ті, хто відстоює кандидатуру Галіцкого як проукраїнського інвестора, вказують на два пункти — він народився у Житомирській області, а також інвестував у цілий ряд українських проектів. 

В якийсь момент у «Вікіпедії» російське представництво фонду просто зникло. Сказано, що представництво фонду є в Берліні, Києві і інших містах Східної Європи. В самому ж фонді, особливо після 24 лютого 2022, себе часто називають міжнародним інвестиційним фондом, намагаючись відмежуватись від рф. Але це не так. 

Редакція AIN.UA перевірила добірки найбільших, найактивніших та інших «най»-фондів, що мають російське коріння і досі інвестують в російські стартапи. Almaz Capital — там (1, 2, 3, 4). І у жодній з добірок з боку фонду нема спростування їх причетності до російської IT-екосистеми. 

Однак останнім часом Almaz Capital збільшив фокус на глобальний ринок і став менше інвестувати в стартапи родом з рф. Та сам Алєксандр Галіцкій свою діяльність у рф не зменшив. Наприклад, ще у 2020 році Галицький зустрічався з президентом російської федерації владіміром путіним, аби підказати йому, як розвивати ІТ-індустрію російської федерації. 

Якщо адвокатам «Галіцкій — хороший руський» та «Almaz — це не російський фонд» цього недостатньо, то звернемось до великого розслідування The Washington Post, що вийшло кілька місяців тому. Тоді йшлось про те, як розвідка в США, Швейцарії та інших країнах перевіряє інвесторів — вихідців із росії — на звʼязки з кремлем. Галіцкій — також герой матеріалу. Він працював координатором урядової «Російської венчурної компанії» та допоміг відкрити «Російський квантовий центр», який отримав мільйони від «Сколково», щоб вивести росію вперед у перегонах за обчислювальні потужності наступного покоління. Нагадаємо, «Сколково» — улюблена історія квазіпрезидента мєдвєдєва, в якій російські підприємці підігрували аби здобути лояльність «шестірки» путіна. 

Almaz Capital на сьогодні інкорпорована у Каліфорнії, Галіцкому навіть вдалося залучити відомих співінвесторів, як-от Cisco Systems і Andreessen Horowitz. Щоправда людина, близька до Cisco, повідомила, що востаннє компанія інвестувала у Almaz у 2013 році та не має наміру робити це знову. 

В матеріалі WP команда Галіцкого повідомляє, що розірвала звʼязки зі «Сколково» та іншими урядовими організаціями. Але, як стало відомо редакції AIN.UA, ще на початку 2022 року банківські рахунки Галіцкого в Silicon Valley Bank були закриті за ініціативи банку. І вмотивоване це рішення банку саме російськими зв’язками Галіцкого. 


Редакція AIN.UA вважає, що персоналіям, які мають подібний послужний список — не місце на українських конференціях. Ми звернулись до команди конференції з проханням пояснити, чому саме на цього інвестора впав вибір, а нікого іншого не знайшлось. В Україні добрий десяток активних інвестиційних фондів.

Також ми звернулись в UVCA з проханням пояснити, чому фонд Almaz Capital залишається у списку учасників їхньої асоціації українських венчурних інвесторів. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук