Яким українським ЗМІ не можна вірити і чому — список ресурсів

Читати на RU

Сайти з фейковими матеріалами та так звані зливні бачки серед ЗМІ були завжди, але особливо сприятливий ґрунт для них створюють часи політичних та економічних потрясінь. В Україні зараз саме такі часи, тому необхідність фільтрувати інформацію стала ще більш актуальною. Журналісти «Телекритики» підготували огляд інтернет-ресурсів, які публікують недостовірну та неправдоподібну інформацію, та на прикладах пояснили, чому їм не варто вірити.

Українські видання

Antikor.com.ua

Насамперед у поле зору потрапляють видання, які грають на емоціях читачів і заманюють аудиторію безпідставними заголовками, що сіють паніку на кшталт «Протягом найближчих 48 годин Путін може ввести війська в Україну». Якщо шановне видання й береться повідомляти про те, що станеться в майбутньому, робить це не у формі пророцтва, а у вигляді аналізу, за яких умов та обставин це може статися.

Elise

Деякі «сенсаційні» новини на кшталт «Початок? Китай стягує війська на кордон з Росією» Antikor бере ще з одного сайту сенсацій — Elise.com.ua. «Найближчими днями Єфремов буде в клітці або ліквідований — джерело». Але суть новини, яка в заголовку жодним чином не представлена, полягає в тому, що проти Єфремова планують відкрити кримінальну справу, яку зрештою відкрили.

Freejournal

Користувачі помилково можуть вважати засобами масової інформації новинні агрегатори або блог-платформи на зразок Freejournal.biz. Це ресурс, на якому будь-хто може створити акаунт і публікувати власні новини. Деякі повідомлення доволі популярні серед читачів, проте зазвичай це лише чутки без посилання на джерело та з вигаданими деталями.

Uainfo

Чутки та недостовірні повідомлення також були помічені на популярному ресурсі Uainfo.org, який робить огляди блогосфери. Нещодавно сайт поширив чутки про те, що США нададуть Україні статус союзника. Насправді такого рішення верхня палата американського парламенту не ухвалювала.

Независимое украинское информационное народное агентство

Сайт під назвою «Независимое украинское информационное народное агентство» (скорочено — НУИНА) також поширює шкідливі для інформпростору повідомлення. Не варті довіри ні заголовки («Московських бомжів починають переселяти на Донбас»), ні власне тексти: «Друзі, є дві новини. Дуже погана та дуже хороша. Почну з дуже поганої. Ми на порозі 3-ї світової війни… Друга новина дуже хороша. Ми можемо зупинити це безумство. Просто зараз». Ці «дуже погана і дуже хороша новини» зібрали понад 19 тисяч перепостів у соцмережах, а «сенсацію» про безпритульних поширили понад тисячу разів.

Народний оглядач

Портал світоглядних новин «Народний оглядач» регулярно передруковує сумнівні новини на кшталт «Двійник сина Порошенка воює на фронті, а сам Олексій відпочиває в діда й ходить на концерти». Авторка матеріалу стверджує, що їй вдалося поспілкуватися з Олексієм Порошенком, проте не наводить жодних доказів. Складно довіряти такому повідомленню та ще й з очевидною маячнею в заголовку.

Сепаратистські видання

Вибираючи джерела, варто остерігатися інформації із сепаратистських видань, які фактично були створені, щоб поширювати дезінформацію та виправдовувати дії терористів. Детально структуру сепаратистських ЗМІ на Донеччині описав Роман Шутов. Тут згадаємо лише деякі з них.

Русская весна

Видання «Русская весна» правдиву інформацію публікує лише зрідка, та й усе одно з власними інтерпретаціями. Значного розголосу набуло опубліковане на сайті фото, на якому чоловік у військовій формі тримає в зубах людську руку. Проросійське видання заявило читачам, що це український солдат поїдає руку росіянина. Насправді, фото було зроблено на знімальному майданчику скандально відомого фільму «Ми з майбутнього».

Anna News

У мережі часто можна зустріти відеоматеріали агентства Anna News. Назва цього ресурсу розшифровується як Abkhazian Network News Agency. Агентство створили у 2011 році в прокремлівській республіці Абхазія. Видання активно висвітлювало громадянську війну ув Сирії з погляду військ режиму Башара Асада, а сьогодні відверто декларує підтримку бойовиків на Донбасі.

Ukraina.ru

Ресурс, створений під керівництвом Дмитра Кисельова, є джерелом низки фейків та маніпуляцій. Зокрема, 30 червня видання опублікувало змонтоване фото документа, який стверджує, що секретар РНБО (у виданні його називають головою СБУ) Андрій Парубій нібито готував провокацію проти Росії. Крім того, видання активно використовує маніпулятивні заголовки у своїх новинах і виправдовує дії бойовиків і російських військ на Донбасі.

Інші сепаратистські видання, що публікують дезінформацію та демонструють підтримку бойовиків: novorus.info, novorosinform.org, dnr-news.com та voenkor.info.

Петиції

Чи не кожному з нас на електронну пошту приходять пропозиції підписати петицію на кшталт «Визнати Росію спонсором тероризму», «Верховна Рада України: ми закликаємо вас прийняти новий гімн України», «Усім небайдужим! Збір підписів на підтримку всеукраїнського референдуму». Не варто засмічувати інформаційний простір своїх близьких та знайомих. Поширення таких петицій лише з’їдає мобілізаційний потенціал інтернет-користувачів, а ефективність від них практично нульова. Якщо ви все-таки хочете підписати петицію й переконати своїх друзів зробити те саме, то спочатку варто самому переконатися в адекватності вимог, викладених у зверненні, з’ясувати, хто є його ініціатором і чи справді воно дійде до адресата після збору необхідної кількості підписів. Вам відомо, скільки підписаних та поширених вами звернень із сайту Avaaz потрапили до тих, кому вони були адресовані?

Нещодавно на AIN.UA публікувалась інфографіка про те, які українські ЗМІ підтримують терористів та сепаратистів.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук