Стейблкоїн USDC «більше не стейблкоїн»: втратив привʼязку до долара

USDC втратив привʼязку до долара і на момент написання матеріалу торгується в ціні близько $0,91, хоча в моменті просідання складало і близько $0,88 за токен, вказують графіки Coinmarketcap. Редакція AIN.UA коротко розповідає, що трапилось.

Емітентом стейблкоїна USDC є компанія Circle. У компанії було більше $40 млрд, які і були забезпеченням для USDC. Частково ці гроші були розміщені на банківських рахунках, частково — задіяні у інших фінансових інструментах, доступних на ринку.

Проблеми стались 10 березня. Саме у цей день стало відомо, що у США впав банк з топ-20 — Silicon Valley Bank. Детальніше про причини падіння ми розповімо в іншому матеріалі, зараз же важливо знати інше:

  • $3,3 млрд з $40 млрд Circle лежали саме на банківських рахунках Silicon Valley Bank. Чи зможе компанія повернути ці гроші — незрозуміло. Важливо також, що сума у $3,3 млрд — це більше 20% готівки, у якій були гроші Circle під забезпечення USDC.
  • Оскільки компанія втратила значну частину коштів під забезпечення і відбулась відвʼязка курсу і 1 USDT тепер не дорівнює $1.
  • Постраждав і проект DAI, велика частина забезпечення якого — USDC: курс також опустився до $0.9.

Що буде далі і як проект вирішуватиме проблеми — поки невідомо. Справа у тому, що частково готівка Circle також лежить у іншому банку під назвою Signature, якому пророкують великі проблеми у найближчому майбутньому.

Додатково тиск на стейблкоїн чинить і активність учасників ринку, які починають масово скидати, нехай і з дисконтом у кілька центів, USDC та DAI, бажаючи зберегти хоча б якісь реальні гроші.

В USDT, який мужньо проходить цю кризу і друге банкрутство банку за останній тиждень, повідомляють, що не тримали кошти у SVB, курс залишається стабільним.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук