Зеленський ввів санкції проти Parimatch, Pokermatch, фінустанови Лео та сотень букмекерів з рф

Президент України Володимир Зеленський вночі 10 березня ввів в дію рішення Ради нацбезпеки і оборони про санкції проти сотні підприємців та трьох сотень компаній. Переважна більшість у документах — це російський бізнес та особи. Але є й українські компанії. Редакція AIN.UA коротко розповідає, що відомо на цей момент.

Parimatch та Pokermatch

У санкційному списку виявився найбільший місцевий оператор Parimatch. Окремо під санкції потрапила компанія Pokermatch, яка теж входить в групу компаній Parimatch принаймні з 2021 року. Також під санкції потрапили ще кілька менш відомих в Україні компаній з орбіти холдингу, як от, наприклад, «Ауспіція Лімітед».

Санкції вводяться на 50 років.

Через кілька годин після виходу указу Президента Parimatch опублікували звернення до РНБО, з проханням перевірити факт тиску на компанію. Але, схоже, в компанії до цього готувались заздалегідь. Так 25 січня Parimatch Tech, в який виведена технічна розробка Parimatch, повідомила про ребрендинг. Нове ім’я — GR8 Tech. Згідно з повідомленням, компанія GR8 Tech «успадкувала команду спеціалістів Parimatch Tech» та «не буде оперувати як розробник та провайдер сервісів».

Лео

Також під санкції потрапили фінансові компанії «Лео» та «Лео Партнерс», популярні серед багатьох учасників ринку гемблінгу та бетингу. Як і у випадку інших компаній — санкції на 50 років.

1xBet та дочки

Санкції також наклали на компанію під назвою «Твоя беттінгова компанія». За цією маловідомою назвою в Україні ховався російський бізнес 1Xbet. Організація КРАІЛ, яка відповідає за видачу ліцензій, свідомо видала ліцензію компанії, що має російське коріння і продовжує працювати у рф, ще у березні 2022 року і відізвала її лише через пів року та десятки журналістських матеріалів. Прочитати, як це було, можна тут.

Нагадаємо також, що тоді український регулятор заявив, що видав ліцензію, оскільки «Назва інша, засновники інші, наявного сліду, що це саме російська компанія, не було». Це звісно викликає питання, оскільки 1XBet в Україні мала називатись 1Xbet.ua, про що йшлось у документах.

Персональні санкції також накладені на чоловіків на імʼя Роман Семіохін, Сєргєй Каршков і Дмітрій Казорін. Ці імена збігаються з іменами засновників та власників бренду 1Xbet.

За інформацією AIN.UA від трьох не повʼязаних між собою джерел, 1Xbet зайшла в Україну через кількох високопосадовців у верхівці влади, що мало гарантувати безпеку роботи букмекера в Україні. Санкції на «Твоя беттінгова компанія» та російських засновників — на 50 років.

Під санкції також потрапили компанії, які повʼязували з 1Xbet. Так, наприклад, у санкційному списку «Плей Фан Інвестмент», який працював в Україні під назвою Fan Sport. Є у списку і інші компанії-сателіти.

російські букмекери

В списку — сотні російських букмекерів та казино, серед яких — «СпортБет», «Леон», «Ф.О.Н.», «Фортуна», «Первая международная букмекерская компания», «Олімп», «Пари» (Paribet), «БетРинг», «Марафон» та навіть «Спортлото». Всього майже 250 компаній.

Що санкції означатимуть на практиці?

Багато компаній з тих, на кого наклали санкції — оперували в Україні в тому чи іншому вигляді задовго до легалізації гемблінгу в 2020 році. І не всі проводили повні об’єми доходу через ліцензію, хто її мав, — після легалізації. Потрапляння під санкції, звичайно, змусить їх відмовитись від бренду, але не заблокує можливість заробляти.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук