Каліфорнійський Silicon Valley Bank впав. Чому так сталось і чому про це говорить весь tech-ринок

Зранку 10 березня стало відомо, що американський банк Silicon Valley Bank впав, клієнти втратили можливість отримати свої кошти. SVB за різними оцінками входить у 20 найбільших банків США, тому не дивно, що ця новина одразу стала темою номер один у американських ЗМІ. Більше того, це перше настільки велике банківське падіння з часів іпотечної кризи 2008 року

Silicon Valley Bank-3

Джерело: CNBC.

Ще більше про неї говорили технологічні ЗМІ, оскільки з самої назви банку зрозуміло, на кого він орієнтувався — технологічний сектор: у банку тримали свої кошти стартапи, tech-компанії та навіть інвестори (за деякими даними лише a16z тримали там рахунок на $2,5 млрд). 

В один момент всі ці люди втратили доступ до своїх коштів, в мережі ширяться дописи про те, що підприємці не знають, як платити своїм співробітникам зарплати «у понеділок», компанії втратили доступ до частини своїх обігових коштів. У Roku, наприклад, там 26% готівки, у емітента USDC компанії Circle — близько $3,3 млрд забезпечення, що вже вплинуло на криптовалюту. Падіння SVB зачепило величезну купу компаній. 

Редакція AIN.UA коротко і максимально спрощено описує, чому банк з сорокалітньою історією впав. 


У 2019 році на рахунках SVB було менше $70 млрд коштів, банк працював з технологічною індустрією, не був занадто великим і поступово зростав, разом з ринком. Все змінив ковідний бум технологічного сектору: за дуже короткий термін обʼєм коштів на рахунках банку потроївся і виріс до $198 млрд. Нагадаємо, саме в цей період стартапи отримували феноменального розміру чеки від інвестиційних фондів, часто ці кошти якраз і осідали в межах зрозуміло багатьом SVB. 

Але майже $200 млрд не може просто лежати на рахунках. Частково банк займався кредитуванням, на що пішло близько 15% коштів. Інші ж було вирішено використати на інший популярний та зрозумілий багатьом інструмент — довгі облігації. Якщо в Україні сьогодні короткі військові облігації на 3 місяці можуть давати 10% річних, то в Штатах облігації на рік можуть давати дохідність близько нуля. Щоб отримати 1-2% річних, потрібно купувати облігації довжиною 5-10 років. Так зробили і в SVB, придбавши у 2020 та 2021 роках довгих облігацій на десятки мільярдів доларів під 1,75% річних. Це стала зрозуміла практика, тому ні в кого це не викликало зауважень. 

Проблеми почались у 2022 році. 

Справа у тому, що значний обʼєм коштів, що перебували на рахунках SVB, це так звані «депозити до запиту», що означає, що банк повинен видати ці кошти одразу, як клієнт їх затребує. Іншими словами, це не заморожений на рік, 5 чи 10 років депозит, а по суті кошти на рахунку. 

У другій половині 2022 року технологічна індустрія остаточно похитнулась: одна за одною великі компанії почали звільняти людей, а залучити інвестиційні кошти для роботи стало важче. Бізнес пішов за своїми грішми, які до цього лише накопичувались, до SVB, потребуючи готівки. 

В теорії кошти у SVB були, оскільки поки факту шахрайства чи незаконного виводу коштів не виявлено. Зʼявилась інформація, що перед закритям банку співробітники отримали бонуси, але ЗМІ пишуть, що друга пʼятниця березня — історично стандартний час для виплати такого бонусу. Просто всі ці гроші лежать у облігаціях на 5-10 років. Що можна зробити, щоб отримати ці кошти? Продати облігації іншим учасникам ринку, по суті обмінявши їх назад на готівку. 

Але 2022 рік став болючим не лише для технологічних компаній, а й для всієї економіки США. Регулятор для стримування інфляції підняв облікову ставку до неймовірних вершин — 3,75%-4%. Як наслідок, піднявся і відсоток дохідності облігацій. Виникає питання: навіщо комусь купувати облігації, що дають 1-2% дохідності, якщо можна купити облігації, що дають майже 4% дохідності? 

Silicon Valley Bank-2
Джерело: Statista.

Як наслідок, SVB залишається з облігаціями, які начебто і приносять гроші, у них є якась номінальна вартість, але вони не є рентабельним інструментом, щоб швидко обміняти його на готівку. Можливо, на дистанції у наступні десять років ситуацію і вдалось би виправити, але гроші банку потрібні були вже. І він йшов на знову ж таки зрозумілий крок — продаж облігацій зі знижкою. Умовно, якщо продати клієнту одну облігацію з дохідністю 2% в половину вартості облігації з дохідністю 4%, той отримає по суті такий же прибуток при інвестуванні однакової суми. Наведений приклад не означає, що SVB продавав свої облігації вдвічі дешевше, але ідея зрозуміла: банк втрачав кошти, аби розібратись з своїми проблемами. 

Ці проблеми не народились одномоментно. З графіку Bloomberg видно проблеми технологічного ринку, про які ми говорили: з майже $130 млрд цих самих коштів, які мають бути видані по першому запиту, майже $50 млрд клієнти забрали ще під кінець 2022 року. Більше того, практично весь 2022 рік і перший квартал 2023 року — це відтік депозитів, що є нетиповим для банку, який мав лише 10 негативних кварталів за останні 15 років. А тут чотири поспіль. 

Silicon Valley Bank-1

Оцінивши ситуацію, банк до останнього намагався не продавати облігації аби не втрачати кошти. Тому ще у 2022 році на виплати були направлені найліквідніші активи, окрім того, SVB залучив майже $19 млрд кредитів у інших фінустанов. Але знову ж таки, вже за відсотком, що відповідає сучасним ставкам: більше 4% річних. Та грошей всеодно не вистачило. 

На початку 2023 року банк, аби погасити свої зобовʼязання, почав з великим дисконтом продавати собі у збиток облігації (звучали цифри у кілька мільярдів збитків), а згодом заявив, що має необхідність залучити додатковий капітал у понад $2,25 млрд. Погана комунікація зіграла злий жарт з SVB: там заявили, що нові гроші потрібні лише для того, аби покращити баланс підприємства. Але таймінг був обраний якнайгірше: історія навколо залучення нових інвестицій сталась у момент інформації про падіння банку Silvergate. 

Як наслідок, ринок почав скидати самі акції банку, які просіли в рази всього за кілька днів. В той же час стався типовий наплив вкладників банку, які почали масово забирати та виводити свої гроші. Ера цифровізації призвела до того, що люди не вишикувались перед відділенням банку, де можна було якось обмежити видачу коштів, а онлайн переказували значні суми на рахунки в інших банках. Всього за день, 9 березня, банк впав, а під вечір 10 березня стало зрозуміло, що SVB — все. 

Що далі буде з Silicon Valley Bank?

Депозити розміром до $250 000 будуть повернуті американським аналогом Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, що буде з іншими коштами — поки не відомо. В США також не очікують, що проблеми з SVB стануть причиною банкопаду і вже прогнозують, що весь бізнес SVB можуть за безцінь придбати великі гравці, як от JP Morgan, які і відшкодують збитки великим вкладникам. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук