Skeiron диджиталізує культурні пам’ятки України — кейс 3D-туру драмтеатром Маріуполя

Львівська студія Skeiron займається диджиталізацією культурних пам’яток України. В рамках ініціативи #SaveUkrainianHeritage, що має на меті збереження українських міст та історичної спадщини в умовах повномасштабної війни, вона створює детальні 3D-моделі будівель.

3D-модель драматичного театру у Маріуполі
Зображення: Skeiron

Новим проектом Skeiron став 3D-тур Маріупольським драматичним театром, що 16 березня 2022 року зазнав авіаудару, а потім був вщент зруйнований росіянами.

«#SaveMariupolHeritage — це початок великого проекту про Маріуполь. Зараз він презентує 3D-хмару точок центральної частини міста та 3D-тур по Маріупольському драматичному театру. Так ми хочемо привернути увагу світу до Маріуполя й продовжити відроджувати інші важливі архітектурні та історичні пам’ятки міста»,

— розповідає співзасновник студії Skeiron Андрій Гривнак.

Процес оцифрування театру тривав понад три місяці. «Це доволі довга та кропітка робота, а довгі терміни також зумовлені браком необхідних детальних даних будівлі, адже їх було непросто знайти у відкритих джерелах», — розповідають у Skeiron. Аби детально відтворити будівлю драмтеатр Маріуполя та прилеглу до нього територію у 3D, студія восени 2022 року запустила краудфандингову кампанію для збору фотографій та відео.

У січні 2023 року Skeiron запартнерилися з Центром просторових технологій SpatialTech.info, що спеціалізується на дослідженні та аналізі руйнувань завданих Україні росіянами. Використовуючи експертизу Центру, а також технологію лазерного сканування та фотограмметрії, команді львівської студії вдалося створити комплексну 3D-модель, а також 3D-тур всередині драматичного театру Маріуполя.

«Створення 3D-моделі зруйнованої пам’ятки — це складний і тривалий процес, але це також надзвичайно важлива задача для збереження культурної спадщини України. Ми прагнемо зберегти історію та культуру нашої країни, щоб майбутні покоління могли дізнатися, яким був Маріупольський драматичний театр та яку роль він відігравав у житті міста»,

— кажуть у Skeiron.

Команда не планує зупинятися на драматичному театрі і вже має у планах створити 3D-тури іншими пам’ятками зруйнованого росіянами Маріуполя.

Про Skeiron

Львівська студія Skeiron була створена у 2016 році трьома однокласниками Юрій Преподобним, Андрієм Гривняком та Володимиром Зайцем. У березні 2022 року команда запустила проект #SaveUkrainianHeritage, в рамках якого оцифрувала 39 історичних пам’яток, зокрема Домініканський та Софійський собори.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук