«Carbonomy залучила $16 млн від Hedonova» – в інтернеті поширили реліз про фейкову угоду

14 березня на популярній платформі для розповсюдження прес-релізів PR Newswire зʼявився матеріал про те, що естонський агротек-стартап Carbonomy залучив $16 млн інвестицій від французького фонду Hedonova в раунді А. Декілька видань та інтернет-майданчиків поширили новину. Зокрема, Yahoo Finance.

Але насправді стартапу Carbonomy не існує, стосовно фонду Hedonova в мережі також чимало суперечливої інформації.

Несправжній стартап

На історію звернув увагу Мауро Бателліні, співзасновник Black Unicorn PR.

«Неймовірно – хтось розіслав фейковий прес-реліз про залучення інвестицій і отримав медіапокриття. Вони також повністю скопіювали (старий) веб-сайт наявного (і дуже реального) стартапу», – написав Мауро в Twitter.

Carbonomy використав цифрову ідентичність компанії eAgronom. Фейковий стартап просто скопіював сайт eAgronom, навіть не змінивши інформацію на сторінці політики використання. На момент публікації клон-сайт вже спорожнів, але доменне ім’я все ще можна знайти в інтернеті.

Скріншот: eAgronom

На момент публікації більшість видань вже видалили новину про угоду. Але інтернет памʼятає.

Великий хедж-фонд чи піраміда?

Як зауважив Мауро Баттелліні, до фонду Hedonova також є питання. В релізі про фейкову угоду Hedonova згадується як паризький хедж-фонд. В мережі ж наявно чимало інформації про Hedonova, але вже як про каліфорнійський глобальний фонд альтернативних інвестицій з офісом в Естонії, генеральним директором якого є Олександр Кавендіш.

На сайті Hedonova і в соціальних мережах наразі немає жодної згадки про Carbonomy. Нещодавно фонд оголосив про фінансування на таку ж суму, але зовсім в інший проект. Щоправда, пошук в Google видає відповідний реліз на сайті фонду, але він вже видалений.

Чимдалі занурюватися в цю історію, тим більш складною вона виявляється. Про каліфорнійську Hedonova в мережі багато писали. Зокрема, Мауро звернув увагу на PR-публікацію у Forbes India, де сказано, що нібито Олександр Кавендіш «зібрав 400 мільйонів доларів від таких компаній, як Microsoft і родина Омана» (стаття наразі видалена).

Ба більше, інвестори, які до цього готові були співпрацювати з Hedonova, згодом переглянули свої наміри. Так, інвестиційне комʼюніті Alts.co, до якого Hedonova зверталась з пропозицією інвестувати, відмічає одразу декілька «тривожних дзвіночків», через які комʼюніті вирішило не брати інвестиції від фонду: Hedonova не пройшла стандартну перевірку KYC на сайті Alts, а в профілі засновника фонду Ніла Ар’яна Бірла використовується стокове фото замість справжнього.

Також інформаційна платформа Yieldtalk переглянула свій огляд Hedonova, оскільки не змогла перевірити інформацію про їх активи та діяльність. А деякі коментарі від керівників Hedonova виявились копіпастами з чужих Medium-постів.

Один з інвесторів Hedonova написав розгорнутий Twitter-тред, в якому поділився своїм досвідом співпраці з «фондом». На його думку, Hedonova може виявитися звичайною пірамідою.

Цікаво, що раніше на цілком реальній події Hedgeweek European Awards 2023 фонду Hedonova (на цей раз знову-таки французькому) було вручено нагороду як найкращому мультистратегічному хеджфондому. Новина про це, на відміну від новини про угоду з Carbonomy, все ж доступна на сайті того самого (вже каліфорнійсько-естонського) Hedonova.

Чому це важливо

Українці вже звикли до дзвінків від «великих хедж-фондів», які пропонують «інвестувати» в акції, криптовалюти тощо з «гарантованим доходом» під 100500 річних. Звісно, це шахраї, і звісно, вони існують не лише в Україні.

Як відмічають інвестори Hedonova, в телефонних розмовах співробітники фонду звучать дуже переконливо, але жодного підтвердження їх заяв, релізів та навіть існування керівників фонду в реальному житті знайти не вдається. Тим не менш, поверхневий гугл-пошук та сайт Hedonova може справити враження на пересічного користувача. Фонд не тільки завоював довіру інвесторів та ЗМІ, але навіть отримав цілком реальну нагороду!

Не вірте всьому, що бачите в інтернеті. Особливо, якщо мова йде про ваші гроші.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук