Stripe залучив $6,5 млрд. Нова оцінка — $50 млрд, вдвічі нижча попередньої 

Американська фінансова компанія Stripe залучила новий інвестиційний Раунд I. Обʼєм інвестицій величезний — $6,5 млрд. Ще більше вражає падіння оцінки проекту — $50 млрд. Про це повідомляє TechCrunch.

  • Раніше повідомлялось, що Stripe планує залучити новий раунд у розмірі близько $2 млрд з оцінкою близько $60 млрд. 
  • Також в ЗМІ фігурувала інформація, що всього за кілька місяців внутрішня оцінка стартапу радикально знизилась: спочатку до $74 млрд, а згодом — взагалі до $63 млрд. Внутрішня оцінка — та цифра, згідно якої у компанії, наприклад, видають співробітникам опціони. 
  • При цьому на піку оцінка Stripe складала $95 млрд. Stripe називали другим найдорожчим стартапом у США (після SpaceX) та одним з найдорожчих у світі. 

Нова оцінка бізнесу — вдвічі менша рекорду і складає $50 млрд. Серед інвесторів нового раунду — GIC, Goldman Sachs та Temasek, які приєднались до Andreessen Horowitz, Founders Fund, General Catalyst та Thrive Capital. 

Що цікаво, в самій компанії повідомляють, що для розвитку бізнесу їм не потрібні було залучати додатковий капітал. Кошти підуть в тому числі для забезпечення фінансових зобовʼязань перед співробітниками та інвесторами. 

Величезний раунд — нетипова ситуація для нинішньої кризи, яка не обійшла і Stripe: компанія звільнила 11% співробітників, більше 1100 людей. Про нові скорочення мова поки не йде.

В чому причина падіння оцінки? 

В очікуваннях. Велика оцінка і великі раунди кілька років тому стали причиною віри в потужний розвиток у майбутньому. Пост-ковідний період та повномасштабне вторгнення росії в Україну (як наслідок — енергетична криза, логістичні ланцюги, інвестиції в ВПК) змінили ситуацію, замість світлого майбутнього — інфляція і загроза рецесії. 

Засновники Stripe не приховували, що їх очікування майбутнього були занадто оптимістичними, як наслідок, їм доводиться звільняти людей та переглядати свої очікування. Ця ж ситуація і у багатьох інших гравців на ринку. 

Наприклад, колись найбільший фінтех Європи Klarna опустив свою оцінку з $45 млрд до менш ніж $10 млрд. В США фудтех Instacart знизив оцінку з $39 млрд до $24 млрд. Подібний перегляд у сторону зниження провели тисячі стартапів по всьому світу. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук