Якісний нетворк та робота над бізнес-моделлю — healthtech-стартапи про участь у Challenger Accelerator для AI/ML-проєктів

Попри воєнні дії в Україні та виклики, пов’язані з війною, у жовтні 2022 року акселератор Challenger перезапустив нову міжнародну програму Challenger AI для Digital & AI/ML-стартапів. Проводити програму в умовах війни непросто, однак, команді це вдалося. До першого набору Challenger AI потрапили 8 проєктів. Фаундери стартапів-учасників поділилися з AIN.UA своїми враженнями від програми та розповіли, яку практичну користь отримали у процесі акселерації. У першому матеріалі говоримо з трьома українськими healthtech-проєктами: Elomia Health, CheckEye та Scally.

Познайомитись та поспілкуватись наживо з командами стартапів ви зможете під час Demo Day, який відбудеться 23 березня у гібридному форматі в Unit.City. Реєстрація: bit.ly/challenger_AI_DemoDay

Георгій Акімов, Scally. Сервіс емоційної підтримки родичів онкохворих пацієнтів

В Україні щороку фіксують понад 150 000 нових випадків онкологічних захворювань, понад 400 000 знаходяться в процесі лікування. Коли ставлять діагноз «онкологія», це великий удар не лише для пацієнта, але й для його близьких. При цьому наявність емоційно стабільного оточення для пацієнта вкрай важливе для подолання хвороби. Наразі в Україні близько 60 спеціалістів, членів Української психоонкологічної асоціації, які надають психологічну підтримку, проте вони також вигорають і не можуть закривати усі запити пацієнтів та їхніх родичів.

Не кожен наважується або має достатньо ресурсів для занять зі спеціалістом. Тож разом із командою ми почали думати, як прості та дієві практики з психотерапії уніфікувати для родичів онкопацієнтів, аби створити навколо пацієнтів емоційно стабільне оточення. 

Почали пропрацьовувати цю гіпотезу і створили чат-бот в Telegram, де тестували різні функції — щоденники вдячності, тести, вправи, формат фідбеків. У лютому 2022 року на ІV Всеукраїнському Форумі презентували наш MVP. З початком повномасштабної війни зрозуміли, що для онкохворих пацієнтів додалося ще більше проблем. Ці люди потребують ще більшої підтримки — особливо, якщо це можна робити дистанційно. Тут на допомогу приходить Scally

На Challenger AI ми потрапили після того, як виграли health-хакатон у жовтні, організований за підтримки ВООЗ в Україні. На той момент ми не використовували штучний інтелект, але наразі це змінилося. На початку акселераційної програми не було особливих очікувань, але у деяких моментах ми були сильно здивовані. Найголовніше, що для себе взяли — це робота над ціннісною пропозицією. Ми ніколи  детально над цим не замислювалися і не пропрацьовували її. Водночас робота з менторами допомогла відсікти зайве і навести фокус — це допомогло зберегти ресурси команди, виділити найважливіше і рухатися step-by-step. 

Зараз ми хочемо запустити в Україні повноцінний застосунок, вже маємо домовленості з ВООЗ в Україні, Інститутом раку. Адже в якийсь момент ми зрозуміли, що у форматі  боту не можемо надавати ту підтримку, яку б хотіли — додати контроль приймання ліків, освітні елементи, зокрема. Коли побачимо результат в Україні, наступна наша ціль — ринок Великої Британії. 

Команда сервісу Scally

Тарас Погребняк, Elomia Health. Чат-бот психолог, що допомагає людям з депресією та тривогою

Elomia — це чат-бот на основі АІ, який працює як психолог. Звісно, ніщо не зможе замінити людський контакт і Elomia не замінює психолога, а доповнює його — допомагає тим, хто не має змоги працювати зі спеціалістом. На жаль, наразі це кожна друга людина. Є перелік причин, основні з яких — це стигма, висока ціна послуг, часові обмеження. Наприклад, в Америці, черга до психолога може займати 25 днів. 

Розмова з чат-ботом Elomia виглядає як діалог зі справжньою людиною. Можна говорити про все, що завгодно — від стресу і тривожності до чогось дуже специфічного як, наприклад, обговорювати сімейні проблеми. Насправді криза психічного здоров’я у світі спостерігається вже давно, але тільки зараз ми проходимо момент, коли штучний інтелект здатен допомогти розв’язувати ці проблеми. 

Elomia Health працює на ринку США і на сьогодні у нас найбільший mental health data set у світі, який ми збираємо з 2019 року. Наше рішення може бути використане роботодавцями, страховими компаніями, mental health провайдерами. Ми на етапі MVP і вже маємо хороші результати — 98% користувачів вважають, що їм допомагає робота з Elomia, а 44% — кажуть про надзвичайну користь від взаємодії з ботом. Щодо впливу на самопочуття: 85% користувачів вказують на покращення настрою та 29% говорять про значний позитивний вплив на самопочуття після розмови з чат-ботом.

На програму Challenger AI ми потрапили через знайомство з компанією CIVITTA, мені здалося, що вони мають нетворк, який може нам знадобитися на цій стадії розвитку. Ми подалися на акселерацію і пройшли. В рамках програми менторства нас заметчили з Юрієм Зарембою, AXDRAFT, він допоміг нам налагодити стратегію роботи з корпоративними клієнтами. 

Щодо планів, років через 5, до 60% симптомів — тобто тих, що не відносяться до серйозних та не відповідають критеріям для діагнозу, будуть вирішуватися такими АІ чат-ботами як наш. Наша задача, зробити так, або Elomia була тим продуктом, який люди обиратимуть у першу чергу. 

Кирило Гончарук, CheckEye. Хмарне рішення для визначення діабетичної ретинопатії 

Наша головна ідея — це перехід від реактивної медицини до превентивної, тобто ідентифікація захворювання до того, як людина починає відчувати симптоми. CheckEye пропонує технологію, що допомагає визначити наявність захворювань очей на ранніх стадіях на основі знімків очного дна. 

Зараз ми на стадії MVP — тестуємо технологію виявлення діабетичної ретинопатії (ДР). Це захворювання сітківки ока, яке розвивається як ускладнення цукрового діабету та може призвести до повної втрати зору.

Наприкінці 2022 року ми розпочали скринінг на Буковині, тобто польові випробування, аби підтвердити працездатність нашої моделі у реальних умовах. На сьогодні ми вперше виявили діабетичну ретинопатію у 30% людей від загальної кількості протестованих, які мали діагноз діабету. 

Мобільна лабораторія Української діабетичної федерації для діагностики за технологією CheckEye

До Challenger AI нас запросили долучитися, і ми прийняли запрошення — для нас важливо було сформулювати business value, яке ми можемо створювати, а також пропрацювати бізнес-модель. Історія з бізнес-моделлю в медицині складна, коли йдеться про те, як залучати людей до профілактичних обстежень, спонукати проходити регулярний скринінг. Тому що ніхто не хоче дізнаватися, що хворіє — це один із найбільших психологічних бар’єрів в медицині. 

Найбільший вплив Challenger AI — це трансформація нашої візії з точки зору go to market. Ми повністю переосмислили та переробили стратегію виходу на ринок. Ми починали з підходу B2C, у процесі акселерації зрозуміли, що найкраще починати з B2B, роботи з клініками. 

Зараз ми продовжуємо тестувати нашу B2B-модель взаємодії з клініками, оптичними ритейлерами, страховими компаніями. Також плануємо зосередитися на нашому R&D, будемо продовжувати розробляти нейромережі для інших захворювань. Наша велика мета — отримати рішення, що діагностуватиме 10 захворювань, це дозволить нам допомогти приблизно 2,4 млрд людей.

Реєструйтеся на Challenger AI Accelerator | Demo Day, аби ви на власні очі побачити інноваційні рішення стартапів у сфері AI/ML та відчути якого прогресу командам вдалося досягти за час роботи в акселераторі.
Ви також матимете нагоду послухати панельну дискусію на тему стійкості української бізнес-екосистеми та персонально поспілкуватись із командами, міжнародними інвесторами та представниками корпорацій. До зустрічі!

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук