Скорочення, зупинка перегляду зарплат і виплат бонусів. Опитування AIN.UA про ситуацію в компаніях

За останній рік великі технологічні компанії звільнили близько 300 000 людей. Так, Google нещодавно скоротила 12 000 співробітників, призупинила найм, а також повідомила про те, що не буде піднімати заробітну плату. Тенденція щодо скорочень команд і заморожування бонусів спостерігається і в Україні.

В новому анонімному опитуванні редакція AIN.UA з‘ясувала, як часто компанії на локальному рівні зупиняють перегляд зарплат і нарахування бонусів співробітникам. 

Дослідження: в опитуванні взяли участь 134 читачі AIN.UA. Вони анонімно відповідали на закриті питання форми, а також поділилися власною думкою у розгорнутих відповідях. Результати дослідження наведені нижче.

  • Як показало опитування, більшість компаній не платять співробітникам бонуси цього року. Про це повідомили 58,2% респондентів.
  • Найбільш поширеною причиною відміни бонусної системи опитані назвали фінансові проблеми, пов’язані з повномасштабною війною. Крім цього, компанії намагаються економити, спостерігається зниження продажів послуг або виробленої продукції, а також фіксують негативний вплив глобальної кризи.
  • 41,8% опитаних продовжують отримувати бонуси.
Зображення в матеріалі: AIN.UA
  • Все більше компаній призупиняють перегляд зарплат спеціалістів. Зокрема, про фіксовану оплату праці протягом довгого часу розповіли 54,1% респондентів.
  • Одночасно, 45,9% опитаних повідомили про зворотне.
  • Якщо зарплати й переглядають, то станом на кінець 2022-початок 2023 року, їх зазвичай підвищують на 5-10%.
  • 30,9% опитаних зазначили, що фіксували підвищення зарплат працівникам на 10-20%.
  • Зарплати зростають на 20% і більше у 17,6% випадків.
  • З-поміж іншого, компанії в Україні все частіше вдаються до скорочень членів команди.
  • 60,9% респондентів зазначили, що скорочення проводилися у їхніх фірмах.
  • 39,1% опитаних не спостерігали подібних дій зі сторони керівництва.

Розкажіть загалом про ситуацію в вашій компанії

«Ті, хто на бенчі нещодавно, – їм удвічі скорочують компенсацію. Тим, хто понад 3 місяці на бенчі, – їх відправляють за свій рахунок до 6 місяців або пропонують звільнитись. Проекти є, але клієнти не квапляться наймати, багато нових пропозицій в стані прийняття бюджетів і стоять на холді. Наймів майже немає, навіть для синіор-позицій».

«Скорочення доходів, і як слідство витрат. Скорочення персоналу, бонусів, деяких перевели погодинну оплату».

«Звільняли людей мінімально. Старалися залучити на інші проекти тримаючи місяць на бенчі і виплачуючи заробітну плату. Загалом, перегляд доходу перенесли на півроку для нон делівері і синіорів, архітектів. Для мідлів – максимум 10%, джунів – 25%, але це індивідуально, залежно від проекту і можливостей, могли робити і вищі. Компанія максимально старається зберегти своїх людей і проекти».

«Стали суворішими умови бенчу. Але в цілому все під контролем, компанія дуже допомагає протягом усієї війни».

«Закрили деякі проекти та звільнили багато людей».

«З 600 людей скоротили десь 200. Бонуси, перегляди зарплат заморозили. Бенч 50%, але тільки якщо потенційно є проект. Іншим пропонують за свій рахунок на 2-3 місяці».

«На проекті скоротили 50% людей. Лише частині знайшли нові проекти в компанії».

«Компанія, в якій я працював, після початку війни 24 лютого 2022 року намагалась працювати та вести бізнес. Так протримались рівно рік. 1 березня 2023 року компанія скоротила майже увесь штат працівників за день, я був скорочений у тому числі. Ті, хто залишились, допоможуть закрити бізнес. Компанія була іноземною, виходить із України».

«Перегляд був восени минулого року, але тільки зараз почали виплачувати нову зарплату».

«Серпень і Листопад були напруженими, але вцілому все добре. Навесні очікували бум з новими проєктами та поки так не відбувається. Навпаки, після обвалу банку, клієнти певні оптимізують команди».

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук