Як штучний інтелект вбиває ринок стокових фото

Денис Суділковський, CMO ЛУН, CIO Projector AI Lab, у статті розмірковує над тим, як системи штучного інтелекту на кшталт Midjourney можуть «вбити» ринок стокових фото: адже вони генерують якісні зображення меншим коштом.

Тут і надалі фото надане автором

У бізнес-моделі медіастокових сервісів лежить заробіток з комісії за продаж, збору плати за підписку, часом дохід складається з рекламних моделей чи партнерств. Але на якому ринку працюють стоки?

Помилково вважати, що це — продаж медіа. Стоки продають найбільш безцінний ресурс — час. Зекономлений час на пошук, створення, отримання необхідного зображення. І саме в цьому полі конкурують нові сервіси генеративної графіки на основі ШІ.

Переваги тюнінгу запиту до ШІ, можливості його допрацьовувати та змінювати — все це викликає захоплення і відчуття магії, але ключова перевага — все ж швидкість. Генерування набору із чотирьох зображень в Midjourney займає до хвилини. З власного досвіду, одна з десяти таких підбірок має результат достатньої якості для його апскейлу і практичного використання. Тобто задача пошуку і вибору зображення зводиться до 10 хвилин роботи.

Midjorney з генеративних візуальних ШІ має найлегший поріг входу, але все одно вимагає встановлення Discord та певної компетенції у створенні prompt. Проте цей біль закривають сторонні сервіси, наприклад Midjourney Prompt Builder, що дозволяє конструювати запити просто обираючи з параметрів, як конструктор Lego. 

Окремо стоїть юридичне питання авторства. Сервіси ШІ намагаються поширювати результати роботи по ліцензії СС4. Або з варіантом, якщо розгорнути ШІ на власному комп’ютері, то авторство повністю передається людині, що створила запит. Проте не всі, зокрема і сервіси стоків, згодні з цією політикою, аргументуючи, що моделі нейронних мереж навчались на їхніх фотографіях, а значить є порушення авторських прав. Наразі дискусії все ще тривають в тому числі й у судах.

Згідно з відповіддю ChatGPT топ 5 тем стокових фото (цитата):

  1. Бізнес та корпоративні: зображення офісного життя, зустрічей, презентацій, співробітників та команд.
  2. Технології: фотографії електроніки, гаджетів, комп’ютерів, мобільних телефонів та інших пристроїв, а також зображення з інтернетом та соціальними медіа.
  3. Здоров’я та медицина: зображення лікарів, пацієнтів, медичного обладнання, аптек та інших аспектів здоров’я.
  4. Подорожі та туризм: фотографії екзотичних місць, пам’яток, готелів, пляжів та природи.
  5. Сім’я та діти: зображення різних сімейних ситуацій, включаючи дітей, батьків та бабусь і дідусів.

Нижче перші результати, згенеровані Midjourney 5, що коштує від $10 на місяць, буквально з promt, що починається зі слів stock photo of + тема фото:

У стоків на сьогодні залишилось декілька переваг:

  • Значно нижчі вимоги до технічної підготовленості користувача.
  • Зрозуміле юридичне поле авторства.
  • Більш вдале слідування вимогам до гендерної та расової рівності.
  • База поточних клієнтів, з котрими вже відпрацьовані процеси.

Але жодна з цих переваг не є довготривалою з поточною швидкістю розвитку технологій.

Автор: Денис Суділковський, CMO ЛУН, CIO Projector AI Lab

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук