Виставка MWC 2023: досвід українських стартапів та основні тренди

 Керівник команди з розвитку IT, інженерних та креативних індустрій Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» Валерій Добровольський у своїй статті розповідає про досвід українських стартапів на конференції Mobile World Congress (MWC) 2023 року, та про основні технологічні тренди, які можна було там помітити.

Валерій Добровольський, тут і надалі фото надані спікером

Цього року міжнародна конференція Mobile World Congress (MWC) 2023 вперше з докарантинних часів пройшла у повноцінному форматі. Фактично, ще минулого року конференція повернулась до традиційного формату роботи. Але тоді ще були відлуння пандемії і існували певні обмеження. До того ж, людей було набагато менше. 

У 2023 на захід приїхало понад 88 000 учасників. Звісно, це все ще не ті цифри, що були у допандемійний період. Але індустрія вже точно оговтується. 

Україна на MWC

Серед делегатів була представлена й Україна. Українські стартапи показали в рамках 4YFN Barcelona — найбільшої світової події, присвяченої продуктам і послугам індустрії мобільних технологій, яка відбувається на MWC. 

Від України поїхало вісім стартапів: 

  • Numo ADHD — програма для підтримки та підвищення продуктивності для людей із синдромом порушення активності та уваги;
  • Zeely — мобільний вебмагазин і розробник реклами на основі штучного інтелекту;
  • XSight — ігрова AR-платформа з елементами соціальної мережі;
  • Finmap — інструмент управління грошовими потоками для малого та середнього бізнесу;
  • Suitsme — фешн-гра, яка пропонує спробувати себе в ролі стиліста;
  • DeHealth — децентралізований застосунок на основі ШІ та медичних даних;
  • Vanongo — платформа, що діджиталізує процеси роздрібної доставки;
  • Saldo Apps — фінтех-платформа для самозайнятих осіб і мікробізнесу.

Поїздка українських стартапів на 4YFN 2023 відбулася за сприяння Міністерства цифрової трансформації України, Міністерства економіки України, Ukrainian Startup Fund за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

Кожен з восьми стартапів говорить, що участь у конференції була результативною. 

Наприклад, Сергій Козирев, Founder та Software engineer в XSight, розповів:

«Ми знайшли декілька зацікавлених інвесторів, з ким обов’язково продовжимо спілкування після конференції. Починаючи від невеликих фондів таких як BCompinator, і до великих ентерпрайзів як Huawei Ventures. На додаток у нас зав’язався гарний діалог з декількома ангел-інвесторами та телекомами типу Orange, Telefonica та іншими, які теж зацікавлені в інвестиціях», — каже він.

Також XSight отримав пропозицію співпраці від The Wall Street Journal. 

Слава Левченко, co-founder Vanongo розповів, що зацікавлених було багато: 

«По результатах отримали потенційних клієнтів в Іспанії, Канарських островах, Саудівській Аравії, Великій Британії та багатьох інших країнах». 

Крім того, українським стартапом зацікавились нові фонди, такі як Terra.vc, Sherry.ventures та інших. 

ССО стартапу Zeely Аліна Бондаренко каже, що за 4 дні конференції вони пропітчили свій продукт більше 100 разів. А також зібрали більше 10 лідів, серед яких здебільшого потенційні партнери та дали 10+ інтерв’ю для американських та європейських медіа.

Представники фінтех-платформи Saldo Apps познайомились із 8-ма потенційними інвесторами та партнерами, з яких двоє були дуже зацікавлені і напряму казали, що хочуть інвестувати у стартап.

Співзасновник Finmap Олександр Соловей поділився деталями своїх зустрічей із інвесторами: 

«Зробили 5 зустрічей з потенційними інвесторами на наступний раунд. Провели кілька зустрічей з потенційними партнерами з інтеграцій з Європейськими банками (Польща, Молдова, Іспанія, Франція, Великобританія) співпраця з якими нам украй важлива для поточної стадії експансії на ці ринки. Також і отримали дуже цінний контакт із представниками банків Монголії та Казахстану, які ми потенційно розглядаємо як можливі ринки для роботи». 

Юлія Овчаренко, CEO та співзасновниця Numo ADHD розказала, що на конференції у них була можливість протестувати своє нове позиціонування на реальних потенційних клієнтах і отримати максимально позитивний фідбек. Також стартап отримав запити по виходу на нові ринки (Ізраїль, Японія, Саудівська Аравія, Катар, Південно-Східна Азія) і на нові категорії (продукт для дітей з ADHD).

Розробники фешн-гри Suitsme кажуть, що знайшли нових потенційних інвесторів, хоча навіть не шукали інвестицій. 

«Ми знайшли потенційних нових партнерів, які, на нашу думку, можуть допомогти нам розвивати бізнес. На конференції ми познайомилися з корейським стартапом, який також пов’язаний із модою та розробляє інструменти для дизайну одягу. У нас була плідна дискусія для обміну знаннями. Дали кілька інтерв’ю, які, на нашу думку, підвищать впізнаваність нашого бренду, зокрема, серед потенційних інвесторів і партнерів», — каже CEO SUITSME Галина Єфремова

Співзасновниця DeHealth Анна Бондаренко каже, що до їхнього стенду було паломництво  представників VC зі всього світу. Вони пітчили свій продукт понад 100 разів у приватних зустрічах і 2 рази на великих сценах. А в кінці конференції до них особисто прийшла делегація на чолі з Метсом Гранрідом, генеральним директором GSMA.

«[Вони] були просто у захваті від інновацій DeHealth, які ми запроваджуємо для розвитку сектору охорони здоров’я та хотіли особисто познайомитися з фаундерами для можливих партнерств», — розповіла Анна Бондаренко.

За результатами конференції стартап DeHealth увійшов до п’ятірки найкращих в премії від European Connected Health Alliance Group, а стартап Beholder увійшов у топ-50 4YFN Awards.

Якщо ж говорити про тренди цьогорічної конференції, основними темами були 5G, 6G, імерсивні технології та FinTech.

Тренди на MWC 2023

5G-технології

5G-технології — це один з основних топіків, якому приділяли багато увагу на конференції. Завдяки вдосконаленню програмного забезпечення, цифровим інноваціям та розширенню послуг 5G, мобільні платформи стають тепер ще розумнішими, створюючи нові варіанти використання та бізнес-моделі, які трансформують промисловість та підприємства. Логічно, що вже на часі говорити й про 6G. Адже з тими темпами розвитку технологій, 5G вже невдовзі буде недостатньо. Цій темі була присвячена окрема дискусія «Готові поговорити про 6G». Запрошеними спікерами виступили спеціалісти від Samsung, ZTE та Європейського космічного агентства. 

Реальність +

Очевидно, що не обійшли стороною темою доповненої реальності. Це, мабуть, була друга за актуальністю секція. Основний висновок такий: Оскільки дослідження розширеної реальності та метапростору триває, 5G стане ключовим фактором для впровадження останніх інновацій у фізичному, цифровому та віртуальному світах. У наступні п’ять років клієнтський досвід буде повністю трансформований — і зараз саме час почати розуміти, як це можна використовувати у майбутніх продуктах. Основна панельна дискусія по цій темі: «XR, AI та 5G для нового досвіду занурення», спікерами на якій виступили експерти від Verizon, Cisco, Snap, Qualcomm, Ericsson.

OpenNet

В цій секції говорили про використання можливостей 5G, IoT, Edge і хмарних технологій з відкритими функціями API і як це допоможе мобільним операторам створити диференційовану ціннісну пропозицію, що забезпечує масштабовані цифрові послуги наступного покоління. Багато уваги приділялось кібербезпеці. Основний виступ: «Адаптація до мережевих вимог на периферії», де спікерами були спеціалісти з Netflix, IBM та American Tower. 

FinTech

З появою NFT, криптовалют і технологій блокчейн значно революціонізували фінансову індустрію. Пандемія прискорила розвиток мобільного банкінгу та його впровадження серед різних поколінь. Як наслідок, змінилася поведінка людей, а зростання цифрових валют і торгівля NFT відкриває нові можливості та ризики. Це не просто підвищення ефективності платежів, це новий спосіб здійснення транзакцій у глобальній цифровій економіці. І хоча сьогодні вся медійна активність присвячена ChatGPT, а не NFT, як пару років тому, цю тему також стороною не обійшли. Власне, цьому й була присвячена одна з панельних дискусій: «NFT: одномоментне диво?». Спікерами там NFT-артисти, експерти з Vodafone та EY.

Цифрове все

Це умовна назва секції, яка дуже добре характеризує тренди в індустрії. Інтернет речей та індустрія 3.0 все глибше проникають у наше життя. А там вже недалеко і до 4.0. Основна ідея секції полягала в тому, що поширення цифрових технологій відкриває величезні можливості для створення нових продуктів в кожній галузі. Від розваг, виробництва до розумної мобільності. Цифровізація, Інтернет речей та поєднання реального і цифрового світів змінюють правила гри. Про важливі тенденції говорили на дискусії «Цифрова реальність в індустріальному метапросторі». Спікерами були експерти від Ioki, KDDI та Palo Alto Networks.

Оскільки MWC — це в першу чергу мобільна конференція, варто пару слів  зазначити про саме про мобільні тренди, які можна була спостерігати цьогоріч на заході. 

Гнучкі смартфони — наступна велика інновація

Це і так було очевидно ще кілька років тому, з появою перших подібних моделей телефонів від Samsung, Huawei та Xiaomi. Цьогорічний захід цей тренд закріпив. Власне тепер китайські бренди взяли ініціативу на себе  

Samsung отримав фору в просторі складних смартфонів, і китайські OEM-виробники зараз зміщують свій фокус у цій галузі. На MWC також відбувся міжнародний дебют складного смартфона Honor Magic Vs. Він був представлений у Китаї три місяці тому. Інший китайський бренд смартфонів Tecno представив складаний смартфон Phantom V Fold. Xiaomi та Samsung також представили свої складні пропозиції, Mix Fold 2 та Galaxy Fold 4, а також Galaxy Flip 4 відповідно. Motorola представила смартфон і ноутбук зі згорнутими дисплеями.

Смартфони — це тепер не тільки про потужність батареї, а і про швидкість

На цьогорічній виставці MWC виробники смартфонів говорили про зарядку, нагрівання та, звісно, камери. OnePlus представила OnePlus 11 Concept з технологією Active Cryoflux, яка спрямована на зниження температури телефону на 2,1 градус.

Сестринський бренд Realme випустив Realme GТ 3 з технологією швидкої зарядки потужністю 240 Вт. Однак, китайський конкурент Xiaomi вкрав славу у Realme, анонсувавши на Weibo технологію зарядки потужністю 300 Вт.

5G у смартфонах

Світ готується використовувати 6G у своїх смартфонах, а українці все ще чекають на появу 5G у своїх девайсах.

На щастя, 5G все ще залишається актуальним. GSMA, галузева організація, яка представляє операторів мобільного зв’язку в усьому світі, оголосила, що MWC 2023 стане стартовим майданчиком для «другої хвилі 5G». В організації заявили,  що протягом наступних двох років очікується подвоєння 5G-з’єднань. Цьому сприятиме розгортання нових мереж 5G у більш ніж 30 країнах у 2023 році.

Автор: Валерій Добровольський, керівник команди з розвитку IT, інженерних та креативних індустрій Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України»

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук