У 2021-у капіталізація Embark Trucks склала $5 млрд. Тепер компанія самоліквідовується

Компанія Embark Trucks, що займалась розвитком вантажного автономного транспорту, заявила про скорочення 70% штату. Сьогодні скорочення — звична практика навіть для великого успішного бізнесу.

Та кейс Embark Trucks унікальний: 30% людей, що залишаються, будуть закривати компанію. Редакція AIN.UA коротко розповідає невтішну історію Embark Trucks. 

Оцінка в $5,2 млрд

Стартап Embark Trucks зʼявився у 2016 році, засновники — Алекс Родрігес та Брендоном Моак. Тема автономних автомобілів тоді була «на хайпі», який активно розвивала та підтримувала Tesla, а також нові гравці, що бачили це як наступний крок для розвитку у сфері автомобільних технологій. Серед іншого, безпілотні технологій розглядали і для вантажних автомобілів. Алекс та Брендон разом навчались в університеті Ватерлоо, де саме працювали у цьому напрямку. Там же випускники вирішили запустити свій проект.

Як пише TechCrunch, партнери швидко знайшли інвесторів під свою ідею: вже до 2018 року на їх рахунку — більше $47 млн інвестицій. Загалом за кілька років було залучено більше $100 млн:

  • $2 млн з лідінвестором Maven Ventures — сід-раунд.
  • $15 млн з лідінвестором DCVC — Series A
  • $30 млн з лідінвестором Sequoia Capital — Series B
  • $70 млн з лідінвестором Tiger Global — Series C.

А далі — був SPAC, який на рік захопив частину стартап-ринку США. Нагадаємо, що SPAC — це вихід на біржу через поглинання іншою спеціально створеною під таке поглинання компанією, акції якої вже торгуються на біржі.

У 2020-у та 21-у число таких поглинань виросло в рази, ринок буквально палав, оцінки бізнесів зростали кратно. Для компаній на кшталт Embark Trucks це був спосіб отримати додатковий капітал для розвитку та ще раз голосно про себе розповісти. 

Наприклад, схожим шляхом пішла компанія Nikola, яка в певний момент мала капіталізацію більше $20 млрд, хоча по суті не мала комерційного продукту, а згодом взагалі вияснилось, що більша частина демонстрацій та обіцянок — фейк. 

Через поглинання зі сторони Northern Genesis Acquisition Corp. II оцінка Embark Trucks виросла до фантастичних $5,2 млрд. Компанії пророкували гарне майбутнє, компанія планувала змінити ринок вантажних перевезень обʼємом $700 млрд і показати перші доробки вже у 2024 році.

Ліквідація

Але реалії 2022 року змінили плани засновників бізнесу. Незважаючи на те, що на рахунках компанії ще близько $190 млн у готівці та інших ліквідних формах, Embark Trucks — ліквідують. Капіталізація компанії — менше $100 млн. 

Керівництво компанії заявило, що планує скоротити 70% або 230 людей у найближчий час, це буде відбуватись протягом перших кількох місяців 2023 року. Цікава у цьому доля інших 30%. Вони будуть займатись ліквідацією компанії, закриттям офісів та продажем активів Embrak Trucks. Після цього компанія буде ліквідована. 

Саме таке рішення на фоні тотального падіння капіталізації компанії прийняла рада директорів компанії. Там заявили, що намагались знайти рішення для розвитку бізнесу, стратегічні партнерства чи варіант продажу іншому великому гравцю для подальшого спільного розвитку безпілотних технологій. Та оскільки знайти рішення не вдалось, було прийнято рішення ліквідувати компанію.

Фактично компанію закривають, бо не знали, як розвивати її далі. 

Чому це цікаво? Embark Trucks мала капіталізацію у $5,2 млрд, більше 300 працівників, існувала з 2016 року і при цьому взагалі не заробляла. Інвестори вклались в очікування майбутніх досягнень, які не здійснились.  

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук