Мобілізації жінок та повісток через «Дію» не буде — Ганна Маляр

Міноборони не збирається видавати повістки через «Дію», а жінок, навіть медиків, мобілізують лише за їхньою згодою. Про це заявила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр, назвавши такі чутки фейками, що створює російська пропаганда.

Питання повісток через «Дію» не опрацьовується

«Постійно шириться інформація, що нібито через «Дію» будуть видавати повістки. Наразі повістки через «Дію» не видають. І питання це не опрацьовується», — зазначила Маляр.

Крім того, вона пояснила, що ситуації, коли військовозобов’язана жінка отримує повістку означають лише необхідність уточнення даних. Про примусово мобілізацію мова не йде.

«У нас не мобілізовують жінок без їхньої згоди, навіть медиків. І не направляють без їхньої згоди на передній край. Якщо військовозобов’язана жінка отримує повістку — це для уточнення даних. Бо вони, згідно з законом, повинні це робити щоп’ять років», — пояснила заступниця міністра оборони.

Ще один російський наратив, що мобілізованих одразу без підготовки відправляють в Бахмут.

«Насправді, мобілізованих, які не проходили військової служби, направляють до навчальних центрів. Через масштабну війну підготовка рядового й сержантського складу відбувається за скороченими термінами, але без зниження якості навчання. Якщо вас без навичок володіння зброєю та підготовки направили на передній край, ви маєте повідомити про це на телефони гарячої лінії»

З чого почались чутки про повістки через «Дію»?

Чутки про повістки через «Дію» ходять ще з початку повномасштабної війни та початку загальної мобілізації. Причиною їх поширення найімовірніше є намагання міністерства оборони створити цифрову систему обліку в територіальних центрах комплектування (ТЦК).

Нещодавно міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що відповідна система вже розроблена та готова до впровадження, проте ще не імплементована. Проте, як зазначають в Міноборони і в Мінцифрі, ця система не передбачає розсилку повісток через «Дію».

Вона потрібна для того, щоб прибрати паперовий документообіг у територіальних центрах комплектування, та уникнути ситуацій, коли вже мобілізовану людину, яка служить в лавах збройних сил розшукує її «довоєнний» військкомат як ухилянта.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук