American University Kyiv виводить на ринок нову магістерську програму Global Technology & Development — у чому її суть та переваги

Український приватний університет American University Kyiv (АЮК), що навчає за американськими освітніми стандартами, запустив нову англомовну магістерську програму — Global Technology & Development. Програма базується на навчальній програмі з глобальних технологій та розвитку, що викладається в одному з провідних американських вишів Arizona State University (ASU), який є партнером АЮК. Нова програма орієнтована на людей, які прагнуть здобути ґрунтовну освіту та долучитися до процесів економічної, державної та бізнес-трансформації, що неодмінно чекатимуть Україну після перемоги у повномасштабній війні. 

Юрій Боць, декан School of Business & Management та запрошений професор АЮК

AIN.UA поговорив із Юрієм Боцем, деканом School of Business&Management та запрошеним професором АЮК, про суть програми Global Technology & Development, її переваги для випускників та внесок у післявоєнну відбудову нашої країни. 

Про що програма Global Technology & Development? У чому її особливості?

Global Technology & Development – це наша нова магістерська програма, що охоплює декілька важливих сфер: це глобальний та внутрішній економічний розвиток і роль технологій у ньому. 

У межах програми студенти вивчають такі курси, як глобальні технології й розвиток; технології та міжнародна політична система; технології та розвиток у зонах конфлікту; політика та практика розвитку; державне управління, технологічне підприємництво. Крім цих основних курсів, можна гнучко обирати додаткові дисципліни: з інноваційного менеджменту, провідних трендів сталого розвитку та інші. 

Наголошу, що наші курси – це не суха теорія. До прикладу, студенти, які опановують теоретичні компоненти розвитку країни, водночас вивчають, як ці теорії розвитку впроваджуються на державному рівні: в державній політиці, оподаткуванні, певних законах і процедурах, які існують у країні. У курсі про технології та розвиток у зонах конфлікту ми окремо розглядатимемо історичний та сучасний контексти впливу конфліктів на економічний розвиток, тобто студенти на конкретних кейсах розбиратимуться, як різні країни економічно виходили з конфліктів, війн та руйнацій, як з цим може справитися Україна, що перейняти для себе.

Наприкінці навчання студенти презентують фінальний проєкт – це може бути наукова стаття або більш прикладний продукт, що розв’язуватиме конкретну проблему.

Що ще вивчатимуть студенти Global Technology & Development? Які hard та soft skills розвиватиме ця програма? 

Програма передусім дає ґрунтовну інтелектуальну базу. Це базові знання та розуміння політичної міжнародної системи, як вона виникла, за якими законами функціонує. Як утворилася нинішня світова система, та якими були історичні передумови її формування.

Це, так би мовити, підґрунтя, стовпи, без яких не можна говорити про економічний розвиток. 

Щодо hard skills, то наші студенти в курсі з політики та практики розвитку опанують не лише теоретичні основи економічного розвитку, а й практичні прийоми, якими країни можуть цей розвиток стимулювати. Це таке поєднання знань і практики, при якому ви бачите і розумієте, як діють інші, та можете якісно проаналізувати ефективність імплементації цього у своїй сфері. Також, студенти АЮК в курсі технологічного підприємництва навчатимуться методологіям та практикам запуску стартапів та здобудуть навички вивчення клієнтських запитів і потреб та інтеграції їх у продуктовій лінійці. 

По закінченні класу студенти презентуватимуть свій стартап ідею перед інвесторами із застосуванням набутих soft skills, такі як лідерство, storytelling, вміння переконувати та аргументувати. Найцікавіші ідеї будуть представлені перед командою реальних інвесторів. 

Підсумовуючи, я б окреслив три «кити»: глибока інтелектуальна база на тему економічного, політичного та суспільного розвитку; hard skills, такі як аналітичні навички, вміння розв’язувати проблеми як на державному, так і на бізнес-рівні; та soft skills – навички пітчингу ідей, переговорні вміння, лідерство та загальний менеджмент.

Як розробляли програму? На які аналоги взорувалися?

Ми співпрацюємо з Arizona State University – університетом, що за інноваціями тримає першість серед американських вишів. Відкриваємо для українських студентів їхні академічні програми, роками успішно апробовані в американській системі освіти. Магістерські програми ASU, які ми запустили тут, в АЮК, постійно оновлюються, підлаштовуються до українських бізнес-потреб, реагують на фідбеки наших студентів. 

Нова магістерська програма Global Technology & Development теж базується на навчальній програмі Arizona State University. Наскільки нам відомо, на українському ринку таких програм немає. По завершенні навчання випускники можуть отримати подвійний диплом: українського зразка від АЮК та американського – від ASU.

Чому обрали адаптацію саме курсу Global Technology & Development? Наскільки високим в Україні є попит на такого роду програму?

Ми віримо, що попит на такі програми продиктований невідворотною майбутньою розбудовою України. Адже українці дуже зацікавлені в тому, щоб повоєнна Україна якнайшвидше відновлювалася, а наша програма, по суті, збирає довкола однодумців, які сприятимуть цьому руху.  

На мою думку, є речі, які країні в стані спокою вкрай важко зрушити з місця. А у післявоєнний період все дуже пластичне, а отже, відкривається вікно можливостей. Україна після війни потребуватиме багатьох людей з ґрунтовною інтелектуальною базою та знаннями, які можна буде застосувати для трансформації суспільства, економіки, міжнародної інтеграції України. Аби країна стала частиною глобальних трендів чи навіть почала впливати на деякі з них. Але для того, щоб досягти такого рівня, калібр ідей, теоретичної підготовки та практичних навичок у бізнесі та державному управлінні, має бути відповідний. А отже, ми повинні розвивати людський капітал. Останній кується якісною освітою. 

Ми бачимо, що в Україні уже вбачається престижним працювати в уряді над розвитком економічних і політичних програм, створювати спільні проєкти з міжнародними організаціями, працювати в неприбуткових організаціях, які намагаються покращити суспільство. Ми сподіваємося, що цей престиж зростатиме і завдяки нашому внеску.

До речі, в контексті міжнародної політичної системи ми детально говоритимемо про інтеграційні питання України й роботу міжнародних інституцій, які сприяють цьому розвитку – про світовий банк, про співпрацю з державами й міжнародними компаніями, які візьмуть участь у розбудові України. На практиці це виллється у пошук кваліфікованих людей, які розуміють міжнародні відносини, розуміють мову економічного розвитку і можуть сприяти цьому процесу з української сторони. Ми знаємо, що міжнародні організації, які планують інвестиції в Україну, стикаються з тим, що системи контролю й управління часто не відповідають їхнім стандартам, їм важко знайти людей, здатних вести їхні проєкти й ефективно звітувати. Це точка росту, де українці можуть стати кращими, а потенційні міжнародні партнери охочіше приходитимуть в Україну зі своїми проєктами.

Для кого ця магістерська програма?

Ми цілимося на людей, які прагнуть отримати нові знання, професійне зростання та швидкий кар’єрний ріст, особливо у сфері державного управління та співпраці з міжнародними установами та партнерами з розвитку. Все це відбувається через здобуття другої освіти, самовдосконалення та навчання в англомовному середовищі.

Маючи на старті різноманітні компетенції та досвід у різних сферах, випускники магістерської програми розвивають свій рівень від менеджерів до директорів, від мідл-сегменту до топменеджменту, від підприємців у своїй сфері до глобального міжнародного бізнесу. Це люди, які будуть в авангарді інновацій, розвитку технологій та глобалізації.

Якщо сегментувати, то ми чекаємо на людей з державного управління. Сьогодні в цьому секторі працюють тисячі людей, які повинні обмінюватися досвідом, отримувати нові знання, підвищувати свій рівень англійської мови. Адже Україні потрібні державні управлінці найвищого рівня. Ми чекаємо на людей з приватного сектора, власників бізнесів, які хочуть бути більш інтегрованими у міжнародні системи та процеси. Програма також буде цікава людям, які хочуть повністю змінити свою сферу, розширити свою кваліфікацію, як у бізнесі, так і в державному секторі. 

Подвійний диплом, англійська мова викладання — які ще переваги програми ви могли б виділити?

Додаткова перевага – це нетворк. Зрештою, ви потрапляєте в коло людей, які є вашими однодумцями. Вони вибрали магістерську програму за тими ж критеріями, що й ви. А отже, вони хочуть зростати, мають завзяття досягати мети, прагнуть щось створювати та проактивно рухаються в майбутнє. 

Ще один вагомий плюс – це серйозне ставлення АЮК до практики. Її наші студенти будуть проходити у міжнародних організаціях, де можна набути навичок, недоступних в українських реаліях. Тому коли ми говоримо про інтеграційні процеси: як допомогти міжнародному фонду інвестувати в Україну, як залучити капітал у новий бізнес, як відповідати міжнародним стандартам – усе це студенти будуть пропрацьовувати на практиці. Це наша відмінність і велика перевага.

Викладацький склад – це також наш сильний бік. В АЮК викладають лектори з різних країн світу, які працювали в престижних навчальних закладах світу та відзначені багатьма міжнародними нагородами. 

У результаті навчання магістри АЮК здобувають якісну освіту, яка відповідає американським і українським стандартам, та отримують подвійний диплом. Але навіть якщо студент обмежиться дипломом від АЮК, він все одно матиме якісну освіту за американським зразком, не залишаючи Україну. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук