Як користуватися електронним лікарняним та де його подивитися — інструкція

Читати на RU

Уже з жовтня 2021 року всі українські медзаклади повністю перейшли на електронні листки непрацездатності (лікарняні). До цього моменту діяла перехідна модель — частина лікарів ще видавали паперові лікарняні, хоча більшість уже використовували електронну систему.

У цьому матеріалі редакція AIN.UA розповідає, як отримати, де перевірити наявність та як надати роботодавцю електронний лікарняний.

Де отримати електронний лікарняний

Зображення в матеріалі: AIN.UA

У перехідному періоді українські медустанови можуть видавати як електронні, так і паперові лікарняні. За словами прессекретаря Міністерства охорони здоров’я Романа Борща, з 3000 лікарень, які можуть визначати непрацездатність, цифрову систему почали використовувати понад 2000.

Ті лікарні, які вже почали використовувати електронну систему, втрачають право видавати паперовий документ. А вже від початку жовтня усі медустанови мають повністю перейти на електронні лікарняні.

Процедура отримання е-лікарняного нічим не відрізняється від попередньої процедури, за винятком того, що після обстеження лікар створює висновок про тимчасову непрацездатність в електронній формі. Після створення такого електронного висновку пацієнт отримує повідомлення від E-health.

Де подивитись інформацію про свій лікарняний

Інформацію про електронний лікарняний можна переглянути в особистому кабінеті на порталі Пенсійного фонду України. Для цього необхідно:

1. Авторизуватися в особистому кабінеті з використанням КЕП, ID.GOV.UA, токена або за логіном з паролем, якщо ви вже були зареєстровані;

2. Перейти на вкладку «Мої листки непрацездатності»;

3. На цій вкладці мають відображатися всі електронні лікарняні, які є в реєстрі.

Важливо! Як зазначають у МОЗ, дані мають з’явитися того самого дня, коли було видано висновок. Але це не означає, що інформація про електронний лікарняний з’явиться в особистому кабінеті миттєво. Як свідчить практика, інформація про лікарняний може з’явитися через кілька годин, або лише ввечері дня видачі.

AIN.UA також розповів:

Як роботодавець може подивитися е-лікарняний

Роботодавець автоматично отримує інформацію про лікарняні своїх співробітників в електронному кабінеті страхувальника на тому самому порталі Пенсійного фонду. Але при цьому співробітник повинен повідомити роботодавця про отримання лікарняного «у будь-який зручний спосіб».

Крім того, електронні лікарняні мають унікальний номер, за яким можна дізнатися дати його відкриття/закриття та взагалі перевірити справжність документа. Ці дані можна побачити в кабінеті власника документа.

Для перевірки навіть не потрібно авторизуватися на сайт пенсійного фонду, достатньо перейти на вкладку пошуку та ввести потрібний номер.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук