5 причин, чому для бізнесу система резервного живлення краща за генератор

1

Відключення електрики суттєво впливає на роботу бізнесу. За даними Дія.Бізнес, через цю причину 48% підприємств знизили обороти на 20% і більше. Цієї зими українські підприємці придбали рекордну кількість генераторів, щоб під час відключень холодильники й печі в кав’ярнях працювали, в офісах був зв’язок та інтернет, і бізнеси продовжували забезпечувати робочі місця та прибуток. Генератори були короткостроковим рішенням під час першої хвилі відключень, проте тепер бізнес розглядає альтернативи, більш вигідні у довгостроковій перспективі.

Рішенням, яке забезпечить роботу бізнесу під час відключень, може бути система резервного живлення. Вона працює як потужний Powerbank, що вмикається одразу при відключенні зовнішньої мережі. Такі системи складаються з акумуляторів, управляються електронним контролером та мають можливість заряджатися зі звичайної мережі електропостачання або альтернативних джерел енергії. Порівнюючи з генераторами, система резервного живлення має низку переваг.

1. Економія

Використання генератором бензину викликає незручності, пов’язані з необхідністю постійно поповнювати паливний ресурс. Це тягне за собою високу вартість кіловата виробленої електроенергії, що робить генератор нерентабельним при частому використанні.

Для систем резервного живлення не потрібно купувати паливо, яке до того ж може стати дефіцитним у період нестабільності, як це було навесні 2022 року. Водночас система резервного живлення може бути використана для зменшення рахунків за електроенергію. Акумулятори можуть накопичувати заряд вночі, коли діє нічний тариф на електроенергію, та використовувати вдень, коли вона коштує дорожче. Ще одним рішенням, яке забезпечить значну економію, може бути встановлення фотомодулів на додачу до акумуляторів, що дозволить генерувати власну енергію замість того, щоб купувати її.

2. Безперебійність

Системі резервного живлення необхідно усього 10 мілісекунд для того, щоб автоматично перемикнутися на живлення від батарей при зникненні мережі. В такому режимі Power bank вона використовує накопичену електроенергію в момент, коли це потрібно, працюючи абсолютно безшумно.

Система резервного живлення на виході забезпечує чисту напругу з гарантованою безпекою. Тож при відключенні зовнішньої мережі можна не перейматись про безпеку електроприладів через неякісний електричний сигнал, з відхиленнями у вольтажі або неправильною синусоїдою, що характерно для генераторів.

Натомість запуск генератора потребує часу. Крім того, через кілька годин безперервної роботи він перегрівається та вимагає зупинки системи для охолодження.

3. Легкість використання

Система накопичення енергії після встановлення не потребує втручання у свою роботу, постійного технічного обслуговування, ремонту та заміни складових, що є невіддільною частиною життєвого циклу генератора. Вона проста у використанні, не є джерелом підвищеної небезпеки та не потребує спеціальної підготовки. Ресурс же сучасних літій-залізо-фосфатних акумуляторів складає мінімум 6000 циклів заряду-розряду, що забезпечує термін експлуатації близько 20 років.

Будь-який генератор потребує регулярного обслуговування. Співробітникам, які працюють з генераторами, рекомендується пройти відповідну підготовку, подбати про спеціальний захисний одяг та інші заходи безпеки, щоб не наражати себе та своїх колег на ризик. Також при роботі генератор шумить та виділяє вихлопні гази, тому потрібно обирати місце, де ці його характеристики не спричинять дискомфорт працівників чи сусідів.

4. Модульність

Важливою перевагою резервних систем є їхня модульність, що дозволяє у будь-який час дооснащувати систему. В залежності від потреб бізнесу можна легко збільшити потужність системи або навіть встановити сонячні батареї. При підключенні фотомодулів, система резервного живлення стає автономною та генерує власну електроенергію для підприємства, заощаджуючи кошти. Вона виробляє енергію для поточного споживання у світлий час доби, а надлишок накопичує в акумуляторах.

5. Безшумна і дружня до довкілля

Ще однією перевагою накопичувачів енергії є відсутність шумового та вуглецевого забруднення. Власники систем накопичення роблять внесок у зменшення викидів парникових газів в атмосферу, оскільки вони дозволяють зберігати електроенергію з відновлюваних джерел, замість використання паливних ресурсів. Подібні рішення також балансують енергетичну систему України, роблячи її більш стійкою до атак ворога.

Олексій Бадіка, засновник та генеральний директор компанії «Атмосфера», вірить, що після перемоги енергетична система України буде найбільш конкурентоздатною в цілому світі, й досягти цього можна завдяки розподіленій генерації.

«Ми прагнемо, аби кожна друга-третя будівля в країні, об’єкти соціальної та житлової інфраструктури були обладнані власними сонячними електростанціями й системами збереження енергії. Таку децентралізовану енергетичну інфраструктуру жоден ворог не здатен зруйнувати», — каже Олексій.

«Атмосфера» встановила резервне живлення й в офісному просторі NRG.space у Києві, адже збільшення кількості об’єктів, обладнаних альтернативними джерелами енергії, є одним із завдань компанії. У коворкінгу, що працює для компаній із галузі сталої енергетики, резервна система забезпечує електрикою робочі зони, лекторій, бібліотеку, переговорні кімнати, ігрові та лаунж зони. 

Для Києво-Могилянської Бізнес Школи (kmbs), однієї з провідних бізнес-шкіл в Україні та Східній Європі, відключення електроенергії поставили під загрозу увесь навчальний процес. Розв’язати цю проблему їм допомогла компанія «Атмосфера», встановивши на поверхах навчального закладу дві окремі системи резервного живлення.

«Тепер і за відсутності світла ми маємо змогу навчатися, працювати та підтримувати економіку країни. Навіть під час повітряної тривоги можемо проводити навчання в укритті, яке має доступ до інтернету та власну систему резервного живлення», – розповідає Олексій Константинов, представник kmbs.

Залишити коментар

Коментарі | 1

Пошук