Білоруська RocketData шукає посередника в Україні. Жаліються на проблеми роботи «напряму»

В розпорядження редакції AIN.UA потрапило повідомлення від людини на імʼя Антоніна Сєрєбрякова. Вона працює в компанії RocketData і звернулась до однієї з українських маркетингових компаній з пропозицією: стати посередником при продажі її послуг в Україні. Причина — білоруська юрособа. 

Справа у тому, що RocketData — білоруська компанія, левова частка співробітників — проживає та працює у Мінську. Компанія займається роботою з геоданими. Як стверджує Сєрєбрякова, у них досі є клієнти з України, але працювати напряму не виходить через юридичні аспекти. 

Це не все. Майже половина акцій RocketData (47%) належить російському сервісу «2ГИС». Сам же «2ГИС» — частина російського державного банку «Сбер»: у 2020 році той купив 72%. Іншими словами — RocketData по суті російський бізнес, який оперує з території білорусі.  

Чому це важливо: RocketData — білоруська компанія і шукаючи посередника в Україні – намагається приховати своє коріння. Маючи кілька сотень співробітників в білорусі, компанія сплачує там податки та спонсорує режим самопроголошеного президента Лукашенка, а також підтримує війну росії проти України. 

Редакція AIN.UA вважає, що працювати з RocketData дивно як у форматі посередника, так і використовуючи їх послуги. А ще — небезпечно: невідомо, кому і як компанія може передавати дані українського бізнесу, зважаючи що компанія належить російському бенефіціару. 

RocketData та «2ГИС» працюють у тісній звʼязці, про це говорилось навіть на момент укладання угоди. Спрощено це працює так: «2ГИС» збирає інформацію про переміщення, а RocketData робить локальний маркетинг, збираючи до купи дані «2ГИС» та запити клієнтів. А оскільки «2ГИС» частина «Сбер» — всі ці дані можуть потрапляти до московії.

Редакція AIN.UA також закликає видалити сервіс «2ГИС» з ваших смартфонів і не користуватись цими російськими картами. За інформацією AIN.UA, таких користувачів в Україні може бути понад півмільйона і всі їхні дані — незахищені.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук