Що таке Violity та як на ньому продавати — інструкція

Читати на RU

Violity — це інтернет-аукціон з оголошеннями про продаж предметів старовини, антикваріату та колекційних екземплярів за чималі гроші. Редактор AIN.UA розповідає, чим він може бути цікавим.

Що таке Violity

Violity — майданчик для продажу та купівлі антикваріату та інших ексклюзивних предметів колекціонування. Заснований в Україні 2005 року. Щодня на Violity продають та купують тисячі лотів.

На сьогодні на Violity, за даними адміністрації аукціону, понад 450 000 активних продавців та понад 400 000 активних покупців. Зростання становить близько 1% на місяць (+10 000 нових користувачів).

Щодня на Violity виставляють понад 200 000 лотів. Найпопулярніші категорії товарів: монети, ікони, срібні антикварні речі, фарфорові статуетки, ордени та знаки СРСР, наручні годинники, живопис, іграшки.

Навіщо потрібний Violity

Уявіть собі, що у вас є нагороди дідуся, але ви не знаєте, що це за нагороди та скільки вони можуть коштувати. На експертів у вас немає часу, грошей чи бажання. І ви просто виставляєте нагороди на OLX за «скільки не шкода». Оголошення висить кілька тижнів без уваги, і зрештою після одного-єдиного дзвінка у вас забирають ці нагороди за вашою ціною або навіть трішки її збивши.

Що може статися, якщо виставити той самий лот на Violity:

Як бачите, спочатку орден Сухе-Батора виставили за стартовою ціною лише 50 грн. Це (а також високий рейтинг продавця) привернуло до лота увагу понад 500 осіб. У результаті напружених торгів та 200 ставок орден було продано за 108 000 грн.

На Violity продавець отримує можливість продати товар за близькою до максимальної ціною, яку за нього готові дати колекціонери та скупники в Україні, Білорусі, РФ, Польщі (є локалізації на ці країни) та загалом у всьому світі (майданчик доступний англійською).

Що стосується покупців, то вони мають реальну можливість отримати артефакт за прийнятну або навіть мінімальну ціну. Адже не завжди торги закінчуються так вдало, як на прикладі вище — іноді доводиться віддавати товар за стартовою ціною.

Успіх торгів дуже залежить від рейтингу продавця (зазначений у дужках праворуч від ніка). На прикладі з орденом ми бачимо високий рейтинг, у продавця персня він низький. Але про це поговоримо нижче.

10 найдорожчих лотів, проданих на Violity за час існування сервісу

Ми попросили адміністрацію майданчика скласти для нас рейтинг найуспішніших торгів за сумою угоди.

  1. Золота монета «Ауреус Еміліана» — 1 412 161 грн
  2. Ауреус Юліана I 284-285 рр.685 605 грн
  3. Ікона Різдво Богородиці650 000 грн
  4. Портсигар Свобода — 420 500 грн
  5. Полтина 1725 р. — 405 425 грн
  6. Талер 1644 р., Норвегія401 100 грн
  7. Портсигар «Броненосець»374 500 грн
  8. Знак «Первые Военно-топографические курсы»,1920 р.360 005 грн
  9. Пів талера 1602 р.355 929 грн
  10. Ікони в сріблі303 800 грн

Правила аукціону

Перш ніж починати працювати з Violity, слід ознайомитися з деякими правилами торгів на майданчику.

  • Насамперед, якщо ви розмістили лот на аукціон та встановили на нього мінімальну ціну, ви не маєте права передумати та достроково зняти предмет із продажу. Ціну можна змінити тільки якщо за лотом ще немає жодної ставки. Якщо мінімальна ставка є і її ніхто не переб’є, ви зобов’язані продати покупцеві цей предмет за встановленою вами ж мінімальною ціною.
  • Також продавець зобов’язаний дати відповідь покупцю протягом 72 годин (3 діб) після завершення торгів та обговорити деталі оплати та доставлення. Надіслати предмет покупцю продавець має протягом 3 днів після оплати.
  • Усі комунікації здійснюються виключно всередині платформи через спеціальний чат, який відкривається лише після завершення торгів між продавцем та покупцем-переможцем.
  • Обов’язки є й у покупців. Вони не можуть скасувати вже зроблену ставку й у разі перемоги в торгах зобов’язані купити товар. Оплату необхідно перевести не пізніше ніж через 3 дні з моменту отримання реквізитів.
  • Розірвати угоду без участі адміністрації майданчика сторони не можуть.
  • Будь-які порушення загрожують як продавцям, так і покупцям тимчасовим або безстроковим баном Violity.

Повне зведення правил доступне тут. Список заборонених для продажу предметів (підробки, державні нагороди, зброя тощо) можна знайти тут.

Як додати лот на Violity

1. Після реєстрації на майданчику, користувач отримує право брати участь у торгах та виставляти власні лоти на аукціон. Але для цього необхідно спочатку поповнити рахунок, оскільки з кожної угоди Violity стягує відсоток. Причому тарифи різні для різних категорій лотів та користувачів з різних країн.

Наприклад, за золоті, срібні та інші стародавні монети стягується 2-3% суми угоди, а за антикваріат до 2000 грн — до 6%. Тобто якщо ви продали монету за 200 грн, з вашого гаманця після завершення торгів автоматично спишуть 4 грн.

Мінімальна сума поповнення — 100 грн. Максимальна сума — 8000 грн. Поповнити гаманець можна карткою або через термінал. Докладніше з тарифами можна ознайомитись тут.

2. За наявності позитивного балансу можна переходити до створення лота. Для цього в особистому кабінеті потрібно натиснути кнопку «Створити лот» та заповнити усі необхідні поля у формі.

Вибрати зі списку потрібний аукціон, а потім розділ аукціону. Якщо ви готові відправити лот за кордон, відзначте цей факт (проте слід пам’ятати, що вивезення за кордон предметів культурної спадщини заборонене законом).

Далі потрібно заповнити поля з інформацією лота:

  • Назва лота: найменування товару, кількість, пошкодження (якщо є).
  • Стартова ціна: мінімальна ціна, яку користувач згоден продати лот.
  • Тип кроку: розмір кожної наступної ставки. Якщо вибрано тип кроку «Рівне», то кожна ставка на лот матиме фіксований розмір. У разі вибору типу кроку «Не менше ніж», наступна ставка на лот може бути будь-якого розміру, але не меншою від зазначеного.
  • Закінчення: дата та час завершення торгів по даному лоту.
  • Антиснайпінг: ця функція продовжує закінчення лота на 5 хвилин від останньої ставки.
  • Резервна ціна: це ціна, нижче за яку продавець віддавати лот не згоден, якщо торги не досягнуть цього порога — угода не відбудеться. Про те, що в лоті встановлено резервну ціну ніхто з учасників торгів не знає. Послуга «Резервна ціна» платна. Вартість послуги складає 1% від встановленої резервної ціни. Ця вартість списується відразу після розміщення лота і не повертається у разі, якщо угода не відбудеться.
  • Матеріал: назва матеріалу, з якого виготовлено товар.
  • Стан: опис стану товару, що продається.
  • Реставрація: необхідно вказати, чи товар був реставрований раніше.
  • Дефекти: якщо є дефекти або пошкодження, необхідно вказати їх.
  • Місцеперебування: місто або область, у якій перебуває товар, що продається.
  • Оплата: всі зручні для вас способи оплати згідно з правилами аукціону.
  • Доставлення згідно з чинним законодавством: всі зручні способи пересилання товару, із зазначенням сторони, яка оплачує доставлення.
  • Посилання на обговорення лота на форумі «Оцінка/визначення предметів» – посилання на тему у форумі, де представлений товар оцінюється експертами аукціону та досвідченими користувачами.
  • Короткий опис: максимально докладний опис товару для розуміння цінності та якостей лота покупцем.
  • Фотографія: фотозображення у форматі JPG або GIF (максимальний розмір фотографії — 3 Mb), які найбільш точно відображають зовнішній вигляд товару. Бажано завантажити фотографії в різних ракурсах та з різних боків. Необхідно показати всі дефекти, щоб уникнути претензій з боку покупця. Зверніть увагу на важливість призначення головної фотографії під час створення лота, саме ця світлина буде відображатися першою на сторінці лота.

3. Позначити пункти про згоду з правилами аукціону та натиснути кнопку «Створити лот», після чого лот обробляється системою та з’являється в розділі «Мій кабінет» — «Продати» — «Активні».

З моменту опублікування лота він є активним. Дата закінчення продажу встановлюються продавцем під час створення лота.

Оцінка лота

На Violity є розділ, де продавцям допомагають оцінити товар — визначити його справжність і цінність. Це безплатно та обов’язково для продавців — без виставлення предмета на обговорення виставити лот на торги не вийде.

Щоб виставити лот на оцінку, потрібно:

  1. Перейти до розділу «Оцінка/визначення предметів».
  2. Вибрати розділ, якому відповідає предмет, що оцінюється. Якщо ви не можете визначити найбільш відповідний розділ за приналежністю та епохою (наприклад, нумізматика, Кримська війна, філателія тощо), предмет можна виставити в «Неідентифіковані предмети».
  3. Створити у вибраному розділі нову тему, дотримуючись таких правил:
  • Назва теми має бути чітко та зрозуміло сформульована.
  • Прикріплені фотографії мають бути хорошої якості, максимально інформативні, частина фотографій має демонструвати предмет з лінійкою поряд для масштабу або фото на аркуші в клітинку (для дрібних предметів).
  • У темі обов’язково необхідно вказати матеріал, з якого виконана річ, що оцінюється.

В обговореннях беруть участь експерти аукціону та його користувачі, тому іноді обговорення можуть мати спекулятивний характер. Кожен користувач має свої інтереси на майданчику. І якщо одні експерти готові безплатно допомогти оцінити предмет, інші — намагатимуться занизити ціну, щоб купити й потім вигідно його перепродати.

Для розуміння можна почитати палке обговорення золотого кубка-потиру, проданого за пів мільйона гривень. Один експерт пропонував виставляти його за ціною брухту, інший як стародавню реліквію, а деякі учасники обговорення відкрито сумнівалися в його походженні.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук