«Фактор ризику»: американська Takeoff Technologies звільнила весь український офіс одним днем

Днями в уанеті зʼявилась інформація про те, що американська компанія Takeoff Technologies за один день звільнила весь київський офіс розробки. Там працювало більше 80 людей, як з України, так і з-за кордону. Джерело AIN.UA підтвердило цю інформацію.

Наразі всі ці спеціалісти в активному пошуку роботи: це інженерні групи (Golang, Python, Clojure, Java, React Native, K8S, Serverless, GCP, Terraform), команда Data Science, команда підтримки, фінансова команда.

Що сталося

  • Компанія базується в США та займається розробкою ПО для автоматизації процесів для компаній у сфері електронної комерції. Окрім американського офісу, у Takeoff Technologies також є команди розробки в Україні та Індії.
  • Причину звільнення українців 23 березня на колективному дзвінку озвучив Senior Vice President Of Engineering компанії Метью Барнс. За його словами, які цитує джерело, Takeoff Technologies потрібні інвестиції, а наявність у компанії офісу розробки в Україні може стати фактором ризику і завадити компанії залучити фінансування.
  • Ще однією з причин, за словами керівництва, стало те, що у Takeoff Technologies, буцім-то, немає клієнтів у Європі – лише в США, Канаді та ОАЕ. Тому Україна не підходить як локація для компанії.
  • Деякі важливі позиції, які до вчора займали українці, компанія, за даними джерела, має намір замістити спеціалістами з Індії та США. Наразі на сайті компанії розміщені лише вакансії для цих двох країн.

Трохи контексту про діяльність компанії в Україні

Український офіс Takeoff Technologies працює практично з початку існування компанії. За даними з офіційного Facebook-акаунту компанії, український офіс відкрився у 2017 році, тоді як компанія заснована у 2016 році. Індійський відкрили нещодавно – в липні 2022 року.

Фото: Takeoff Technologies

З 2017 по 2020 рік в керівному складі Takeoff Technologies був український підприємець Єгор Анчішкін. Він продав Takeoff свою частку в компанії CatFresh (американський бізнес Zakaz.ua) і зайняв спершу позицію СТО у Takeoff Technologies, а пізніше став Chief of Retailer Integration. У 2020 році, згідно з його LinkedIn, Анчішкін пішов, щоб займатися власним стартапом.

Згідно інформації на сайті, в Takeoff Technologies на сьогодні працює більше 270 людей. Компанія планувала запустити свій сервіс у тому числі в Україні. Вочевидь, тепер ці плани щонайменше відкладені.

За даними джерел, останнім часом компанія переживала важкі часи та змінила модель, на підтримку якої потрібно менше людей.

Коментар звільненого співробітника

Вже колишній Director Of Quality Assurance в Takeoff Technologies Алекс Зайченко надав AIN.UA розгорнутий коментар щодо описаних вище подій. Наводимо його повністю.

«Перш за все, я маю вказати на кілька важливих речей, щоб люди розуміли контекст. Ця компанія для людей була і залишається частиною сім’ї, багато людей в компанії працюють більше 3 років, а деякі фахівці створювали цей продукт з нуля практично з моменту заснування компанії.

Важливо також, що під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну компанія зробила багато для працівників з України: від додаткових значних виплат і компенсацій (житло, переїзд тощо) до правильного підходу до управління ризиками цієї ситуації, це дало можливість українцям спокійно подбати про свою безпеку.

Зараз щодо скорочення, так, це дуже сумно, але такі реалії бізнесу. Україна як регіон – ризикова інвестиція, і не всі компанії готові працювати з такими ризиками. Як би сумно це не звучало, це нормально, це просто бізнес.

Звичайно, деякі співробітники можуть ображатись чи злитися на компанію, але зараз я хотів би, щоб усі були об’єктивними:

  1. Компанія вирішила залишити всім співробітникам техніку для роботи – від крісел до дуже дорогих Mac`буків.
  2. Людям виплачується досить серйозний компенсаційний пакет (чого компанія взагалі могла не робити, і це нормально, з точки зору наших контрактів з компанією).
  3. Людям дали час взяти всі необхідні дані зі своїх робочих облікових записів, попрощатися зі своїми колегами, друзями, менеджерами тощо, а не катнули доступи без попередження, як це зазвичай роблять компанії.

Тому хотілося б, щоб компанія висвітлювалася в хорошому ракурсі. Зараз важливіше те, що на ринку є дуже круті спеціалісти, які готові до нових проектів і викликів».

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук