Alibaba розділить бізнес на 6 компаній, кожна з яких зможе провести окреме IPO

Alibaba оголосила, що розділить свою компанію на шість бізнес-груп, кожна з яких матиме можливість залучати зовнішнє фінансування та йти на IPO. Як повідомляє CNBC, всього буде створено шість окремих компаній, кожною з яких керуватиме власний генеральний директор та рада директорів.

У що перетвориться Alibaba?

У заяві Alibaba йдеться, що цей крок «розроблений, щоб розблокувати акціонерну вартість і сприяти конкурентоспроможності на ринку». Бізнес-групи будуть сформовані навколо шести стратегічних пріоритетів. Загальний список виглядає наступним чином:

  • Cloud Intelligence Group: Генеральний директор Alibaba Деніел Чжан очолить цей бізнес, який займатиметься хмарними технологіями та штучним інтелектом.
  • Taobao Tmall Commerce Group: ця компанія охоплюватиме торговельні онлайн-платформи компанії, включаючи Taobao та Tmall.
  • Local Services Group: генеральним директором буде Юй Юнфу, а бізнес охоплюватиме службу доставки їжі Alibaba Ele.me, а також її картографування.
  • Cainiao Smart Logistics: Ван Лінь продовжуватиме виконувати обов’язки генерального директора цього бізнесу, де розміщено службу логістики Alibaba.
  • Global Digital Commerce Group: Цзян Фан буде генеральним директором. Цей підрозділ включає міжнародні бізнеси електронної комерції Alibaba, включаючи AliExpress і Lazada.
  • Digital Media and Entertainment Group: Фан Луюань стане генеральним директором підрозділу, до складу якого входить бізнес стрімінгу та фільмів Alibaba.

Чому це цікаво?

Цей крок стався після кількох важких років для Alibaba, яка зіткнулася з уповільненням економічного зростання в Китаї та жорсткішим регулюванням з боку Пекіна, що призвело до втрати близько $600 млрд після піку ціни акцій Alibaba в жовтні 2020 року.

Відтоді уряд Китаю прийняв жорсткі заходи щодо приватного технологічного бізнесу, запровадивши низку регуляцій і посиливши контроль за діяльністю вітчизняних гігантів. Це спричинило додаткові наслідки: у 2022 році Комісія з цінних паперів та бірж США додала Alibaba Group Holding Ltd до списку фірм, яким загрожує делістинг. Причиною такого рішення стала заборона Пекіна на перевірку роботи китайських аудиторів американськими урядовцями.

В січні 2023 стало відомо, що уряд Китаю купив акції Alibaba і збирається придбати акції Tencent, які дають Комуністичній партії спеціальні права на певні бізнес-рішення в компаніях.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук