Що буде з ФОП після скасування спецгрупи на 2%

Незабаром в Раді можуть проголосувати закон, який зокрема скасовує спеціальний режим оподаткування під час воєнного стану в 2% для ФОП 3 групи. У звʼязку з цим, у все більшої кількості підприємців, які скористалися податковою знижкою, виникає запитання: що буде, коли це станеться?

Податковий та юридичний консультант Наталія Хайкалова стикнулась з тим, що її клієнти побоюються автоматичного переведення на загальну систему оподаткування після відміни податкової пільги.

«Вже 7 клієнт звертається до мене «у шоковому стані», бо десь прочитав, що після скасування дії спецгрупи його в обов’язковому порядку переведуть на ФОП на загальній системі оподаткування, а не так, як обіцяли на 3 групу 5%», – зазначила вона у LinkedIn.

ФОП не переводитимуть з 2% на загальну систему оподаткування

Хайкалова зауважила, що в законі немає згадки про те, що після скасування дії спецгрупи когось будуть переводити на загальну систему оподаткування. Натомість, там чітко прописано, що у разі скасування спецгрупи ФОП повертається на ту систему оподаткування, на якій він був до переходу на 2%. Тобто, якщо до повномасштабного вторгнення ви працювали на спрощеній системі за ставкою 5% і не перевищили ліміт, то після відміни пільги все повернеться як було.

Якщо ж ФОП перевищив ліміт у 7 818 900 грн доходу за рік, то він у будь-якому разі втрачає статус спрощенця як на спецгрупі з 2%, так і на звичайних 5% для третьої групи ФОП – і переходить на загальну систему оподаткування.

Докладніше про ліміти ми писали тут:

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук